back to top
13 C
Athens
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026

Ε.Ε: Εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές τον κανονισμό για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID για τους πολίτες της ΕΕ.

Την 1η Ιουλίου και για 12 μήνες το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ με ασφάλεια. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει έναν κωδικό QR με τον οποίο θα αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί (με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ ή και από τον ΠΟΥ), ή έχει αρνητικό τεστ, ή έχει αναρρώσει από COVID.

- Advertisement -

Επιπλέον, εγκρίθηκε η ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την αγορά τεστ, ώστε αυτά να καταστούν πιο οικονομικά για τους πολίτες.

Διασφαλίζεται, επίσης, ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους.

- Advertisement -

Για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να λάβει και την τελική τυπική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.

με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι πέτυχε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έκταση έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19 στην Ελλάδα

E.E: Σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα προσωπικά δεδομένα

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να διατηρούν αδιακρίτως προσωπικά δεδομένα εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια, αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 17 εκατ. Ευρωπαίοι με Long COVID

Εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να ζήσουν με long covid τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Εκτιμάται ότι 17 εκ. Ευρωπαίοι είχαν συμπτώματα διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών το 2020 και 2021.

Βρέθηκε βιοδείκτης για την πρόγνωση ασθενών με covid-19

Τα επίπεδα του αντιγόνου N του ιού SARS-CoV-2 στο πλάσμα συνδέονται με την πρόγνωση των ασθενών που νοσούν από covid-19.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στο Athens JobFestival 2026: Ευκαιρίες καριέρας στον τομέα της Υγείας

Η παρουσία του νοσοκομείου στη φετινή διοργάνωση εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του

Ξεχνάνε τα ΣΔΙΤ στην υγεία με τον Γεωργιάδη οι ασφαλιστικές

Ύστερα από διαμαρτυρίες ιατρών του ΕΣΥ – Το χρονικό των αντιφάσεων

Νέα εφαρμογή για εντοπισμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το ασθενοφόρο που έχουν καλέσει

Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2026: Φωνή σε μια αόρατη κοινότητα

Παρότι κάθε σπάνια πάθηση αφορά μικρό αριθμό ασθενών, συνολικά επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Δωρεάν επισκευή και αυτοκίνητο αντικατάστασης σε ατύχημα χωρίς υπαιτιότητα

Η εταιρεία φροντίζει ώστε ένα τέτοιο ατύχημα να μη διαταράσσει τη ρουτίνα του οδηγού

Η ψυχολογική διάσταση της κλιματικής αλλαγής: Το φαινόμενο solastalgia

Ο ΣΑΕΚ αναδεικνύει την ασφάλιση ως κρίσιμο εργαλείο που ανακουφίζει προσφέροντας οικονομική σταθερότητα και κάλυψη

Οι 5 πληγές για την Ελλάδα από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κόστους συμβάλλει η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην περιοχή

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στο Athens JobFestival 2026: Ευκαιρίες καριέρας στον τομέα της Υγείας

Η παρουσία του νοσοκομείου στη φετινή διοργάνωση εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του

Ξεχνάνε τα ΣΔΙΤ στην υγεία με τον Γεωργιάδη οι ασφαλιστικές

Ύστερα από διαμαρτυρίες ιατρών του ΕΣΥ – Το χρονικό των αντιφάσεων