της Λαλέλας Χρυθσανθοπούλου
Αλλαγές στην λίστα των συστημικά σημαντικών ασφαλιστικών ομίλων (G-SII’s) και των συστηματικά σημαντικών τραπεζών (G-SIB’s) ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (γνωστών και ως G20). Στον κατάλογο των εννέα ασφαλιστικών εταιρειών που κρίνονται σημαντικές για την ευστάθεια του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος εισέρχεται η ολλανδική Aegon, που παίρνει τη θέση της ιταλικής Generali. Οι υπόλοιπες οκτώ της λίστας είναι γερμανική Allianz, οι αμερικανικές AIG, MetLife και Prudential Financial, οι βρετανικές Αviva και Prudential, η γαλλική ΑΧΑ και η κινεζική Ping An.
Οπως αναφέρουν οι Financial Times, o χαρακτηρισμός της Aegon ως “συστημικά σημαντικής” που συνεπάγεται αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις και αυστηρότερη εποπτεία δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους στην ολλανδική εταιρεία, της οποίας η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 20% από τον Αύγουστο, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της Solvency II στις δραστηριότητές της. Η Aegon ανέφερε ότι “το επιχειρηματικό της προφίλ δεν έχει αλλάξει ουσιωδώς από τον περασμένο χρόνο”, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την απορία της γιατί μπήκε στο “μικροσκόπιο” της FSB.
Από την άλλη πλευρά, o “αποχαρακτηρισμός” της Generali μπορεί να εξηγηθεί απο το γεγονός ότι ο ιταλικός όμιλος πούλησε πέρυσι την ελβετική private bank BSI που κατείχε έναντι 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων, με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικοί όμιλοι θεωρούνται κατά τεκμήριο “συστημικά σημαντικοί” εάν έχουν τραπεζικές δραστηριότητες ή/και έντονη παρουσία σε άλλες “μη παραδοσιακές, μη ασφαλιστικές δραστηριότητες”.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τον χαρακτηρισμό της ως G-SII, η Aegon έχει προθεσμία 6 μηνών να συστήσει ειδική ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, 12 μηνών να καταρτίσει σχέδιο διαχείρισης συστημικού ρίσκου και διαχείρισης ρευστότητας και 18 μηνών για να αναπτύξει οδικό χάρτη για την εκκαθάρισή της.
Η FSB ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από διαβούλευση με τον Διεθνή Σύνδεσμο Εποπτών Ασφαλιστικών Εταιρειών (International Association of Insurance Supervisors-IAIS) μέσα στο Νοέμβριο θα αναθεωρηθεί η μεθοδολογία για την επιλογή των G-SIIs και θα δημοσιοποιηθεί ο ορισμός των “μη παραδοσιακών, μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων”.
Σε ό,τι αφορά την λίστα των 30 συστημικά σημαντικών τραπεζών (G-SIB’s), η νέα προσθήκη είναι η κινεζική CCB που παίρνει τη θέση της ισπανικής BBVA. Ως τράπεζες που εγκυμονούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για το χρηματοοικονομικό σύστημα κατονομάζονται οι JP Morgan και HSBC, και γι΄αυτό υποχρεούνται να διακρατούν πρόσθετα ίδια κεφάλαια με μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών (Total Loss Absorbing Capacity-ΤLAC), σε ποσοστό 2,5%. Στην επόμενη κατηγορία επικινδυνότητας (με δείκτη TLAC 2%) κατατάσσονται οι Barclays, BNP Paribas, Citigroup και Deutsche Bank. Ακολουθούν οι Bank of America, Credit Suisse, Goldman Sachs, Mitsubishi UFJ και Morgan Stanley με κεφαλαιακή προσαύξηση 1,5%. Τέλος, στην τέταρτη βαθμίδα με προσαύξηση 1% τοποθετούνται οι Agricultural Bank of China, Bank of China, Bank of New York Mellon, China Construction Bank (CCB), Groupe BPCE, Credit Agricole, Industrial and Commercial Bank of China, ING Bank, Mizuho, Nordea, Royal Bank of Scotland, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, State Street, Sumitomo Mitsui, UBS, Unicredit και Wells Fargo.