back to top
8.2 C
Athens
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026

Χρ. Παπακωνσταντίνου, inco21: “Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής προτύπου και νέων στρατηγικών”

Η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μίλησε στο 14ο INCO21 και αναφέρθηκε στις «Προκλήσεις για την ιδιωτική ασφάλιση στην μετά-COVID εποχή».

Η κα. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία για την ιδιωτική ασφάλιση. Έδωσε έμφαση σε δύο παραμέτρους που αφορούν  το μακροοικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, από τη στιγμή που τα μέτρα κατά της πανδημίας οδήγησαν σε μείωση της δραστηριότητας, του εισοδήματος.

- Advertisement -

“Οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα με μείωση των επιτοκίων που είναι πολλές φορές και αρνητικά. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη ανάληψης κινδύνων” είπε. Και πρόσθεσε: “Η περίοδος της πανδημίας, είπε έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήρθαν αντιμέτωποι με σημαντικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να συνυπολογίσουν τα νέα δεδομένα κατά την εξέταση των επιχειρηματικών τους σχεδίων”.

- Advertisement -

Ως δεύτερη παράμετρο παρέθεσε τις στρατηγικές επιλογές από κάθε ασφαλιστική επιχείρηση και τόνισε την ανάγκη αλλαγής προτύπου. Εισηγήθηκε νέους τρόπους παροχής υπηρεσιών μέσω μιας συνεχώς αυξανόμενης δύναμης, τις νέες τεχνολογίες, τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, εναλλακτικά δίκτυα διανομής.

Στη συνέχεια η κα Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε κομβικά σημεία που είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο, όπως η μεγαλύτερη σύνδεση της πρόσβασης σε νέα κεφάλαια και τα ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Για την συμβολή των ασφαλιστικών στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων η υποδιοικήτρια της ΤτΕ ανέφερε πως πρέπει οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν την ικανότητά τους να σχεδιάζουν προιόντα που να οδηγούν σε μια κοινωνία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα.

“Η αντιμετώπιση των προκλήσεων προυποθέτει εμπιστοσύνη των πολιτών. από την πλευρά της ΤτΕ μεριμνά έτσι ώστε να καθιστά σαφές πως οι ασφαλιστικές πρέπει να έχουν ως κύριο γνώμονα τους πολίτες” είπε.

Η κα. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία της αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής καινοτομίας. “Από το 2019 λειτουργεί στο σάιτ της ΤτΕ ο κόμβος καινοτομίας fintech. Στόχος η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής καινοτομίας, η ανάδειξη νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας . Ο ρόλος του ασφαλιστικού  κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς ως εργαλείο κλιματικής προσαρμογής μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε επενδυτές να κατευθύνονται σε επενδύσεις με περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Επίσης είναι καλό να μεριμνούν ώστε να καλύπτουν κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές”.

Η κάλυψη από το κράτος σύμφωνα με την ίδια αποτελεί αντικίνητρο για ασφάλιση. “Υπάρχει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς σε αυτό τον τομέα” σημείωσε η κα Παπακωνσταντίνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Εθνική Ασφαλιστική φέρνει το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κοντά στους πολίτες

Μια κοινωνία που μαθαίνει, αγαπάει και προστατεύει τη φύση – και τελικά, προστατεύει τον ίδιο της τον εαυτό

Σάββατα στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή με την Εθνική Ασφαλιστική

Η εταιρεία εγκαινιάζει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, προσφέροντας δωρεάν είσοδο στο μουσείο το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, για έναν ολόκληρο χρόνο

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών – Το 39,2% επιλέγει προσωπική συμβουλή

Η πρόσφατη έρευνα των RASS-ΕΕΑ καταδεικνύει ότι για τους ασφαλιζόμενους μετρά ιδιαίτερα ο διάλογος και η εξατομικευμένη προσέγγιση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού 2026 μέσω της πλατφόρμας Α21

Η AIG Greece υπενθυμίζει ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας υποβολής και επικαιροποίησης των αιτήσεων

Διάκριση για την πλατφόρμα EurolifeEnter της Eurolife FFH

Bronze βραβείο στην κατηγορία «Best in Finance & Insurance» των e-volution Awards για την ψηφιοποίηση της διαχείρισης ομαδικών συμβολαίων υγείας

Τα Greek Risk Management Awards 2026 έρχονται στις 13 Μαρτίου

Τα βραβεία του HARIMA, σε συνεργασία με την ethosEvents, φιλοδοξούν να αναδείξουν ως θεσμός τα λαμπρότερα παραδείγματα στη διαχείριση κινδύνου

Στις 6 Μαρτίου και με σημαντικές παρουσίες η ετήσια εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Η εκδήλωση «BEYOND RISK | Η Ασφάλιση μοχλός σταθερότητας & ανάπτυξης» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Τακτικής ΓΣ στη Μεγάλη Βρεταννία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα εφαρμογή για εντοπισμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το ασθενοφόρο που έχουν καλέσει

Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2026: Φωνή σε μια αόρατη κοινότητα

Παρότι κάθε σπάνια πάθηση αφορά μικρό αριθμό ασθενών, συνολικά επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού

Οι γυναίκες στην Ελλάδα παραμένουν στο περιθώριο της επενδυτικής δραστηριότητας

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις, τις αντιλήψεις και τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις επενδύσεις

Kaspersky: Νέα εκστρατεία phishing κλέβει στοιχεία διασύνδεσης εταιρειών μέσω του Google Tasks

Τα θύματα λαμβάνουν μια ειδοποίηση που φαίνεται απολύτως αυθεντική, με θέμα «Έχετε μια νέα εργασία»

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού 2026 μέσω της πλατφόρμας Α21

Η AIG Greece υπενθυμίζει ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας υποβολής και επικαιροποίησης των αιτήσεων