Η ανάγκη για μια σταθερή, ολοκληρωμένη και ασθενοκεντρική εθνική στρατηγική για τον καρκίνο βρέθηκε στο επίκεντρο της 4ης Ετήσιας Συνάντησης για την Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους της Πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, των ασθενών, των ευρωπαϊκών θεσμών και της φαρμακοβιομηχανίας.
Η πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ, που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας σταθερός θεσμός διαλόγου για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στον καρκίνο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, όπως η ένταξη και αποζημίωση νέων ογκολογικών βιοδεικτών που ενισχύουν την εξατομικευμένη θεραπεία, αλλά και στα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και καινοτόμες θεραπείες.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε στα λεγόμενα του ότι η πολυεπίπεδη συμμετοχή στη συνάντηση επιβεβαιώνει τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η ογκολογία αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της φαρμακευτικής έρευνας διεθνώς, με περίπου το 30% των ερευνητικών προγραμμάτων να αφορά τον καρκίνο. Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι ο χαμηλός προϋπολογισμός για το φάρμακο δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της αποζημίωσης των νέων βιοδεικτών.

Η θέση της Πολιτείας: πρόοδος, νέοι στόχοι και επενδύσεις
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντικό μηχανισμό αξιολόγησης της προόδου και επανακαθορισμού στόχων. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ένταξη των βιοδεικτών στην αποζημίωση, στο Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και στα ψηφιακά ογκολογικά συμβούλια που διευκολύνουν τη συνεργασία των επαγγελματιών υγείας μέσω τηλεδιάσκεψης.
Διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr













