Οι άριστες εταιρείες και πρακτικές στον κλάδο της λογιστικής και της οικονομικής διοίκησης βρέθηκαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, στο επίκεντρο της λαμπερής Τελετής Απονομής των Greek Accounting & Finance Awards 2023 powered by PROSVASIS & IMPACT, την οποία διοργάνωσε η ethosEVENTS. Το “παρών” στην λαμπερή Τελετή έδωσε ο κ. Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων – Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.
Με μια ενδιαφέρουσα αναφορά ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Φίλιππας, ενημερώνοντας ότι τo σύνολο του τζόγου ξεπέρασε τα 36 δις ευρώ, και η Ελλάδα είναι η 10η χώρα στον ηλεκτρονικό τζόγο παγκοσμίως. Το 2017 αυτό το νούμερο ανερχόταν στα 11 δις.
Ο κ. Φίλιππας τόνισε ακόμη πως “Παγκοσμίως το χρέος έχει φθάσει στα 307 τρις δολάρια. Η σχέση του παγκόσμιου ΑΕΠ με το δημόσιο χρέος είναι στο 92%. Στις ΗΠΑ μόνο, το χρέος αγγίζει τα 34 τρις δολάρια. Το σύστημα είναι ευάλωτο, έχουμε χρέος να προστατεύσουμε πολίτες και πελάτες όσον αφορά στο θέμα του υπερβολικού δανεισμού”.
Στο μέτωπο της αποταμίευσης στόχος του Ινστιτούτου είναι να “αναβιώσουμε την έννοια της αποταμίευσης.Η Ελλάδα έχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, η κατανάλωση έχει το 92% του ΑΕΠ. Το δε ποσοστό της καθαρής αποταμίευσης επί 20 χρόνια στη χώρα μας είναι μηδενικό, άρα το καθαρό εισόδημα, επί 20 χρόνια φαίνεται να είναι αρνητικό. Όπως όλα δείχνουν, αντί της αποταμίευσης οι Έλληνες έχουμε ως προτεραιότητα την κατανάλωση που από ψυχολογικής άποψης είναι κατανοητό. Από την αλλη, τα οφέλη της αποταμίευσης ή της ασφάλισης θέλουν χρόνο”.
Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο κ. Φίλιππας παρουσίασε ενδιαφέροντα νούμερα και στοιχεία για την Ελληνική οικονομία: το δημόσιο χρέος σύμφωνα με σχετικό διάγραμμα αγγίζει τα 403 δις, η αποταμίευση είναι πολύ χαμηλή ενώ τα ενεργητικό των ΤΕΑ είναι περίπου 1% του ΑΕΠ, όταν στην Ολλανδία είναι 209 % του ΑΕΠ, όπως είπε χαρακτηριστικά.
“Το πιο σημαντικό ζήτημα σήμερα παγκοσμίως είναι το χρηματοοικονομικό στρες, δηλαδή οι πολίτες σε χώρες όπως Αμερική, ο Καναδάς, η Βρετανία, το στρες των πολιτών εκεί “χτυπάει κόκκινο”. Οι χώρες της Δύσης, είναι πάρα πολύ δανεισμένες. Το υπερβολικό χρέος είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αντίθετα, αν είχαμε χρήματα αποταμιευμένα, όλα θα ήταν διαφορετικά.”
ΦΩΤΟ: ©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι