back to top
27.7 C
Athens
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Αλλάζουν οι τιμολογήσεις σε αυτοκίνητο και υγεία από τον Σεπτέμβριο ;

του Νίκου Σακελλαρίου

Πολύ πιθανές θεωρούνται από στελέχη της αγοράς , οι αυξήσεις  στα ασφάλιστρα υγείας και αυτοκινήτου το β’ εξάμηνο 2017 και ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο. Αιτία είναι οι μικρές αυξήσεις στα αντασφάλιστρα διεθνώς  εξαιτίας των γεωπολιτικών ανησυχιών και κινδύνων αλλά και το γεγονός ότι οι κλινικές εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο λόγω τραπεζικών δανεισμών και των πολιτικών της πολιτείας σχετικά με το claw back και το rebate, δηλαδή επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και περικοπής των ποσών που οφείλονται στις κλινικές.

- Advertisement -

Το 2017 εμφανίζει μία βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το 2016 στο α’ τρίμηνο αλλά από τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών , η εικόνα αυτή δεν είναι σταθερή και  είναι εύκολα ανατρέψιμη.  Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα Solvency II με δείκτες στις 31 /12/2017 είναι θετικά στην πλειονότητα των εταιρειών, δεν πρέπει να εφησυχάζει τις εταιρείες αφού η καθυστέρηση της Αξιολόγησης (από το β’ τρίμηνο 2017) έχει αυξήσει το country risk και επηρεάζει όλα τα στοιχεία Ενεργητικού που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Συνεπώς οι ασφαλιστικές θα χρειαστούν να συντηρήσουν και στο β’ εξάμηνο πρακτικές υψηλών αποθεματοποιήσεων και αντασφαλίσεων προκειμένου να μην έχουν ανάγκη για πρόσθετα νέα κεφάλαια.

Kαθοριστική για την ασφαλιστική αγορά και ειδικά για τους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς Κινδύνους είναι η ομαλοποίηση του κλίματος της οικονομίας  και η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης που θα πραγματοποιηθεί εάν κλείσει η αξιολόγηση.  Επίσης, όλη η αγορά περιμένει την έκβαση της διαδικασίας πώλησης  της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία για μία ακόμη φορά θα αποτελέσει καταλύτη όχι μόνο  των επιχειρηματικών εξελίξεων στον κλάδο (με σαφή επηρεασμό και της Διαμεσολάβησης) αλλά και για τις νέες στρατηγικές που θα ακολουθήσει το  management του ομίλου που θα προέλθει από τον νέο μέτοχο. Εάν δηλαδή θα διατηρήσει τα ασφάλιστρα στα ίδια επίπεδα (ίσως και λίγο χαμηλότερα για να είναι ανταγωνιστική η εταιρεία) ή θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Ότι προκύψει θα επηρεάσει και το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ψάχνει να τα βρει με τις ασφαλιστικές

Μετά από δύο χρόνια σιωπής οι ιδιωτικές κλινικές δείχνουν ότι κάνουν ένα βήμα πίσω και θέλουν να τα βρουν με τις ασφαλιστικές.

Γιατί οι τράπεζες «ξαναθυμούνται» τον ασφαλιστικό κλάδο

Έμπειρος τραπεζίτης, σχολιάζοντας την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει με νόημα ότι «μετά από μια περίοδο δεκαπέντε

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης

Τι χρειάζεται για να φανούν οι αλλαγές στις ασφαλιστικές, το φρένο και οι αμφιβολίες

Δεν είναι τα πιο δυνατά τα είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές". 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Α.Σαρρηγεωργίου: H ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

Η ασφαλιστική αγορά είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της, αλλά και αριθμοί.

Νικόλαος Βαγιάννης: Ο ρόλος των μεσίτη ασφαλίσεων καθίσταται πιο κρίσιμος από ποτέ

Η ασφαλιστική αγορά διέρχεται περίοδο έντονων μετασχηματισμών. Οι νέες προσδοκίες των ασφαλισμένων οδηγούν τις εξελίξεις.

Δήμητρα Λύχρου: Να ακουστούν οι φωνές των επαγγελματικών πρώτης γραμμής

Από το βήμα απηύθυνε χαιρετισμό η κα. Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε)

Allianz: Εξι φορές πιο ακριβές οι πυρκαγιές, τι να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Τα 10 θερμότερα χρόνια από το 1850 έχουν συμβεί όλα την τελευταία δεκαετία (2015-2024), με το 2024 να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H Qualco επενδύει στην κυβερνοασφάλεια

Η Qualco Single Member Α.Ε., ο τεχνολογικός βραχίονας της Qualco Group Α.Ε. («Όμιλος Qualco»), προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής

Οργανωτικές αλλαγές στην Allianz

Η κα Ευαγγελία Αθανασίου, Chief Insurance Officer και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποχωρεί από την Εταιρία στις 2 Ιουλίου 2025.

Το FunkSec δείχνει το μέλλον του μαζικού ψηφιακού εγκλήματος

Οι ειδικοί της Kaspersky προειδοποιούν για νέα ομάδα ransomware, που συνδυάζει ΤΝ, χαμηλά λύτρα και πώληση κλεμμένων δεδομένων

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση κρατά τα μπόσικα στην υγεία

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση νομοτελειακά θα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τις ιδιωτικές κλινικές για τα ασφαλιστήρια υγείας

Διαμεσολαβητές: Πώς να… εξασφαλιστείς όταν ασφαλιστείς

Τα δικαιώματα των καταναλωτών, τη διαφάνεια και την αξία της καθοδήγησης από πιστοποιημένους επαγγελματίες θέτει στο επίκεντρο η ΕΑΔΕ