Τη σημασία της κλινικής έρευνας για την οικονομία και τη χώρα υπογράμμισε, κατά την ομιλία της στο 4o Clinical Conference η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Φαίη Κοσμοπούλου-Δεληγιάννη. «Μέσω της ενδυνάμωσης της κλινικής έρευνας δίνεται οξυγόνο για την οικονομία και την χώρα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σήμερα επενδύει περί τα €30 εκατ. ετησίως στην κλινική έρευνα, πέρα των γενόσημων και είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητικούς κλάδους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η επένδυση στην κλινική έρευνα, παράλληλα, μπορεί να αυξήσει μερίδια για το ελληνικό φάρμακο και στο εξωτερικό. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες λόγω κυρίως των απαιτήσεων των δανειστών και την περαιτέρω μείωση των τιμών των γενοσήμων, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την επένδυση στην καινοτομία και την κλινική έρευνα», προσέθεσε η κ. Κοσμοπούλου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO), Γιάννης Ρούσσος εστίασε στον στόχο του Συλλόγου για το 2016, σημειώνοντας τις προσπάθειες «ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ενός κατ’ Ανάθεση Οργανισμού Έρευνας, όπως διαθέτουν πολλές Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, ο οποίος θα βοηθήσει στην εξυγίανση του χώρου».
Η επιχειρηματικότητα στον χώρο της έρευνας τόνισε «δεν είναι μόνο μέσον απόκτησης κερδών, αλλά εμπεριέχει και την έννοια του λειτουργήματος και της προσφοράς στην κοινωνία. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίον θεσπίστηκαν οι κανόνες/κώδικες καλής λειτουργίας».
Ο Πρόεδρος του HACRO και μέλος του ΔΣ του EUCROF, ανέφερε τα οφέλη των κλινικών Μελετών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν «την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, τη δυνατότητα των ερευνητών να εκπαιδευτούν, εξοικειωθούν, μελετήσουν και χρησιμοποιήσουν τις νέες θεραπείες, πρακτικές, μεθόδους ή/και ιατρικά μηχανήματα αλλά και την εισροή ξένων κεφαλαίων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στοιχεία πολύ σημαντικά για τις εποχές τις οποίες ζούμε».
Πηγή: virus.com.gr