Στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στο τομέα της Δημόσιας Υγείας, όπως αναδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας, έδωσε έμφαση ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Delphi Economic Forum.
Ο κ.Κικλιλιας ανέφερε πέντε αλλαγές που κρίνονται μείζονος σημασίας:
- Πενταετές Εθνικό σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο έχει καταρτιστεί και παρουσιαστεί στη Βουλή των Ελλήνων. Το σχέδιο μελετήθηκε σε συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr. Hans Kluge.Σύμφωνα με τον υπουργός η χρηματοδότηση του σχεδίου αναμένεται να ανέλθει του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης. Με νόημα ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι «μέχρι πρότινος, το 97%-98% της χρηματοδότησης των πολιτικών Υγείας ήταν αποκλειστικά στην περίθαλψη και πολύ μικρό κομμάτι ήταν αυτό για το οποίο υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί στη Δημόσια Υγεία». Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο, με screening για τις βασικές νόσους, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης. Συνήθως είναι απότοκες του σύγχρονου τρόπου ζωής, της έλλειψης άθλησης, της κακής διατροφής, του καπνίσματος και του αλκοόλ.Με μέριμνα για την πρόληψη εκτιμάται ότι θα ανακοπεί η ροή ασθενών στα Νοσοκομεία μας γιατην περίθαλψη ασθενειών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο.
- Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα δίκτυα Υγείας.
- on line διασύνδεση των νοσοκομείων και η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντασσονται οι κεντρικές προμήθειες, ο Οργανισμός για την ποιότητα Υγείας, οι ειδικοί δείκτες για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
- Η ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοσοκομεία 2020» με συνεισφορά από δωρεές των Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλων, για την ανακαίνιση χώρων υγιεινής και την τοποθέτηση νέων κλινοσκεπασμάτων.
- Κίνητρα προς τους υγειονομικούς για να στελεχώσουν τις πιο απομακρυσμένες δομές υγείας στις άγονες περιοχές, ιδιαίτερα σε νησιωτικές ή παραμεθόριες περιοχές όπως προβλέπεται σε επερχόμενο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια οι συγκεκριμένες αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι με την εμπειρία αυτής της υγειονομικής κρίσης θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου η αυτάρκεια ή η επάρκεια σε αναλώσιμα, τα μηχανήματα, τα φάρμακα και τα εμβόλια, μέχρι τα νέα μοντέλα πρόβλεψης σεναρίων κρίσης υγειονομικής μορφής.
πηγή: virus.com.gr