Το ύψος κατανάλωσης των γενόσημων φαρμάκων και τους τρόπους επίτευξης του στόχου που τίθεται, εξειδικεύει νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας επιχειρείται να μπει “φραγμός” στην ανεξέλεγκτη πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία μόνο τον περασμένο Σεπτέμβρη “ξέφυγε” από τα εκτιμηθέντα κατά 29 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη νέα στοχοθεσία, η διείσδυση των γενοσήμων θα πρέπει μεσοσταθμικά να ανέλθει στο 40% της συνταγογράφησης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. “Οι στόχοι αυτοί έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του προηγούμενου έτους, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας, όπως αυτή ορίστηκε στη Θετική Λίστα η οποία καθόρισε τα φάρμακα που έχουν θεραπευτική ισοδυναμία” αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.
Στην απόφαση έχει υπάρξει ταυτόχρονα πρόνοια σχετικά με ορισμένες παρατηρήσεις-ενστάσεις που είχε εκφράσει ο ιατρικός κόσμος, καθώς η νέα στοχοθεσία αφορά όχι στην κατανάλωση αυτή καθαυτή αλλά στη συνταγογράφηση όπου ο ρόλος του γιατρού είναι ουσιώδης. Με τις ρυθμίσεις αυτές ουσιαστικά ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να κάμψει την αντίσταση, που σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος έχει προβάλλει σχετικά με τις ποινές και την “καθοδηγούμενη” συνταγογράφηση (δες εδώ).
Στην κατεύθυνση αυτή, διευκρινίζεται πως φάρμακα εκτός προστασίας της ίδιας δραστικής, τα οποία μετά από έκπτωση διαμόρφωσαν τιμή ανάλογη του γενοσήμου, θα συνυπολογίζονται πλέον στο ποσοστό επίτευξης του στόχου. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως έχουν επικαιροποιηθεί τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη του κάθε γιατρού βάσει ειδικότητας, αριθμού ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, περιφερειακής ενότητας όπου έχει την έδρα του και εποχικότητας, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά θα εκτιμώνται αφού θα ολοκληρωθεί ο μήνας. Ακόμη, επισημαίνεται η έναρξη νέας εφαρμογής στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία ενσωματώνει ειδική ένδειξη για την πρόταση χορήγησης γενοσήμου από το γιατρό προς τον ασθενή κατά την καταχώρηση της συνταγής, “αφαιρώντας” από τον θεράποντα ιατρό την ευθύνη για την τελική επιλογή που θα κάνει ο ασθενής στο φαρμακείο (δες εδώ).
Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι σε περίπτωση απόκλισης προς τις προαναφερόμενες διατάξεις το θέμα θα παραπέμπεται σε Επιτροπή ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα συνεκτιμούν εν προκειμένω τις συνθήκες συνταγογράφησης (έκδοση συνταγής από εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο πληθυσμό κ.α.) προτού κινηθεί η διαδικασία κλήσης του γιατρού για παροχή εξηγήσεων. Η δυνατότητα εξαίρεσης από το πλαφόν επιπλέον κατηγοριών ασθενών και ειδικών κατηγοριών γιατρών, με απόφαση Προέδρου ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, παραμένει. Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί η ύπαρξη γνωμοδότησης της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr