Ένα από τα στοιχεία που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά για τους κατόχους ενός συμβολαίου είναι η ανθεκτικότητα. Ανθεκτικός όμως υπήρξε και ο ίδιος ο κλάδος καθ’ όλη τη διάρκεια τόσο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης όσο και πιο πρόσφατα, στα τελευταία χρόνια της πανδημίας.
Η συνολική εικόνα ανάκαμψης του 2021 αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο για τη θετική αντίδραση μετά τις πιέσεις του 2020. Η ασφαλιστική παραγωγή, που διαμορφώθηκε στα 4,26 δισ. ευρώ, ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και αποτελεί ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που διαμορφώνονται σήμερα. Και είναι, δυστυχώς, πολλές…
Σήμερα, οι πιέσεις εντείνονται: υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος, αμφιβολίες για την πορεία της οικονομίας και αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν «αγκάθια», ενώ οι πραγματικές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι εύκολο να «ποσοτικοποιηθούν».
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν την εικόνα που διαμορφώνεται. Η κάμψη στο σύνολο των εργασιών το πρώτο δίμηνο του έτους κυμαίνεται στο 1,6%, τα κλασικά προγράμματα διολισθαίνουν κατά 20,7%, ενώ τα unit linked συνεχίζουν ανοδικά, αλλά με χαμηλότερη δυναμική πλέον. Αντιθέτως, ανακάμπτει ο κλάδος ζημιών, ενώ το Αυτοκίνητο διαμορφώνει ξανά θετικό πρόσημο.
Γενικότερα, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην παραγωγή (για κάμψη) είναι αρκετοί, λόγω της έκρηξης του κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, το κόστος λειτουργίας των ασφαλιστικών αυξάνεται, είτε αφορά τις υποδομές είτε τα οχήματα και τις συνολικές δαπάνες ενέργειας. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις ανεβάζουν το κόστος των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την αποκατάσταση ζημιών.
Επιπλέον, προβληματισμό φέρνει η μέχρις ώρας πτώση στις αποτιμήσεις των ομολόγων, καθώς επηρεάζει αρνητικά την αξία των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών εταιρειών. Επίσης, η πιθανή αναβλητικότητα, λόγω της συγκυρίας, σε έργα κατασκευών-υποδομών ή άλλες επενδύσεις οδηγεί σε μείωση της ασφαλιστέας ύλης.
Η αγορά είναι μαθημένη στα δύσκολα, αλλά… Οι επόμενοι μήνες αποτελούν «στοίχημα» για την παραγωγή.
*στήλη αιρετικός, περιοδικό Insurance World