Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Πωλητήριο στη θυγατρική που διατηρεί στη Νότια Κορέα φέρεται να έχει βάλει ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ώστε να αντιμετωπίσει την «τέλεια καταιγίδα» των χαμηλών επιτοκίων, των αυστηρότερων ρυθμίσεων, των γεωπολιτικών κινδύνων και των ασθενικών ρυθμών ανάπτυξης στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τη νοτιοκορεατική μονάδα της Allianz έχουν εκδηλώσει οι κινεζικοί ασφαλιστικοί όμιλοι Anbang Insurance Group και Fosun International, αν και για τον τελευταίο πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την «εξαφάνιση» του επικεφαλής Guo Guanchang δυο μήνες πριν (όταν κρατήθηκε επί μέρες από τις κινεζικές αρχές για να «συνεργαστεί» σε έρευνα για τη διαφθορά) τα σχέδια επέκτασή του στο εξωτερικό τελούν εν αμφιβόλω. Προσφορά για την εξαγορά της μονάδας εξετάζει αν θα υποβάλει και η αμερικανική Prudential, καθώς και νοτιοκορεατικοί όμιλοι.
Η κίνηση της Allianz, σε μια στιγμή κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές μειώνουν την παρουσία τους στην Ασία, εντάσσεται στα μέτρα θωράκισης του ομίλου που υλοποιεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος Oliver Bäte. Σημειώνεται ότι ένα από τα «μελανά σημεία» των αποτελεσμάτων του 2015 της Allianz ήταν η απομείωση της αξίας των δραστηριοτήτων της στην Ασία κατά 171 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του έτους, που αφορούσε κυρίως τον κλάδο ζωής με έδρα την Κορέα. Εκτός από την Allianz, και η Zurich Insurance επανεξετάζει την στρατηγική της στην Ασία και μελετά το ενδεχόμενο πώλησης των μονάδων της στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ.
Η μονάδα της Allianz στη Νότια Κορέα δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα, αφού απέφερε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 1,6 δισ. ευρώ στη χρήση του 2014 και λειτουργικές ζημίες 51 εκατ. ευρώ. Η Allianz δραστηριοποιείται σε 14 χώρες της Ασίας, όμως η μερίδα του λέοντος των συμβολαίων υγείας και ζωής περνάνε μέσα από τη θυγατρική της Νότιας Κορέας.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι, εκτός από τη νοτιοκορεατική μονάδα, χαμηλή αποδοτικότητα παρουσιάζει και η θυγατρική της Allianz στην Ταϊβάν, και ο κ. Βäte υπογράμμισε πρόσφατα ότι η Κορέα και η Ταϊβάν είναι δυο αγορές όπου στο παρελθόν είχαν δοθεί προγράμματα υψηλών εγγυημένων αποδόσεων, τα οποία δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Solvency II υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να βάζουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια ως μαξιλάρι για να καλύπτουν τα προγράμματα εγγυημένων αποδόσεων, κάτι που υποχρεώνει την Allianz να εξετάσει πιο προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες ροές εσόδων από τα προϊόντα αυτά σε σχέση με τα κόστη τους.