back to top
19.3 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Η έλλειψη δικαιοσύνης “στοιχειώνει” τους Έλληνες – Τι δείχνει μελέτη της ΕΣΔΥ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η έλλειψη δικαιοσύνης αποτελεί το Νο1 φόβο των πολιτών (91.9%), εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τον κίνδυνο της ανεργίας (84.6%)!
Έκπληκτη για τα αποτελέσματα της έρευνας δηλώνει στο Virus η επιστημονική υπεύθυνη, Έφη Σίμου, τονίζοντας: «Το θέμα ότι ένας πολίτης αισθάνεται ανίσχυρος σε θέματα δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί η δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας. Ως πολίτης θέλω να αισθάνομαι ισότιμα, να ξέρω ότι αν μου συμβεί κάτι θα μπορώ να το αντιμετωπίσω».
Η ίδια επισημαίνει, παράλληλα, πως η μακροχρόνια ανεργία που προκλήθηκε από την παρατεταμένη οικονομική κρίση δεν αποτελεί απλά απώλεια ανθρώπινου δυναμικού. «Είναι μια άδικη και αντιδημοκρατική τιμωρία για τον παραγωγικό ιστό της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους, που στερούνται την δυνατότητα ανάπτυξης και δημιουργίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες (45%) ιεραρχούν χαμηλά το φόβο για τις επιδημίες. Όπως επισημαίνει η κ. Σίμου, μια πιθανή εξήγηση είναι το πλήγμα εμπιστοσύνης των πολιτών αναφορικά με την πληροφόρηση σε θέματα υγείας, που μπορεί να εδράζεται στην κακή επικοινωνιακή διαχείριση των επιδημιών του 2009 & 2011 και τις θεωρίες συνωμοσίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος που οι ερωτώμενοι φοβούνται λιγότερο είναι εκείνος της διεθνούς τρομοκρατίας (47.7%).
Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν στις απαντήσεις των δύο φύλων, με τις γυναίκες να δηλώνουν ότι φοβούνται περισσότερο τον κίνδυνο της ασθένειας, του πολέμου και της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο φόβος αυξάνεται, επίσης, με βάση την ηλικία. Έτσι, ο μεγαλύτερος φόβος των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών, ήταν η ανεργία (89.8%), ενώ ερωτώμενοι ηλικίας 35 ετών και άνω δήλωσαν ότι φοβούνται περισσότερο την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης (>90%).
Επιμέρους διαφοροποιήσεις καταγράφονται ανά περιφέρειες. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής, μετά την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης φοβούνται περισσότερο τον κίνδυνο της εγκληματικότητας (85.5%), ενώ οι κάτοικοι της κεντρικής Μακεδονίας (87.7%) και της υπόλοιπης Ελλάδας (90.1%) φοβούνται περισσότερο τον κίνδυνο της φτώχειας. Αντιστρόφως, ο φόβος της ανεργίας και της φτώχειας καταγράφηκε περισσότερο σε ερωτώμενους, οι οποίοι κατοικούν εκτός της Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Καταλυτικό ρόλο στην αξιολόγηση των κινδύνων αποτέλεσε ο παράγοντας οικονομικές δυσκολίες, αφού συμμετέχοντες με πολλές οικονομικές δυσκολίες είχαν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να φοβούνται τη φτώχεια και την ανεργία και 1.5 φορές να φοβούνται τους σεισμούς και τις επιδημίες.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2013, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.227 ατόμων με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια καταγραφής των κοινωνικών και ψυχολογικών επιδράσεων της οικονομικής κρίσης, στον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί ο πληθυσμός τους φόβους του για μια σειρά από κινδύνους.
Καταλήγοντας η κ. Σίμου υπογραμμίζει πως “η τακτική παρακολούθηση της συμπεριφοράς των ατόμων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της ακραίας δυσπιστίας σε ότι αφορά τη διαχείριση του κινδύνου από αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις”, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που παρουσιάζονται τα μηνύματα του φόβου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
“Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική”εκτιμά περαιτέρω, τονίζοντας ότι η νομοθεσία θα πρέπει να απλοποιηθεί και να μην υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές που επηρεάζουν τη συμμόρφωση των πολιτών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τους στη δικαιοσύνη και τη μειωμένη αξιοπιστία της χώρας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισυνάπτεται η μελέτη: 107-1444113517

- Advertisement -

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δ. Ευρώπη 2024: Μεγάλες αλλαγές στο χάρτη Φερεγγυότητας

Αιτία της κατάστασης που βιώνει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ευρώπη και oi λοιπές άλλες χώρες εκτός Ευρώπης είναι το υψηλό κόστος ζωής μετά την πανδημία και τον ρώσο-ουκρανικό πόλεμο

ΕΡΓΑΝΗ: Αυξάνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης- συνεχίζει πτωτικά η ανεργία

Παρά την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την πανδημία, τα στοιχεία της απασχόλησης συνεχίζουν να βελτιώνονται

ΟΑΕΔ: Προθεσμία μέχρι 30/3 στις αιτήσεις για τον Γ’ κύκλο του προγράμματος δημιουργίας 7.000 νέων θέσεων εργασίας

Αφορά ανέργους 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας), με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω.

Το εργασιακό στρες και η αντιμετώπισή του

Το «εργασιακό» στρες οφείλεται κυρίως στο εργασιακό περιβάλλον και στον τύπο προσωπικότητας του ατόμου.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.