Ετήσιες απώλειες 151 δισεκατομμυρίων δολαρίων από φυσικές καταστροφές μπορεί να αναμένει ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος, ενώ οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες σε κακές περιόδους, σύμφωνα με μια νέα πρόβλεψη που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Ο κλάδος πασχίζει να αντιμετωπίσει την αύξηση των αξιώσεων που αφορούν ιδιοκτησίες από φυσικές καταστροφές, έχοντας αυξήσει κατά πολύ το κόστος κάλυψης.
Η Verisk, μία από τις μεγάλες εταιρείες μοντελοποίησης κινδύνου εκτίμησε ότι η μέση αναμενόμενη ζημία για τον κλάδο ήταν σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο Ρομπ Νιούμπολντ, πρόεδρος της Verisk, δήλωσε ότι τα τελευταία τέσσερα δύσκολα χρόνια για τον κλάδο «δεν πρέπει να θεωρούνται ακραία».
«Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι ο ασφαλιστικός τομέας πρέπει να είναι προετοιμασμένος να βιώσει συνολικές ετήσιες ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές ύψους 151 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο, και πολύ περισσότερο από αυτό σε χρόνια μεγάλων ζημιών», πρόσθεσε.
Εξαιρόντας τις καλλιέργειες, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις η συγκρεκριμένη πρόβλεψη ανέρχεται σε 119 δισ. δολάρια. Ο Νιούμπολντ είπε ότι η Verisk ήλπιζε ότι ο κλάδος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόβλεψη για να «είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί αυτές τις δύσκολες περιόδους, χωρίς να διακινδυνεύσουν τη φερεγγυότητά τους». Η ομάδα της Verisk εκτιμά ότι η αύξηση των απωλειών μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες,όπως η κλιματική αλλαγή, αύξηση της έκθεσης, καθώς αυξάνονται οι πληθυσμοί σε περιοχές που βρίσκονται εν κινδύνω και ο πληθωρισμός στο κόστος ανοικοδόμησης.
Η Verisk ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι επί του παρόντος ο δευτερεύων παράγοντας στην αύξηση των απωλειών, αλλά αναμένει ότι αυτός ο αντίκτυπος θα γίνει πιο σημαντικός τις επόμενες δεκαετίες.
«Η κλιματική αλλαγή εντείνει πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών κυκλώνων, αλλά ο αντίκτυπός της είναι πιο άμεσος και έντονος στις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τις σφοδρές καταιγίδες», τόνισε η Verisk στην έκθεσή της.