Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η γερμανική Hannover Re, η ελβετική Swiss Re και η γαλλική SCOR είναι οι τρεις μεγάλες αντασφαλιστικές που κινδυνεύουν περισσότερο εάν η παγκόσμια αγορά αντασφαλειών παραμείνει «μαλακή», σύμφωνα με ανάλυση της CreditSights που στηρίζεται στον λόγο των αποθεματικών των εταιρειών προς τα ασφάλιστρά τους.
Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα όπου διαμορφώνεται ο εν λόγω δείκτης (reserves to premiums ratio) τόσο υψηλότερο είναι το προφίλ ρίσκου μιας εταιρείας εάν το τρέχον περιβάλλον διατηρηθεί επί μακρόν. Ο δείκτης αυτός είναι ενδεικτικός της «ταχύτητας» κάθε κλάδου δραστηριότητας, εξηγούν οι αναλυτές της CreditSights, αφού μέσω της σύγκρισης των αποθεματικών με τα ασφάλιστρα υπολόγισαν τη διάρκεια -κατά μέσο όρο- κάθε δραστηριότητας. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια της δραστηριότητας.
Συνεπώς, εάν μια αντασφαλιστική αναλάβει τον κίνδυνο π.χ. για έναν θάνατο (όπου τα συμβόλαια είναι πολυετή στις περισσότερες περιπτώσεις) τότε εμφανίζεται πιο «επικίνδυνη» σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, λόγω της μεγάλης διάρκειας του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, και θα κληθεί πιθανότατα να επανεξετάσει τα αποθεματικά της. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι οι αρχικές παραδοχές αναφορικά με την απόδοση των επενδύσεων και τον πληθωρισμό θα πρέπει να επαναξιολογηθούν σε βάθος χρόνου και ίσως να διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τον χρόνο αρχικής ανάληψης του κινδύνου.
Για παράδειγμα, η CreditSights δεν θεωρεί ότι είναι πιθανό ένα συμβόλαιο ασφάλειας ζωής που τιμολογήθηκε το 2012 να έχει προβλέψει την έκταση της υποχώρησης των αποδόσεων των ομολόγων και την εμμονή του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων.
Σύμφωνα λοιπόν με τον δείκτη αυτό, η Hannover Re εμφανίζεται να αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο με δείκτη αποθεματικών προς ασφάλιστρα 2,83% το 2015, ακολουθούμενη από τη Swiss Re με δείκτη 2,49% και την SCOR με δείκτη 2,46%. Ο δείκτης της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής του κόσμου Munich Re διαμορφώθηκε στο 2,26%, Βάσει πάντα αυτής της μεθόδου, οι αμερικανικές ασφαλιστικές Partner Re και Everest Re παρουσιάζουν χαμηλότερα προφίλ ρίσκου σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους από την Ευρώπη.
Κληθείσα να σχολιάσει τα ευρήματα της μελέτης της CreditSights, η Swiss Re επισήμανε ότι «κατά την προηγούμενη δεκαετία αποδέσμευσε μεγάλο μέρος των αποθεματικών της, καθώς η τιμολόγηση των ασφαλίστρων διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο… Η εταιρεία καταρτίζει τις λογιστικές της καταστάσεις βάσει των αμερικανικών λογιστικών προτύπων (US GAAP) που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία τεχνητά υψηλών αποθεματικών. Η αποφυγή της πρακτικής αυτής επιτρέπει την έγκαιρη “αναγνώριση” των κερδών, παρέχοντας διαφάνεια στους μετόχους». Η SCOR και η Hannover Re δεν θέλησαν να τοποθετηθούν.