back to top
33.3 C
Athens
Σάββατο 7 Ιουνίου 2025

Αφήνουν (πάλι) χωρίς φάρμακα χρόνιους ασθενείς

Τους εκπεφρασμένους φόβους ότι οι νοσοκομειακοί προϋπολογισμοί – ακόμη και μετά τις αυξημένες πιστώσεις που έλαβαν – μάλλον δεν αρκούν για να καλύψουν το κόστος των ακριβών φαρμάκων για τους χρόνιους ασθενείς (δείτε εδώ), επιβεβαιώνει περιστατικό που εκτυλίχθηκε σήμερα στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Όπως καταγγέλλει στο Virus η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), Ζωή Γραμματόγλου, 40 ασθενείς που πήγαν το πρωί για την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία τους «εκδιώχθηκαν» από τους αρμόδιους καθώς τα αναγκαία φάρμακα είχαν τελειώσει.
«Με τον καινούργιο νόμο που έχει ψηφιστεί ο ΕΟΠΥΥ δεν δίνει φάρμακα, ακόμη κι αν τους γράψουν ότι το νοσοκομείο “στερείται”» αναφέρει η κ. Γραμματόγλου. «Ο καρκινοπαθής έχει μόνο το γιατρό του και το φάρμακο που τον κρατάνε στη ζωή. Χωρίς το φάρμακο πού να βρει το κουράγιο να παλέψει από μόνος του;» τονίζει.
Για το θέμα, η Πρόεδρος του ΚΕΦΙ επικοινώνησε με τη Διοίκηση του Λαϊκού, η οποία υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι εις γνώσιν της και πως ήδη έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε από αύριο τα φάρμακα να δίνονται κανονικά. Η κ. Γραμματόγλου, ωστόσο, εκφράζει τις αμφιβολίες της για την ετοιμότητα του νοσοκομείου να εξυπηρετήσει τους αυριανούς ασθενείς, επισημαίνοντας πως εάν δεν είχε υπάρξει η σημερινή καταγγελία οι ελλείψεις θα διαιωνίζονταν.
Η ίδια υπογραμμίζει δε ότι οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο στα ακριβά φάρμακα.
«Για παράδειγμα πριν από τα Χριστούγεννα, ένα κατά τα άλλα φθηνό φάρμακο που κάνει 4,5 ευρώ, δεν το είχε παραγγείλει ο ΙΦΕΤ και τα νοσοκομεία ξέμειναν με αποτέλεσμα να ακυρωθούν χημειοθεραπείες» λέει χαρακτηριστικά.
«Εμείς ως Σύλλογος προσπαθούμε να δίνουμε φάρμακα όταν λείπουν. Αλλά δεν είμαστε φαρμακείο. Δηλαδή μπορούμε να καλύψουμε 1αν άντε 2 ασθενείς, όχι 40»καταλήγει.
ΙΣΑ: Πρωτοφανής η κατάσταση στα νοσοκομεία ακόμη και για περίοδο κρίσης
Παρέμβαση για τις ελλείψεις στο Λαϊκό έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο.
“Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία όπως για παράδειγμα το νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» από το οποίο σήμερα έλειπαν 4 αντιρετροϊκά φάρμακα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.
“Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ωστόσο αυτό ήταν ανακριβές, καθώς διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων, για το μήνα Ιανουάριο” εξηγεί περαιτέρω και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της και “να σταματήσει, τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών”.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

“Δικαίωμα στη Λήθη”-Καλά νέα για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας

Οι σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη έχουν οδηγήσει στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών κατά 50% από το 2010 έως σήμερα.

Προκλητική υποκρισία Πολάκη σε βάρος καρκινοπαθών γυναικών

Πέρσι τον Ιούλιο μια γκάφα του Π. Πολάκη είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού να μην έχουν πρόσβαση σε σωτήρια εξέταση. Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι τον Μάρτιο εξέδωσε νέα, διορθωτική απόφαση. Όμως, δεν τη δημοσίευσε στη Διαύγεια!

Πάλι ακυρώνονται χημειοθεραπείες στο Αττικό

 Ερωτηματικά προκαλεί η σχετικά συχνή, τελευταία, αναβολή (ουσιαστικά ακύρωση) προγραμματισμένων χημειοθεραπειών στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.Σύμφωνα με νέα καταγγελία που δέχτηκε το Virus (διαθέσιμα τα...

Διευκρινήσεις ΕΟΠΥΥ για το «προσδόκιμο επιβίωσης»

Σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης αναφορικά με συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο για το οποίο ο θεράπων ιατρός καλείται να αποφανθεί για το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

INFOTRUST: Από τα μεγαλύτερα και συνεχώς αναπτυσσόμενα, ανεξάρτητα δίκτυα ασφαλιστικών συμβούλων

Η INFOTRUST ιδρύθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη και, από την έναρξη των εργασιών της, καθιερώθηκε στην Ασφαλιστική Αγορά ως πρωτοπόρος

MEGA Brokers: Φυτεύουμε σήμερα για το αύριο που αξίζουμε

Όποιος περνά από το Πάρκο Δημήτρη Μπέη της Αθήνας,...

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος