back to top
29.3 C
Athens
Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη μάθημα Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Αρωγός του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute), του οποίου τη δράση αναγνώρισε ο ΟΟΣΑ, είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το πανεπιστήμιο του Πειραιά καινοτομώντας για μια ακόμα φορά ανακοινώνει ότι από το τρέχον εξάμηνο θα διδάσκεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη το μάθημα Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, προσφέροντας στους φοιτητές του εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται στο νέο παγκόσμιο περίπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute) ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό τη προώθηση της χρηματοοικονομικής γνώσης σε όλους τους πολίτες, αλλά ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού από τον Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος ΟΔΕ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαο Φίλιππα.

- Advertisement -

Στις 2 Απριλίου του 2021 έγινε συνδεμένο μέλος (affiliated member) του Διεθνούς Δικτύου Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ (INFE). Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν Κεντρικές Τράπεζες και Υπουργεία από 125 χώρες στον κόσμο και μόλις 120 από ολόκληρο τον κόσμο, αυστηρά επιλεγμένοι, μη κυβερνητικοί, μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί με αποδεδειγμένες δράσεις χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης .

Στόχος του Ινστιτούτου είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών, που χωρίς κανέναν χρηματοοικονομικό αποκλεισμό (financial exclusion), θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντιληφθούν καλύτερα «τη μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, τη χρησιμότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων και τη λειτουργία των αγορών, ώστε σε κάθε φάση της ζωής τους να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων τους και να βελτιώσουν το επίπεδο της ατομικής και οικογενειακής τους χρηματοοικονομικής ευημερίας.

- Advertisement -

Οι πολύπλευρες και καινοτόμες παρεμβάσεις του Ινστιτούτου στην κοινωνία περιλαμβάνουν τόσο διεθνή Συνέδρια όσο και επισκέψεις, φυσικές και διαδικτυακές σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου ο καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας δίνει διαλέξεις σχετικά με την σωστή διαχείριση του χρήματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της αναβαλλόμενης ευχαρίστησης

Οι ειδικοί του χώρου συνιστούν τη σταδιακή αλλαγή των καταναλωτικών μας προτύπων, συνηθειών και συμπεριφορών, «θυσιάζοντας βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση».

4ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού την 1η Νοεμβρίου

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ανακοινώνει την διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο θα διεξαχθεί

Σύγχρονες εξελίξεις της Αναλογιστικής Επιστήμης και της Αντασφάλισης

Με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και εξαιρετικά ποιοτικά γενικά και εξειδικευμένα στοιχεία εξελίχθηκε το webinar που αποσκοπούσε στην παροχή επιστημονικής γνώσης

Webinar ΕΕΑ-ΠΑΠΕΙ για τους Διαμεσολαβητές

Ένα στοχευμένο και χρηστικό webinar για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές με υψηλή ανταπόδοση για τους συμμετέχοντες διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας στο επίκεντρο: Από την επαγγελματική εξουθένωση στην ευημερία

Η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ καθορίζει ένα νέο θεσμικό προσανατολισμό

«Φως» για τη λύση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ

Στελέχη της Carglass® μεταξύ των εισηγητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΕΙΑΣ για Πραγματογνώμονες, Εκτιμητές και Διακανονιστές Ζημιών Αυτοκινήτου

Η Carglass® συμμετείχε με εισηγήσεις στελεχών της στο Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πραγματογνωμόνων

Το digital insurance στο νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί;»

Στο podcast με καλεσμένο τον Ευθ. Παπαδόπουλο της Pricefox η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον συνδυασμό φυσικού και ψηφιακού καναλιού

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σημαντικές εξελίξεις για τα ανασφάλιστα οχήματα

Καθοριστική συνάντηση της ηγεσίας του ΕΕΑ με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας στο επίκεντρο: Από την επαγγελματική εξουθένωση στην ευημερία

Η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ καθορίζει ένα νέο θεσμικό προσανατολισμό

Ν. Μακρόπουλος στην κάμερα του I.W.: Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλάζει

Tο εφετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

Τι προβλέπει η Αllianz-Trade για την οικονομία

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν το όριο του 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούν οι ΗΠΑ στα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ

«Φως» για τη λύση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ