back to top
22.9 C
Athens
Τετάρτη 27 Μαΐου 2026

Παράταση για τηλεργασία ως τα τέλη Μαϊου

Την παράταση της υποχρέωσης εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας σε όλη την Επικράτεια προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας.

Συγκεκριμένα, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, παρατείνονται έως και την 31η Μαΐου 2021 οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

- Advertisement -

1.α) Επιχειρήσεις-εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/05/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους – σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα – σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.

β) Για την ορθή τήρηση των προαναφερομένων, οφείλουν να προαναγγείλουν, πριν από την έναρξη της εργασίας, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο Ειδικού Σκοπού» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76).

- Advertisement -

γ) Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται υποχρεωτικά για το μήνα Μάιο, κατά την έναρξη και τη λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τις αλλαγές ή τροποποιήσεις ωραρίου που αφορούν στην ανωτέρω και εντός διώρου σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 88/1999 (Α΄ 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία των λοιπών αλλαγών ή τροποποιήσεων του χρόνου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Παράλληλα, με ξεχωριστή ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, παρατείνεται, μέχρι και την 31η Μαΐου 2021, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία, που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την περίπτωση α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α’ 55), ως κυρώθηκε και ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η τηλεργασία κάλυψε ανάγκες, αλλά η φυσική παρουσία στο γραφείο παραμένει αναντικατάστατη

Ο Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Artion ΑΕ, αναδεικνύει δεξιότητες που η τηλεργασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως

ΥΕΚΑ: Σύσταση για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων εξαιτίας της κακοκαιρίας

Τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι εργοδότες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο

Το βίντεο της 4ης Συνδιάσκεψης: Το ΕΣΠΑ οι φόροι και η ένταση- Τι διαμείφθηκε

Το Insurnace World κάλυψε στενά την 4η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και μετέδωσε ήδη σημαντικά σημεία του

Το βίντεο της 4ης Συνδιάσκεψης: Το ΕΣΠΑ οι φόροι και η ένταση- Τι διαμείφθηκε

Το Insurnace World κάλυψε στενά την 4η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και μετέδωσε ήδη σημαντικά σημεία του

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων: Αυξημένη κατά 7,3% η παραγωγή το 2025

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για τους βασικούς δείκτες του κλάδου

Digital Banking Forum 2026: Τιμητικές διακρίσεις για την ουσιαστική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό του οικοσυστήματος

Απονεμήθηκαν στη Στ. Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλο ΔΙΑΣ ΑΕ, και στον Β. Τραπεζάνογλου, Σύμβουλο Ψηφιακής Καινοτομίας

4 άξονες για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προβλέψεις 2026

Πού θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ασφαλιστές προκειμένου να επιτύχουν ταχύτερη ανάπτυξη των εργασιών τους, σύμφωνα με την ICAP CRIF

Atradius: Βαρόμετρο Πρακτικών Β2Β Πληρωμών στην Ελλάδα για το 2026

Γ. Τζέης: Εντονότερη ανησυχία στην Ελλάδα, λόγω περιορισμένης ρευστότητας και μεγαλύτερης ευαισθησίας σε μεταβολές της οικονομικής δραστηριότητας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων: Αυξημένη κατά 7,3% η παραγωγή το 2025

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για τους βασικούς δείκτες του κλάδου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Όταν το κράνος φαίνεται άθικτο αλλά δεν προστατεύει πλέον!

Το θέμα ανέδειξε με ενημερωτική παρέμβαση η Apeiron Insurance Project

Sofos Insurance Agency: Ταξίδι επιβράβευσης πωλήσεων στη μεσαιωνική Μπριζ

Θρ. Σοφός: «Επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, με συνεργασία και ομαδική δουλειά, απέδειξαν ότι μπορούν να επιτύχουν κάθε στόχο»