back to top
12.4 C
Athens
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026

Χρ. Παπακωνσταντίνου, inco21: “Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής προτύπου και νέων στρατηγικών”

Η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μίλησε στο 14ο INCO21 και αναφέρθηκε στις «Προκλήσεις για την ιδιωτική ασφάλιση στην μετά-COVID εποχή».

Η κα. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία για την ιδιωτική ασφάλιση. Έδωσε έμφαση σε δύο παραμέτρους που αφορούν  το μακροοικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, από τη στιγμή που τα μέτρα κατά της πανδημίας οδήγησαν σε μείωση της δραστηριότητας, του εισοδήματος.

- Advertisement -

“Οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα με μείωση των επιτοκίων που είναι πολλές φορές και αρνητικά. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη ανάληψης κινδύνων” είπε. Και πρόσθεσε: “Η περίοδος της πανδημίας, είπε έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήρθαν αντιμέτωποι με σημαντικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να συνυπολογίσουν τα νέα δεδομένα κατά την εξέταση των επιχειρηματικών τους σχεδίων”.

- Advertisement -

Ως δεύτερη παράμετρο παρέθεσε τις στρατηγικές επιλογές από κάθε ασφαλιστική επιχείρηση και τόνισε την ανάγκη αλλαγής προτύπου. Εισηγήθηκε νέους τρόπους παροχής υπηρεσιών μέσω μιας συνεχώς αυξανόμενης δύναμης, τις νέες τεχνολογίες, τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, εναλλακτικά δίκτυα διανομής.

Στη συνέχεια η κα Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε κομβικά σημεία που είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο, όπως η μεγαλύτερη σύνδεση της πρόσβασης σε νέα κεφάλαια και τα ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Για την συμβολή των ασφαλιστικών στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων η υποδιοικήτρια της ΤτΕ ανέφερε πως πρέπει οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν την ικανότητά τους να σχεδιάζουν προιόντα που να οδηγούν σε μια κοινωνία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα.

“Η αντιμετώπιση των προκλήσεων προυποθέτει εμπιστοσύνη των πολιτών. από την πλευρά της ΤτΕ μεριμνά έτσι ώστε να καθιστά σαφές πως οι ασφαλιστικές πρέπει να έχουν ως κύριο γνώμονα τους πολίτες” είπε.

Η κα. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία της αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής καινοτομίας. “Από το 2019 λειτουργεί στο σάιτ της ΤτΕ ο κόμβος καινοτομίας fintech. Στόχος η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής καινοτομίας, η ανάδειξη νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας . Ο ρόλος του ασφαλιστικού  κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς ως εργαλείο κλιματικής προσαρμογής μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε επενδυτές να κατευθύνονται σε επενδύσεις με περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Επίσης είναι καλό να μεριμνούν ώστε να καλύπτουν κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές”.

Η κάλυψη από το κράτος σύμφωνα με την ίδια αποτελεί αντικίνητρο για ασφάλιση. “Υπάρχει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς σε αυτό τον τομέα” σημείωσε η κα Παπακωνσταντίνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τράπεζα της Ελλάδος:  Άνοδος ασφαλίστρων, υποχώρηση του δείκτη φερεγγυότητας

Αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων και διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος

Σχέσεις ασφαλιστικών – ασφαλισμένων: Ο ρόλος της ΔΕΙΑ και του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έχουν επικαλεστεί αμέτρητες φορές οι ασφαλιστές όταν ισχυρίζονται ότι ορισμένες ενέργειες

Συζητήσεις για νέα ασφαλιστικό σχήματα υπό την καθοδήγηση του Πούτιν

Την ίδρυση νέου μηχανισμού ασφάλισης πρότεινε , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην 18ο Σύνοδο των BRICS στο Νέο Δελχί που στόχο

H Υδρόγειος Ασφαλιστική επεκτείνει με Digital Twin τις εγκαταστάσεις της

Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες Internet of Things, real-time monitoring και ανάλυσης δεδομένων στο πλαίσιο της εταιρικής στρατηγικής βιωσιμότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Φίλιππος Κάσσος, KPMG: «Η πραγματική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική διείσδυση»

Η Ετήσια Έκθεση της KPMG για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά αποτελεί ένα από τα σταθερά σημεία αναφοράς για τον ασφαλιστικό κλάδο

H Εθνική Ασφαλιστική υποδέχθηκε τον Νίκο Γκάλη 

Μια διαφορετική εμπειρία για τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η EUROINS Ελλάδος «φωτίζει» την Καλλιθέα στο 10ο επετειακό Kallithea Night Run

Για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πλευρό των δρομέων, στηρίζοντας τον αθλητισμό και την τοπική κοινωνία

Σ. Παπαγιαννόπουλος, CEO EXL Consulting: η κυβερνοασφάλεια είναι υπόθεση ηγεσίας και ευθύνης

Στο πλαίσιο των εργασιών του Cyber Security Forum, ο CEO της EXL Consulting Σταύρος Παπαγιαννόπουλος ανέδειξε τη σημασία της κυβερνοασφάλειας

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Φίλιππος Κάσσος, KPMG: «Η πραγματική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική διείσδυση»

Η Ετήσια Έκθεση της KPMG για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά αποτελεί ένα από τα σταθερά σημεία αναφοράς για τον ασφαλιστικό κλάδο

AIG: Ο κυβερνοκίνδυνος εξελίσσεται σε επιχειρηματική απειλή για τις επιχειρήσεις

Ο κυβερνοκίνδυνος δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά ζήτημα πληροφορικής, αλλά έναν επιχειρηματικό κίνδυνο που επηρεάζει

Ατλαντική Ένωση: Online επιλογή προγράμματος ασφάλισης αυτοκινήτου

Η Ατλαντική Ένωση δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να αναζητήσουν online το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου

H Εθνική Ασφαλιστική υποδέχθηκε τον Νίκο Γκάλη 

Μια διαφορετική εμπειρία για τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Υπόθεση Ασπίς Πρόνοια: Πρωτοβουλία του ΕΕΑ για κοινή δράση φορέων με στόχο την αποκατάσταση ζημιωθέντων μετά από 17 χρόνια

Ενώνοντας δυνάμεις με την ΕΑΔΕ, την ΠΟΑΔ αλλά και τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αποφασίσθηκε να υπάρξει κοινή δράση με στόχο να βρεθεί λύση