back to top
15.9 C
Athens
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025

Αναδρομικά για 750 συνταξιούχους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το φθινόπωρο αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για την καταβολή αναδρομικών ποσών σε περίπου 370.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για αναδρομικά ποσά που αφορούν την περικοπή των επικουρικών συντάξεων το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, αλλά και την περικοπή των δώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Τράπεζας Νομικών Πληροφορίων – Σόλων , η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών μόνο όμως για όσους έχουν προσφύγει.

 

- Advertisement -

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να προχωρήσει σε νέο γύρο καταβολής αναδρομικών ποσών έως 5.000 ευρώ σε συνταξιούχους των οποίων ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Το επόμενο διάστημα αναδρομικά ποσά θα λάβουν 4.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΠ-ΟΤΕ, 550 πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ, 750 συνταξιούχοι της ΕΤΒΑ και 750 συνταξιούχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

- Advertisement -

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 Μαΐου 2016. Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ έγινε στις 17 Απριλίου 2024. Αν η απόφαση εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, όπως και αναμένεται, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2015, το 2019 και το 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα δώρα.

 

Τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία πληρωμών, ώστε να τεθεί και ένα τέλος στον μεγάλο δικαστικό μαραθώνιο των συνταξιούχων.

 

Η επιστροφή των αναδρομικών από μειώσεις στις επικουρικές για τους 370.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ανέρχεται στο ποσό περίπου των 400 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που προστεθούν και τα δώρα των κύριων συντάξεων ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 700 εκατ. ευρώ.

 

Οπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η απόφαση του ΑΕΔ είναι οιονεί νόμος και οφείλει η κυβέρνηση να την εφαρμόσει. Τα αναδρομικά θα είναι έντοκα και θα αφορούν μόνο όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως τις 31/7/2020 (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016). Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τις 31/7/2020 είτε όχι, δεν θα λάβουν αναδρομικά. Δηλαδή, όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31/7/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβένονται διά νόμου. Ετσι, οι 1,3 εκατ. συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31/7/2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, δεν μπορούν να έχουν αξίωση σε αναδρομικά για λόγους έκτακτης ανάγκης. Το πακέτο αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι περιλαμβάνει:

 

  1. Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων για 11 μήνες από μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

 

  1. Επιστροφές ΕΑΣ 23 μηνών για κύριες συντάξεις Δημοσίου που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το διάστημα Φεβρουαρίου 2017-Δεκεμβρίου 2018.

 

  1. Αναδρομικά συντάξεων χηρείας μετά το 2016, με βάση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι οι συντάξεις θα έπρεπε να πληρωθούν στο 70% της αρχικής και όχι της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος όπως έγινε.

 

Αντίθετος ο Αρειος Πάγος

 

Καταλύτης εξελίξεων για όλα τα αναδρομικά θα είναι η απόφαση που εκκρεμεί στο ΑΕΔ για την τύχη των δώρων. Η υπόθεση έφτασε στο ΑΕΔ γιατί ο Αρειος Πάγος, εκδικάζοντας αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος, έκρινε αντίθετα από το ΣτΕ και είπε ότι η περικοπή που έγινε στα δώρα επικουρικής σύνταξης είναι συνταγματική.

 

Αν το ΑΕΔ αφήσει τα πράγματα ως έχουν, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, τότε οι συνταξιούχοι θα μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν τις επιστροφές του 11μήνου από μειώσεις επικουρικών και δώρων. Τα αναδρομικά από επικουρικές και δώρα επικουρικής σύνταξης ανάλογα με το ταμείο στο οποίο ανήκουν οι συνταξιούχοι διαμορφώνονται ενδεικτικά ως εξής:

 

– Για συνταξιούχους ΙΚΑ από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ.

 

– Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών από 1.111 ευρώ έως 4.004 ευρώ.

 

– Για συνταξιούχους Δημοσίου από 727 ευρώ έως 2.820 ευρώ.

 

– Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (δικηγόρων, εμποροϋπαλλήλων, αρτοποιών κ.ά.) από 668 ευρώ έως 2.399 ευρώ.

 

– Για συνταξιούχους ΝΑΤ, μόνο για τη μείωση επικουρικής από τον Νόμο 4093 και τα δώρα επικουρικής, από 503 ευρώ έως 1.985 ευρώ.

 

Πηγή:  Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ‘ο Σόλων’.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Εθνική Ασφαλιστική αναβαθμίζει την ψηφιακή εμπειρία πελατών, εργαζομένων και συνεργατών

Το νέο MyEthniki App φέρνει όλες τις υπηρεσίες της ανασχεδιασμένης πλατφόρμας MyEthniki σε κινητά και τάμπλετ με ένα «tap»

Το νέο σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δικό της εσωτερικό μοντέλο υπολογισμού κινδύνων σχεδιάζει η εταιρεία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς

Οι στόχοι της νέας χρονιάς για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μεταξύ αυτών, η αύξηση μισθών, η μείωση ανεργίας κάτω από 8% αλλά και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Η Εθνική Ασφαλιστική στρατηγικός συνεργάτης στο γιορτινό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Η πρωτοβουλία ενισχύει περαιτέρω το αποτύπωμα κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας μέσα από δράσεις που συνδυάζουν μάθηση, οικολογία και πολιτιστική εμπειρία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το νέο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ μπαίνει σε παραγωγική λειτουργία στις 16 Φεβρουαρίου

Το νέο πληροφοριακό σύστημα ⁠παρακολουθεί όλες τις μορφές απασχόλησης για την πλήρη εποπτεία της αγοράς εργασίας, απλουστεύει διαδικασίες και καταργεί έντυπα

Οι στόχοι της νέας χρονιάς για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μεταξύ αυτών, η αύξηση μισθών, η μείωση ανεργίας κάτω από 8% αλλά και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Στο επίκεντρο η Επαγγελματική Ασφάλιση – Παρεμβάσεις και μηνύματα από την εκπομπή UpΑσφάλιση

Στοχευμένη νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζεται για την Επαγγελματική Ασφάλιση – Δείτε το βίντεο της εκπομπής

Υπερψηφίστηκε η νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης πληγέντων σε Μάτι και Μάνδρα

Το πακέτο στήριξης προβλέπει ειδική σύνταξη 1.700€, διαγραφή οφειλών και πλήρη υγειονομική κάλυψη για τους πληγέντες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΣΑΠΕ: Η σύνθεση του νέου ΔΣ και οι στόχοι της επόμενης διετίας

Μεταξύ αυτών, θεσμική θωράκιση, ενίσχυση της συμμετοχής, αλλά και προετοιμασία δράσεων για τα 40 χρόνια της Ένωσης

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Η Εθνική Ασφαλιστική αναβαθμίζει την ψηφιακή εμπειρία πελατών, εργαζομένων και συνεργατών

Το νέο MyEthniki App φέρνει όλες τις υπηρεσίες της ανασχεδιασμένης πλατφόρμας MyEthniki σε κινητά και τάμπλετ με ένα «tap»

Η ICAP CRIF τιμά στις 17/12 τους 114 «True Leaders» του 2024

Οι κορυφαίοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε μια λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής

ΤτΕ: Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα για τις εξετάσεις πιστοποίησης ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Δείτε τις ημερομηνίες εξετάσεων για το α΄ εξάμηνο του 2026 ανά την Ελλάδα