Του Νίκου Σακελλαρίου
«Αν πριν 5 χρόνια μας έλεγαν ότι θα ζούσαμε αυτές τις καταστάσεις, δεν θα το πίστευε κανείς» ήταν η φράση του χαιρετισμού του συνεδρίου του ΠΣΑΣ από τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, τονίζοντας τις δραματικές αλλαγές που έχουν γίνει στο επάγγελμα των διαμεσολαβούντων τα χρόνια της κρίσης. «Δεν ευημερεί ο κλάδος , αλλά ευτυχώς υπάρχει» συμπλήρωσε.
Η ασφαλιστική αγορά επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, τόσο γιατί το πορτοφόλι των καταναλωτών είναι άδειο όσο και γιατί έχει καταρρεύσει η κοινωνική ασφάλιση. Ωστόσο, «η ανάγκη μας είναι και η ευκαιρία μας» συνέχισε ο κ. Σαρρηγεωργίου. Η αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς στο σύνολό της έχει βελτιωθεί. «Τα Solvency II έχουν ανεβάσει τον πήχη» τόνισε. Η αγορά αλλάζει με την αλλαγή της τεχνολογίας. Βλέπουμε στη Νέα Υόρκη εξελίξεις όπως το peer to peer insurance (δηλαδή ομάδες ανθρώπων να ασφαλίζουν άλλες ομάδες ανθρώπων). «Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο περίπλοκος γίνεται ο κόσμος τόσο ανεβαίνει η επαγγελματική αξία των ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς. Πιστεύουμε ότι τον επαγγελματία ασφαλιστή δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει κανείς. Στο μέλλον θα υπάρχουν λιγότεροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι αλλά με μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης.»
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΣ Δημήτρης Γαβαλάκης τόνισε ότι το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο είναι πολύ σκληρό και ανεβάζει τις εισφορές βάσει εισοδήματος στα επίπεδα του 65-70%. «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τα Επιμελητήρια για να απαιτήσουμε από την πολιτεία τη μείωση των συντελεστών και να συμπεριλάβει τις δαπάνες ασφάλισης. Στη φορολογία είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να μην αναγνωρίζεται το αφορολόγητο.»
Με τη διπλή ιδιότητα του επαγγελματία της ασφαλιστικής αγοράς και του προέδρου του ΕΕΑ, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι το κόστος της δημόσιας υγείας είναι πλέον μεγάλο και αναγκαστικά οδεύουμε σε ΣΔΙΤ μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Φορολογικό, Ασφαλιστικό και Solvency II
Τα θέματα που αφορούσαν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των διαμεσολαβητών αλλά και η προσαρμογή του κλάδου στα Solvency II ήταν αυτά που κυριάρχησαν στο συνέδριο του ΠΣΑΣ που διεξήχθη χθες στην Αθήνα. Οι διαμεσολαβητές επιβαρύνονται πάνω από 60% σωρευτικά για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ από τους νέους φορολογικούς συντελεστές και από τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που καθιστά εξόχως δύσκολο το έργο τους. «Είμαστε από τους ελάχιστους κλάδους που έχουμε πλέον φορολογία και επί της περιουσίας, όχι μόνο επί του εισοδήματος, τη στιγμή που δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε» ήταν οι αναφορές των παρευρισκόμενων στην αίθουσα του κινηματογράφου ΔΑΝΑΟΣ στην Αθήνα.
Οι προσκεκλημένοι επαγγελματίες Αντώνης Μουζάκης (Φορολογικό) και Δημήτρης Μπούρλος (Ασφαλιστικό) ανέλυσαν λεπτομερώς τις εξελίξεις τους δύο ζωτικούς τομείς που απασχολούν τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κ. Μουζάκης εστιάστηκε στην παρακράτηση του φόρου 20%. «Ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών την προαιρετική παρακράτηση 20% επί του φόρου και τον συμψηφισμό της με την προκαταβολή εφόσον γίνεται. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι θετικές στις εξελίξεις αυτές. Πάγια αιτήματά μας είναι τα τεκμαρτά έξοδα και η φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων.»
Ο κ. Μουζάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γραφόμενα περί εξόδου πολλών ελεύθερων επαγγελματικών του κλάδου στο εξωτερικό, διευκρινίζοντας: «O νόμος είναι σαφής. Η φορολογία γίνεται εκεί που ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα. Το να βγάζει κάποιος την επιχείρηση στη Βουλγαρία, στην Κύπρο όταν ασκεί δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν έχει σημασία, γιατί θα φορολογηθεί στην Ελλάδα».
Στις εξελίξεις του Ασφαλιστικού αναφέρθηκε ο εργατολόγος Δ. Μπούρλος, τονίζοντας ότι πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο είναι δυσβάστακτες και ότι ουσιαστικά καθιστά μη συμφέρουσες αρκετές δραστηριότητες.
Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι διαμεσολαβητές την τοποθέτηση της Μυρτώς Χαμπάκη (Sol Consulting) για τα Solvency II και το πώς αυτά θα επηρεάσουν τον κλάδο τους. Το νέο σκηνικό, είπε η κ. Χαμπάκη, είναι εξαιρετικά διαφορετικό από πριν και πολύ πιο δύσκολο για όλους τους επαγγελματίες στον χώρο της ασφάλισης.