της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στα 2 δις. δολάρια ανέρχεται –μέχρι στιγμής- η «λυπητερή» για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες για τις ζημίες που προκάλεσαν οι εκρήξεις στο λιμάνι του Τιαντζίν στην Κίνα τον Αύγουστο που κόστισαν τη ζωή σε 173 άτομα. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του αντασφαλιστικού ομίλου Guy Carpenter οι ζημίες θα κυμαίνονταν μεταξύ 1,6-3,3 δις. δολαρίων.
Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις γ’ τριμήνου, έως τώρα 27 εταιρείες έχουν αναλάβει υποχρεώσεις αποζημιώσεων που συνδέονται με το δυστύχημα στο Τιαντζίν, το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς της Swiss Re αποτελεί την τέταρτη ακριβότερη «ανθρώπινης προελεύσεως» (όχι φυσική) καταστροφή στην ιστορία του κλάδου. Πρόκειται για τις Ace, AIG, Allegheny, Allianz, Allied World, Argo Group, Asia Capital Re, Aspen, Axis, Berkshire, China Re, Endurance, Everest Re, Fairfax, Hannover Re, Hiscox, Munich Re, Partner Re, Ping An, Renaissance Re, Scor SE, Swiss Re, Talanx, Validus, White Mountains, XL και Zurich.
Τα μεγαλύτερα κόστη έχουν αναλάβει ευρωπαϊκοί όμιλοι, με πρώτη την ελβετική Zurich. Η ζημία 275 εκατ. δολαρίων που εμφάνισε ήταν ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την απόφασή της να εγκαταλείψει την εξαγορά της βρετανικής RSA. «Δευτεραθλήτρια» ζημιών αναδεικνύεται η επίσης ελβετική Swiss Re, ακολουθούμενη από τη γερμανική Munich Re και την κινεζική China Re. Η πεντάδα κλείνει με την αμερικανική Berkshire του γνωστού και μη εξαιρετέου μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ.
«Οι εκρήξεις στο Τιαντζίν καταδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικοί όμιλοι και οι πελάτες τους κατά τη διαχείριση των κινδύνων σε μια περίοδο ταχείας παγκοσμιοποίησης», σημειώνει ο Τσαρλς Γκράχαμ, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. “Αυτό έγινε ξεκάθαρο για πρώτη φορά μετά τις μεγάλες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη το 2011. Η διαταραχή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business interruption) είναι ένα από τα δυσκολότερα ρίσκα ως προς την αξιολόγησή τους». Το πιο ζημιογόνο γεγονός που προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι είναι –μακράν- οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, που κόστισαν συνολικά πάνω από 25 δις. δολάρια στον ασφαλιστικό κλάδο.