back to top
25.5 C
Athens
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη μάθημα Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Αρωγός του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute), του οποίου τη δράση αναγνώρισε ο ΟΟΣΑ, είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το πανεπιστήμιο του Πειραιά καινοτομώντας για μια ακόμα φορά ανακοινώνει ότι από το τρέχον εξάμηνο θα διδάσκεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη το μάθημα Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, προσφέροντας στους φοιτητές του εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται στο νέο παγκόσμιο περίπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute) ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό τη προώθηση της χρηματοοικονομικής γνώσης σε όλους τους πολίτες, αλλά ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού από τον Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος ΟΔΕ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαο Φίλιππα.

- Advertisement -

Στις 2 Απριλίου του 2021 έγινε συνδεμένο μέλος (affiliated member) του Διεθνούς Δικτύου Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ (INFE). Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν Κεντρικές Τράπεζες και Υπουργεία από 125 χώρες στον κόσμο και μόλις 120 από ολόκληρο τον κόσμο, αυστηρά επιλεγμένοι, μη κυβερνητικοί, μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί με αποδεδειγμένες δράσεις χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης .

Στόχος του Ινστιτούτου είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών, που χωρίς κανέναν χρηματοοικονομικό αποκλεισμό (financial exclusion), θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντιληφθούν καλύτερα «τη μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, τη χρησιμότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων και τη λειτουργία των αγορών, ώστε σε κάθε φάση της ζωής τους να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων τους και να βελτιώσουν το επίπεδο της ατομικής και οικογενειακής τους χρηματοοικονομικής ευημερίας.

- Advertisement -

Οι πολύπλευρες και καινοτόμες παρεμβάσεις του Ινστιτούτου στην κοινωνία περιλαμβάνουν τόσο διεθνή Συνέδρια όσο και επισκέψεις, φυσικές και διαδικτυακές σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου ο καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας δίνει διαλέξεις σχετικά με την σωστή διαχείριση του χρήματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στρατηγική συνεργασία ΕΑΔΕ-ΠΑΠΕΙ για την παραγωγική σύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και επαγγελματικής πρακτικής

Τι προβλέπει το Μνημόνιο που υπεγράφη με πρωτοβουλία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης

Υποτροφία της Interamerican για νέους από περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Μια πρωτοβουλία που συνδέει την εκπαίδευση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική στήριξη υλοποιεί για 2η χρονιά ο Όμιλος, σε συνεργασία με το ΠΑΠΕΙ

ΕΑΔΕ και ΠΑΠΕΙ ενώνουν δυνάμεις για την αναβάθμιση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τους φοιτητές και τους νέους επαγγελματίες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Group Insurance and Corporate Risk Underwriting»

Δυνατότητα εγγραφής έως Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 14:00 αλλά και έκπτωσης μέσω εγγραφής στην EIAS Alumni Society

Στρατηγική συνεργασία ΕΑΔΕ-ΠΑΠΕΙ για την παραγωγική σύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και επαγγελματικής πρακτικής

Τι προβλέπει το Μνημόνιο που υπεγράφη με πρωτοβουλία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης

Νέα κοινή πρωτοβουλία ΕΑΕΕ και ΕΙΑΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης

Το Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης ξεκινά στις 12/10

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2026 του ΕΙΑΣ

Σεμινάρια, ολοκληρωμένα προγράμματα αλλά και διαλέξεις σε συνεργασία με το CII και την ΕΑΕΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Την Κυριακή το μεσημέρι τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΑ στην 90ή ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας

Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Group Insurance and Corporate Risk Underwriting»

Δυνατότητα εγγραφής έως Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 14:00 αλλά και έκπτωσης μέσω εγγραφής στην EIAS Alumni Society

Στην κορυφή της ψηφιακής καινοτομίας η Anytime Romania – Το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Τσακνάκης

Μια στιγμή που επιβεβαιώνει τη θέση της Anytime στη νέα γενιά των ψηφιακών ασφαλιστικών μοντέλων

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market