back to top
21.4 C
Athens
Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025

Τα νέα μέτρα “ασπίδα” κατά του covid-19

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης εξειδικεύουν τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Κυρ. Πιερρακάκης: Από σήμερα διαθέσιμη η εφαρμογή «Covid Free GR»

- Advertisement -

Τη λειτουργία της εφαρμογής επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR» παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η οποία είναι διαθέσιμη από σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου, για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η διαδικασία να «κατεβάσει» κάποιος την εφαρμογή-κλειδί, όπως τη χαρακτήρισε, για να μπορεί να ελέγχει την γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι εύκολη και απλή. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.

- Advertisement -

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή; Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Ποια είναι η χρονική ισχύ των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά.
Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
Σημειώνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Β. Κικίλιας: Τι θα ισχύσει με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού-Συστήνω σε όλους να εμβολιαστούν

Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών που έχει επιτευχθεί, τις τελευταίες ημέρες έπειτα από πολύ καιρό, οι εισαγωγές περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 100 την ημέρα, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια των σημερινών κυβερντικών ανακοινώσεων -μεταξύ άλλων και για την εξειδίκευση των μέτρων του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, τόνισε ο υπουργός.

Κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί, είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε πως τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όσον αφορά τις μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα πρόστιμα, εξήγησε, ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως 200.000 ευρώ.

Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

«Συστήνω σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Οι καθήμενοι

Άμεσα παραδίδονται οι εσωτερικοί χώροι διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι, και άλλοι χώροι, παντός τύπου που εντάσσονται σε αυτόν τον τομέα, για χρήση μόνο σε εμβολιασμένους.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις οποίες σήμερα έσπευσε να εξειδικεύσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Στις σημερινές ανακοινώσεις ο υπουργός τόνισε πως στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησε από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη, σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας.

Όπως είπε, το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων», τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία. Ως εκ τούτου, έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα θα ανοίγουν μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μελέτη σε 14 εκατομμύρια παιδιά δείχνει ότι η λοίμωξη COVID-19 ενέχει μεγαλύτερο καρδιολογικό κίνδυνο από τον εμβολιασμό

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, καθώς και του University College London

Apollon: Η σημασία της υποστήριξης στην καθημερινότητα των επαγγελματιών

Η πλατφόρμα Apollon Broker θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα στους επαγγελματίες

Η Υγεία περνά στη νέα ψηφιακή εποχή

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός για τον Γιατρό - Προσεχώς και για τον Πολίτη

Νοσοκομείο Αττικόν: Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου ΤΕΠ

Τη λειτουργία του ξεκίνησε την Πέμπτη 30/10 το νέο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο επεισόδιο podcast «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» με τον Κ. Λάττα, διασώστη του ΕΚΑΒ

Η Στ. Ζουλινάκη συζητά με τον Κ. Λάττα για τη σημερινή κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους και τα συνηθέστερα λάθη των οδηγών

Μελέτη σε 14 εκατομμύρια παιδιά δείχνει ότι η λοίμωξη COVID-19 ενέχει μεγαλύτερο καρδιολογικό κίνδυνο από τον εμβολιασμό

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, καθώς και του University College London

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

Μαζί για την ασφάλεια: ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί

Επισημάνσεις από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Υποτροφία €8.500 για μέλη της ΠΕΝΕΝ από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Για το πρόγραμμα MSc International Maritime Business, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Warsash Maritime School του Southampton Solent University

Φοιτητές του Master in Bioeconomy στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς επισκέπτονται την INTERAMERICAN

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρείας για προώθηση της γνώσης, της αριστείας και της βιωσιμότητας

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο επίκεντρο ημερίδας του ΕΕΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, με δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής

Η παγίδα της ασφαλιστικής παραγωγής στη Διαμεσολάβηση

Βάζοντας κάτω όλα τα βιβλία και κάνοντας τη σούμα, βγαίνει ένα αποτέλεσμα θαυμαστό - εκ πρώτης όψεως...

Το Business Day 2025 της Εθνικής Ασφαλιστικής εμπνέει τη νέα γενιά επαγγελματιών

Η Εθνική συνεχίζει να επενδύει στους ανθρώπους που θα καθορίσουν το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου