back to top
18.7 C
Athens
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026

ΕΟΠΠΥ: Ποια αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά

Ψηφιακά θα υποβάλλονται περισσότερα αιτήματα προς τον ΕΟΠΠΥ, κατόπιν σχετικής απόφασης των υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Υγείας Βασίλη Κικίλια, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

Έτσι, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του atomika-aitimata.gov.gr, τα αιτήματα για αποζημίωση που αφορούν:

- Advertisement -
1. δαπάνες για προμήθεια οπτικών ειδών,

2. δαπάνες μετακίνησης για διενέργεια συνεδριών αιμοκάθαρσης και

3. δαπάνες μετακίνησης για διενέργεια μεταγγίσεων αίματος, αφαιμαξομεταγγίσεων ή αφαιμάξεων σε δικαιούχους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

Επιπλέον, επεκτείνεται για όλους (παιδιά, εφήβους και ενήλικες) η ψηφιακή διαδικασία υποβολής ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ψυχοθεραπεία). Η λειτουργία της πλατφόρμας είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2020 μόνο για προστατευόμενα μέλη, διευκολύνοντας την καθημερινότητα οικογενειών με παιδιά που υποβάλλονται σε αυτές τις ειδικές θεραπείες.

- Advertisement -

Οι πολίτες μπορούν να αποστέλλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις παραπάνω διαδικασίες χωρίς να μεταβαίνουν στην υπηρεσία και χωρίς να περιμένουν σε ουρές. Το όφελος μεγιστοποιείται ειδικά για όσους πολίτες υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες θεραπείες, άρα χρειάζεται περιοδικά να επαναλαμβάνουν και τα αιτήματα προς τον ΕΟΠΥΥ. Μεγάλο είναι επίσης το όφελος για την ίδια την υπηρεσία, η οποία μειώνει τη γραφειοκρατία και μπορεί να ελέγχει και να διεκπεραιώνει ταχύτερα και ακριβέστερα τα αιτήματα που υποβάλλονται, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των τριών υπουργείων.

Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στο atomika-aitimata.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους (ή τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους) και υποβάλλουν την αίτηση αναρτώντας τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και καταχωρώντας τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είναι αποκλειστικοί δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Στη συνέχεια η υπηρεσία ελέγχει τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά και καταβάλλει τα αναλογούντα ποσά χωρίς άλλη ενέργεια των δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου και των παρεχομένων υπηρεσιών στα ΚΕΠ, οι παραπάνω διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν με φυσικό τρόπο τα αιτήματα για αποζημίωση και προς τα ΚΕΠ, τα οποία με τη σειρά τους θα τα αποστέλλουν ηλεκτρονικά προς τον ΕΟΠΥΥ.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα:

-αποζημίωση για χρήση υπηρεσιών αποκλειστικών νοσοκόμων, σε κρατικά νοσοκομεία

-αποζημίωση δαπανών μετακίνησης για λόγους υγείας, εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του

-αποζημίωση δαπανών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε μη συμβεβλημένους ιδιωτικούς φορείς

-αποζημίωση δαπάνης για προμήθεια περούκας

-αποζημίωση δαπανών για προμήθεια προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη για πάσχοντες από κοιλιοκάκη

-αποζημίωση δαπανών για διενέργεια λογοθεραπειών, εργοθεραπειών και ψυχοθεραπειών (το αίτημα δεν αφορά ειδικές θεραπείες παιδιών/εφήβων και ενηλίκων)

-αποζημίωση λουτροθεραπείας και αεροθεραπείας

-καταβολή εφάπαξ χρηματικής αποζημίωσης αντί μαιευτικής περίθαλψης, στην περίπτωση τοκετού κατ’ οίκον.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: O ΕΟΠΥΥ έβαλε «φέσι» σε 177 φαρμακεία

Με επιστολή προς την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής διαμαρτύρεται για την μη καταβολή των οφειλών σε 177 φαρμακεία από τον Ιούνιο. Ο σύλλογος  υποστηρίζει ότι ο οργανισμός τηρεί σιγή ιχθύος για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: O ΕΟΠΥΥ έβαλε «φέσι» σε 177 φαρμακεία

Με επιστολή προς την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής διαμαρτύρεται για την μη καταβολή των οφειλών σε 177 φαρμακεία από τον Ιούνιο. Ο σύλλογος  υποστηρίζει ότι ο οργανισμός τηρεί σιγή ιχθύος για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς: Πως θα κάνετε αίτηση στο πρόγραμμα προσωπικός ιατρός

Η ανοικτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με Προσωπικούς Ιατρούς αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού. Η διαδικασία της σύναψης σύμβασης θα γίνεται ψηφιακά.

ΕΟΠΥΥ: Πως ιατροί και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»

Πρόσκληση απευθύνει ο ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για την συμμετοχή και υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Η δράση αφορά προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπαιδευτικό συνέδριο ΕΣΑΠΕ- GAMA Global Hellas-Cyprus “Leading Without Limits”

Η Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ) www.esape.gr,  στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της

Η SENATUS ανοίγει νέα Αντιπροσωπεία – Το 5ο κατάστημα στον ίδιο Νομό

Με Πανελλήνια παρουσία από το 1998 και 56 Πανελλήνια ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Ποιότητας και Αξιοπιστίας, η SENATUS ανακοινώνει τη δημιουργία νέας Επίσημης

Η επαγγελματική ασφάλιση στη συζήτηση της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στη Θεσσαλονίκη

Τον ρόλο της επαγγελματικής ασφάλισης στην ενίσχυση της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής προστασίας, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης

Κρατική ενίσχυση 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση: Πού βρίσκεται το ασφαλιστικό ενδιαφέρον

Η επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης σε 10 ακόμη Περιφερειακές Ενότητες δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες ασφαλιστικές ανάγκες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Envolve Entrepreneurship ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και το Envolve Entrepreneurship υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος

ΜΙΝΕΤΤΑ Goes Morocco: 80 συνεργάτες σε ένα ταξίδι επιβράβευσης γεμάτο εμπειρίες

Μια ακόμη ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία προσέφερε στους συνεργάτες της η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, αυτή τη φορά με προορισμό το Μαρόκο. 

MEGA BROKERS: Η Βραζιλία ο μεγάλος ταξιδιωτικός προορισμός του Διαγωνισμού Πωλήσεων 2026–2027

Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση στα Sales Awards 2026, η MEGA BROKERS αποκάλυψε το νέο ταξίδι επιβράβευσης των συνεργατών της, με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Θετικά τα μέτρα αλλά δεν αρκούν»

Ανακοινώθηκαν οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και οι επιδοτήσεις που θα ισχύουν έως το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

EUROINS Ελλάδος: Για πέμπτη χρονιά Μέγας Χορηγός στο Kallithea Night Run

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η EUROINS Ελλάδος στηρίζει ως Μέγας Χορηγός το Kallithea Night Run, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή παρουσία