back to top
25.3 C
Athens
Σάββατο 7 Ιουνίου 2025

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Απλήρωτοι και υπόλογοι

Χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα τέλειωσε η χθεσινή συνάντηση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ με τον πρόεδρο του Οργανισμού, με αντικείμενο την πορεία της εκκαθάρισης και τις πληρωμές τους.

Όπως έδειξε και ο δειγματοληπτικός εκκαθαριστικός έλεγχος, το ποσοστό των δαπανών που απορρίπτεται δεν ξεπερνά το 0,20% των επισκέψεων.

- Advertisement -

Συχνά, δε, πρόκειται για διοικητική παράλειψη,  όπως η έλλειψη υπογραφής (ασφαλισμένου ή ιατρού) ή μιας σφραγίδας σε ένα μόλις παραπεμπτικό επίσκεψης, που «χτυπάει» στο σύστημα ελέγχου του ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα, οι γιατροί συχνά «πληρώνουν τη νύφη» λόγω ενός τεχνικού προβλήματος της ΗΔΙΚΑ, που δεν αναγνωρίζει σωστά το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου και δίνει λανθασμένες πληροφορίες για την ασφαλιστική του ικανότητα.

- Advertisement -

Έτσι, αν και ο ασφαλισμένος εμφανίζεται αρχικά ασφαλιστικά ενήμερος, ο ΕΟΠΥΥ, που διαπιστώνει την ανακολουθία, «κόβει» το παραπεμπτικό, αρνούμενος να πληρώσει το γιατρό.

Όπως εξηγεί στο Virus η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, για κάθε τέτοιο παραπεμπτικό, με λάθη ή παράλειψη, ο ΕΟΠΥΥ κουρεύει 200 ευρώ από τον γιατρό (κατά αναγωγή επί του συνόλου των παραστατικών), ακόμη και αν το λάθος δεν ήταν με δική του υπαιτιότητα.

Μάλιστα, αν ο γιατρός επιλέξει να υποβάλει ένσταση, ο ΕΟΠΥΥ παγώνει το σύνολο του ποσού της εκκαθάρισης έως ότου συσταθεί επιτροπή ενστάσεων και εξεταστεί η προσφυγή. Αποτέλεσμα είναι πολλοί γιατροί να επιλέγουν να μην καταθέτουν ενστάσεις για να διασφαλίσουν έστω το υπόλοιπο ποσό.

Αντιδρώντας σε αυτή την τακτική η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζητάει την αλλαγή της διαδικασίας, δηλαδή να πληρώνεται το ποσό της εκκαθάρισης και να διατηρείται η δυνατότητα προσφυγής.

Βέβαια, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι για το τρέχον έτος. Αλλά, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμης δεσμεύτηκε πως έως τις 10 Ιουνίου θα καταβληθεί ο Ιανουάριος, αλλά μόνο για τα 2/3 των γιατρών που έχουν εκκαθαριστεί. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί και μια βασική ΚΥΑ που θα επιτρέψει την πληρωμή και η οποία θα καθορίζει τον τρόπο εκκαθάρισης και το δικαίωμα ένστασης. Παράλληλα, θα θέτει και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Η εν λόγω ΚΥΑ φέρεται να αναμένει την υπογραφεί του Υπουργού Οικονομίας, ενώ έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας. Σε αυτή την ΚΥΑ προκύπτει και δικαίωμα ένστασης για την κάθε υποβολή με χρονικό περιθώριο τις 50 ημέρες, με το πάγωμα πληρωμής για το μήνα που αφορά η ένσταση, μέχρι να τελεσιδικήσει το αποτέλεσμα της επιτροπής ενστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η συζήτηση στον ΕΟΠΥΥ κινήθηκε, αναπόφευκτα, γύρω από τις ασφαλιστικές και φορολογικές αλλαγές.

Οι γιατροί εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν σε φόρο, παρότι δεν τα έχουν ακόμη εισπράξει.

Ο λόγος είναι γνωστός: ο φόρος οφείλει να καταβληθεί επί της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών και όχι επί της πληρωμής του. Συνεπώς, εκτιμάται πως κάθε γιατρός οφείλει, για τους 4 πρώτους μήνες του έτους, 4.500 ευρώ σε φόρους για τιμολόγια 8.000 ευρώ.

Αν, δηλαδή, τα τιμολόγια δεν πληρωθούν στους σωστούς χρόνους, στις αρχές του 2017 θα έχουν συσσωρευθεί τεράστια χρέη.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να γίνει αυτό που έγινε το 2015 που, τελικά, πληρώθηκαν 6 στους 12 μήνες», αναφέρει η κ. Μαστοράκου, τονίζοντας πως τα όσα συζητήθηκαν θα εξεταστούν από το ΔΣ της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ. Η Ένωση έχει καλέσει τα μέλη της σε επίσχεση εργασίας από την 1η Ιουνίου και μέχρι της κατάθεσης της αμοιβής των επισκέψεων Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει και στην ενημέρωση προς τους συναδέλφους της η κ. Μαστοράκου, η Ένωση κατέθεσε ενστάσεις «για την οριζόντια διαδικασία εκκαθάρισης που επιχειρεί ο Οργανισμός επί δικαίων και αδίκων, για τη στάση πληρωμών που οδηγεί σε έντονη χρηματοοικονομική ασφυξία των ιατρών, για το ασφαλιστικό που πλέον απαιτεί σταθερό πλαίσιο πληρωμών, για τον εκβιαστικό πλαίσιο των ενστάσεων χωρίς την αντίστοιχη πληρωμή του εκκαθαρισθέντος ποσού και για τη λεόντεια συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, που για άλλη μία φορά κατεδαφίζει τα δικαιώματα των συμβεβλημένων ιατρών».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Νοσήλια και ασφάλιστρα: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – Να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση

Μια μεγάλη συζήτηση για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας έχει ανοίξει από τις αρχές του έτους και, δυστυχώς, αν δεν υπάρξουν συναινετικές προσεγγίσεις

ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες εγγραφής για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον

Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους ασφαλισμένους Φαρμάκων Υψηλού Κόστους προκειμένου να αιτηθούν

Ο κανονισμός της Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ

Με υπουργική απόφαση ορίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας της μη αμειβόμενης Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής

Οι υπέρογκες επιστροφές θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

«Φρένο» στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες θέτουν οι υποχρεωτικές επιστροφές αφού ανέρχονται στο 79%

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

MEGA Brokers: Φυτεύουμε σήμερα για το αύριο που αξίζουμε

Όποιος περνά από το Πάρκο Δημήτρη Μπέη της Αθήνας,...

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Επανεκλογή του Σπ. Μπαρκούζου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea στο Δ.Σ. της AMICE

Ο κ. Σπύρος Μπαρκούζος, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea, επανεξελέγη ως μόνιμο μέλος, με τριετή θητεία έως το 2028 στο Δ.Σ. της AMICE