Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αρμόδιοι αναφορικά με την ασφάλεια του αίματος έναντι του πλασμώδιου της ελονοσίας, με αφορμή την καταγραφή 65 κρουσμάτων της νόσου σε 12 δήμους της χώρας (εδώ).
Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι η ελονοσία είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας, καθώς κι ότι για την αποτροπή ενός τέτοιου φαινομένου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για “αποκλεισμό από αιμοδοσία των λεγόμενων επηρεαζόμενων περιοχών”, στις οποίες ανήκουν εκείνες όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Εν προκειμένω, πρόκειται για την Αχαΐα, την Ηλεία και το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ο Φορέας τονίζει επίσης ότι ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως επηρεαζόμενης παραμένει για περισσότερο από ένα έτος και ο αποχαρακτηρισμός της γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.
Νωρίτερα, πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ διαβεβαίωναν το Virus, ότι τίθεται θέμα καραντίνας αφού η αιμοδοσία στις εν λόγω περιοχές δεν έχει απαγορευτεί. Προφανώς οι αντικρουόμενες ή ασαφείς πληροφορίες από τον πλέον αρμόδιο Φορέα, ενισχύουν τη σύγχυση παρά καθησυχάζουν την κοινή γνώμη…
Στο μεταξύ, τα 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης κατά τη φετινή περίοδο δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωσης στο θέμα, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Φορέα. “Η Ελλάδα αποτελεί τόπο ασφαλή, με αμελητέο κίνδυνο ελονοσίας, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται κανένα ειδικό μέτρο προφύλαξης από όσους επισκέπτονται τη χώρα μας” αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι έχει εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο εφαρμόζεται.
Παρά ταύτα, το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε επαγρύπνηση ως οφείλει για παν ενδεχόμενο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν τη σημασία τήρησης των προσωπικών μέτρων ασφαλείας έναντι της νόσου, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές ενδιαφέροντος. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: χρήση εντομοαπωθητικών, μακριά μανίκια και παντελόνια, χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων και κουνουπιέρων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, χρήση κίτρινων λαμπτήρων φωτός, κούρεμα του γρασιδιού, πότισμα τις πρωινές ώρες, απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες κ.λπ.
Δείτε αναλυτικές οδηγίες: ΦΥΛΛΑΔΙΟ 2012-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ-ΤΕΛΙΚΟ
Την ίδια ώρα, με αφορμή την επανεμφάνιση της ελονοσίας στη χώρα, η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη τη νέα κόντρα που έχει προκύψει στην Αριστοτέλους μεταξύ του ΓΓ Δημόσιας Υγείας και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Ο τελευταίος, κατηγορεί το Υπουργείο Υγείας ότι με τις ανακοινώσεις επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες του Γ. Μπασκόζου, επιμένοντας πως ο κος Γενικός θέτει με τις παραλείψεις του σε σοβαρό κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.
«Η κυβέρνηση γνώριζε ότι στη χώρα έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας» τονίζει ο κος Πατούλης.
Όπως υποστηρίζει ειδικότερα, ο ΓΓ όφειλε να είχε ενημερώσει τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη για ελονοσία βάσει της εντομολογικής επιτήρησης και να παρακολουθεί εάν ειδικά σε αυτές τις περιοχές έγιναν οι ψεκασμοί κατά την ενδεδειγμένη περίοδο, ενώ θα έπρεπε επίσης να είχε μεριμνήσει για τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης και για την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών όπως ζητούσαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον περασμένο Μάρτιο.
«Αντί λοιπόν να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως δικαιολογία, θα έπρεπε να έχει νωρίτερα κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό» καταλήγει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, ζητώντας εκ νέου την παραίτηση του ΓΓ Δημόσιας Υγείας.