back to top
28.8 C
Athens
Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Σκανδαλώδης απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας!

του Αιμίλιου Νεγκή

Μέσα στην τούρλα των εκλογών, πέρασε στα ψιλά μία σκανδαλώδης απόφαση του Θ. Δημόπουλου. Η απόφαση πρακτικά ευνοεί όσες ιδιωτικές κλινικές είχαν κάνει περιττές χρεώσεις τον ΕΟΠΥΥ το έτος 2013, ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ!

- Advertisement -

Η επίμαχη απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 14/9 με δελτίο τύπου του κ. Δημόπουλου (ένα από τα πολλά που εξέδωσε θέλοντας προφανώς να δείξει ότι κάνει δουλειά…). Επί λέξει αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο, και εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο, η υπουργική απόφαση, με την οποία αποσυνδέεται το claw back του έτους 2014 από εκείνο του 2013, όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές. Με τη συγκεκριμένη απόφαση αλλάζει ο μαθηματικός τύπος του claw back του έτους 2014, προκειμένου να είναι εφικτή η είσπραξή του, καθώς για το 2013 εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ».

- Advertisement -

Πρακτικά, λοιπόν και με πρόσχημα την είσπραξη του claw back του 2014, που αποτελεί ζητούμενο από το νέο Μνημόνιο, ο κ. Δημόπουλος υπέγραψε μία απόφαση, η οποία «κουκουλώνει» ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας: την υπερχρέωση του ΕΟΠΥΥ από ορισμένες ιδιωτικές κλινικές με τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ!

Το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και θα προσπαθήσω να μην σας μπερδέψω με περιττές λεπτομέρειες. Σας θυμίζω ότι πέρσι μετά από πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία συνέχισε ο Μάκης Βορίδης, έγινε αναδρομικός έλεγχος από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες στις νοσηλείες του 2013 σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές.

Μάλιστα, πέρσι τέτοια εποχή, οι κ.κ. Γεωργιάδης, Βορίδης μαζί με τους Λυκουρέντζο και Λοβέρδο, είχαν παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, που είχαν δείξει ότι υπήρξαν περιττές χρεώσεις ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. Είχαν δεσμευτεί, δε, ότι η υπόθεση θα οδηγούνταν στη Δικαιοσύνη.

Ε, λοιπόν, η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Θ. Δημόπουλου δίνει άφεση αμαρτιών σε όσες κλινικές έκαναν τις υπερχρεώσεις. Ανάμεσά τους, δε, υπάρχουν κλινικές της Αττικής, οι οποίες είχαν 40-70% περιττές χρεώσεις. Δηλαδή, από τα νοσήλια που είχαν υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ το 40-70% ήταν λαμογιές!

Ας δούμε πώς. Πέρσι, στις 11 Νοεμβρίου, ο Μάκης Βορίδης είχε εκδώσει απόφαση, η οποία περιλάμβανε έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο, με βάση τον οποίο θα υπολογιζόταν το ανώτατο ποσό, που θα μοιραζόταν σε κάθε κλινική και με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε κλειστό προϋπολογισμό για το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών (235 εκατ. ευρώ).

Ο μαθηματικός τύπος λοιπόν λάμβανε υπόψη και την αξιοπιστία και φερεγγυότητα κάθε κλινικής με βάση και τα αποτελέσματα των ελέγχων, που αναφέραμε. Έτσι, λοιπόν, μία κλινική, που είχε ποσοστό περιττών χρεώσεων μόνο 20% θα είχε μπόνους έναντι μίας άλλης, η οποία είχε ποσοστό 70%.

Η νέα απόφαση, λοιπόν, του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας αφαιρεί πλήρως από το νέο μαθηματικό τύπο το δείκτη αυτόν. Αφαιρεί επίσης το δείκτη επάρκειας υπηρεσιών. Με βάση αυτόν, δεν ήταν δυνατόν μία κλινική να χρεώσει π.χ. μία νευροχειρουργική επέμβαση, αν η άδειά της δεν περιλάμβανε τέτοιου είδους ιατρική ειδικότητα.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο νέος μαθηματικός τύπος λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των υποβολών κάθε κλινικής και όχι μόνο των εκκαθαρισθεισών δαπανών, όπως θα ήταν το ορθό και δίκαιο. Το σημαίνει αυτό; Ότι επιβραβεύονται όσοι κατέκλεψαν τον ΕΟΠΥΥ!

Ασφαλώς, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, που πρέπει να διερευνηθούν:

  • Σε ποιον ανήκει η εισήγηση, στην οποία βασίζεται η προκλητική αυτή απόφαση;
  • Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι υποθέσεις των κλινικών, που είχαν κάνει τις υπερχρεώσεις;
  • Τα χρήματα, που διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκε αναίτια ο ΕΟΠΥΥ, έχουν ζητηθεί να επιστραφούν ή έστω να συμψηφιστούν;
  • Τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση για όλα αυτά;

Περιμένουμε απαντήσεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένες κλινικές και με ονοματεπώνυμα.

 

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

«Είμαστε μαζί» το μήνυμα ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και ασφαλιστικών εταιρειών για την υπερβολική αύξηση των νοσηλίων

Μετά από πρόσκληση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διαμέσου του Προέδρου του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πραγματοποιήθηκε μία ιστορική συνάντηση

Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ από τις 16 Ιουνίου

«Είναι μια σημαντική και συγκινητική ημέρα. Ένα χρόνιο αίτημα για το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και τη φροντίδα του κράτους γίνεται πραγματικότητα»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Νοσήλια και ασφάλιστρα: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – Να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση

Μια μεγάλη συζήτηση για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας έχει ανοίξει από τις αρχές του έτους και, δυστυχώς, αν δεν υπάρξουν συναινετικές προσεγγίσεις

ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες εγγραφής για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον

Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους ασφαλισμένους Φαρμάκων Υψηλού Κόστους προκειμένου να αιτηθούν

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ασφαλιστικοί κίνδυνοι για καταναλωτές

Προωθώντας οι τραπεζό-υπάλληλοι ασφαλιστικά προϊόντα μέσω προσφορών και ειδικών τιμολογίων ή παροχή ευνοϊκών ορίων σε δανειολήπτες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό

AIForum25: Γιατί οι ασφαλιστές δεν πρέπει να το χάσουν!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση – έχει ήδη διαμορφώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τις στρατηγικές της ασφαλιστικής

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή