back to top
16 C
Athens
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2026

Χρ. Παπακωνσταντίνου, inco21: “Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής προτύπου και νέων στρατηγικών”

Η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μίλησε στο 14ο INCO21 και αναφέρθηκε στις «Προκλήσεις για την ιδιωτική ασφάλιση στην μετά-COVID εποχή».

Η κα. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία για την ιδιωτική ασφάλιση. Έδωσε έμφαση σε δύο παραμέτρους που αφορούν  το μακροοικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, από τη στιγμή που τα μέτρα κατά της πανδημίας οδήγησαν σε μείωση της δραστηριότητας, του εισοδήματος.

- Advertisement -

“Οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα με μείωση των επιτοκίων που είναι πολλές φορές και αρνητικά. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη ανάληψης κινδύνων” είπε. Και πρόσθεσε: “Η περίοδος της πανδημίας, είπε έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήρθαν αντιμέτωποι με σημαντικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να συνυπολογίσουν τα νέα δεδομένα κατά την εξέταση των επιχειρηματικών τους σχεδίων”.

- Advertisement -

Ως δεύτερη παράμετρο παρέθεσε τις στρατηγικές επιλογές από κάθε ασφαλιστική επιχείρηση και τόνισε την ανάγκη αλλαγής προτύπου. Εισηγήθηκε νέους τρόπους παροχής υπηρεσιών μέσω μιας συνεχώς αυξανόμενης δύναμης, τις νέες τεχνολογίες, τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, εναλλακτικά δίκτυα διανομής.

Στη συνέχεια η κα Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε κομβικά σημεία που είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο, όπως η μεγαλύτερη σύνδεση της πρόσβασης σε νέα κεφάλαια και τα ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Για την συμβολή των ασφαλιστικών στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων η υποδιοικήτρια της ΤτΕ ανέφερε πως πρέπει οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν την ικανότητά τους να σχεδιάζουν προιόντα που να οδηγούν σε μια κοινωνία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα.

“Η αντιμετώπιση των προκλήσεων προυποθέτει εμπιστοσύνη των πολιτών. από την πλευρά της ΤτΕ μεριμνά έτσι ώστε να καθιστά σαφές πως οι ασφαλιστικές πρέπει να έχουν ως κύριο γνώμονα τους πολίτες” είπε.

Η κα. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία της αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής καινοτομίας. “Από το 2019 λειτουργεί στο σάιτ της ΤτΕ ο κόμβος καινοτομίας fintech. Στόχος η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής καινοτομίας, η ανάδειξη νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας . Ο ρόλος του ασφαλιστικού  κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς ως εργαλείο κλιματικής προσαρμογής μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε επενδυτές να κατευθύνονται σε επενδύσεις με περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Επίσης είναι καλό να μεριμνούν ώστε να καλύπτουν κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές”.

Η κάλυψη από το κράτος σύμφωνα με την ίδια αποτελεί αντικίνητρο για ασφάλιση. “Υπάρχει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς σε αυτό τον τομέα” σημείωσε η κα Παπακωνσταντίνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Στο MIT ως Guest Lecturer ο Παναγιώτης Λελεδάκης

Με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο των χρηματοοικονομικών, της ασφάλισης και της συμβουλευτικής

Παύλος Αχής, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, στο IWtalks: Γιατί να δουλέψει ένας 25χρονος στην ασφάλιση;

Ο Chief Insurance & Reinsurance Officer απαντά στο ερώτημα: «Τι θα λέγατε σε έναν 25χρονο που θα σας ρωτούσε σήμερα γιατί να δουλέψει στην ασφάλιση;»

Η Εθνική Ασφαλιστική φέρνει το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κοντά στους πολίτες

Μια κοινωνία που μαθαίνει, αγαπάει και προστατεύει τη φύση – και τελικά, προστατεύει τον ίδιο της τον εαυτό

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Greek Space Tech Forum 2026: Τα νέα διαστημικά projects της Ελλάδας – Δύο νέα RFIs από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

To #gstf26 θα πραγματοποιηθεί 21-22 Απριλίου 2026 από την ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση του ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-Cluster του Corallia

2nd Greek Water Summit: Η νέα στρατηγική και τα έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων

Το #gwas26 συγκέντρωσε εκπροσώπους της πολιτικής, της επιστήμης και της αγοράς με στόχο την ανάδειξη προκλήσεων και προοπτικών στη διαχείριση υδάτινων πόρων

Μαζαράκης από το Λονδίνο: «Διαμορφώνουμε το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα και όχι μόνο»

Σαφές μήνυμα αισιοδοξίας από τον CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής για την επόμενη φάση, εντός του Ομίλου Πειραιώς, με έμφαση σε καινοτομία, ταχύτητα και δημιουργία αξίας για πελάτες και μετόχους

Silver βραβείο για το Megabrokers Insurance A.I. Advisor

Η διάκριση στην κατηγορία «Best Digital Initiative for Brokers / Insurers» επιβεβαιώνει τη στρατηγική επένδυση της Mega Brokers σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

EY: Η ΤΝ επιταχύνει τον μετασχηματισμό του κλάδου τεχνολογίας το 2026

Λ. Γκόγκος: «Η συζήτηση δεν αφορά πια το τι είναι τεχνικά εφικτό, αλλά το τι αξίζει να μπει σε παραγωγή, με ποιους όρους και με ποιο ρίσκο»