back to top
26.8 C
Athens
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026

ΕΟΠΠΥ: Ποια αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά

Ψηφιακά θα υποβάλλονται περισσότερα αιτήματα προς τον ΕΟΠΠΥ, κατόπιν σχετικής απόφασης των υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Υγείας Βασίλη Κικίλια, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

Έτσι, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του atomika-aitimata.gov.gr, τα αιτήματα για αποζημίωση που αφορούν:

- Advertisement -
1. δαπάνες για προμήθεια οπτικών ειδών,

2. δαπάνες μετακίνησης για διενέργεια συνεδριών αιμοκάθαρσης και

3. δαπάνες μετακίνησης για διενέργεια μεταγγίσεων αίματος, αφαιμαξομεταγγίσεων ή αφαιμάξεων σε δικαιούχους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

Επιπλέον, επεκτείνεται για όλους (παιδιά, εφήβους και ενήλικες) η ψηφιακή διαδικασία υποβολής ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ψυχοθεραπεία). Η λειτουργία της πλατφόρμας είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2020 μόνο για προστατευόμενα μέλη, διευκολύνοντας την καθημερινότητα οικογενειών με παιδιά που υποβάλλονται σε αυτές τις ειδικές θεραπείες.

- Advertisement -

Οι πολίτες μπορούν να αποστέλλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις παραπάνω διαδικασίες χωρίς να μεταβαίνουν στην υπηρεσία και χωρίς να περιμένουν σε ουρές. Το όφελος μεγιστοποιείται ειδικά για όσους πολίτες υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες θεραπείες, άρα χρειάζεται περιοδικά να επαναλαμβάνουν και τα αιτήματα προς τον ΕΟΠΥΥ. Μεγάλο είναι επίσης το όφελος για την ίδια την υπηρεσία, η οποία μειώνει τη γραφειοκρατία και μπορεί να ελέγχει και να διεκπεραιώνει ταχύτερα και ακριβέστερα τα αιτήματα που υποβάλλονται, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των τριών υπουργείων.

Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στο atomika-aitimata.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους (ή τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους) και υποβάλλουν την αίτηση αναρτώντας τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και καταχωρώντας τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είναι αποκλειστικοί δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Στη συνέχεια η υπηρεσία ελέγχει τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά και καταβάλλει τα αναλογούντα ποσά χωρίς άλλη ενέργεια των δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου και των παρεχομένων υπηρεσιών στα ΚΕΠ, οι παραπάνω διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν με φυσικό τρόπο τα αιτήματα για αποζημίωση και προς τα ΚΕΠ, τα οποία με τη σειρά τους θα τα αποστέλλουν ηλεκτρονικά προς τον ΕΟΠΥΥ.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα:

-αποζημίωση για χρήση υπηρεσιών αποκλειστικών νοσοκόμων, σε κρατικά νοσοκομεία

-αποζημίωση δαπανών μετακίνησης για λόγους υγείας, εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του

-αποζημίωση δαπανών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε μη συμβεβλημένους ιδιωτικούς φορείς

-αποζημίωση δαπάνης για προμήθεια περούκας

-αποζημίωση δαπανών για προμήθεια προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη για πάσχοντες από κοιλιοκάκη

-αποζημίωση δαπανών για διενέργεια λογοθεραπειών, εργοθεραπειών και ψυχοθεραπειών (το αίτημα δεν αφορά ειδικές θεραπείες παιδιών/εφήβων και ενηλίκων)

-αποζημίωση λουτροθεραπείας και αεροθεραπείας

-καταβολή εφάπαξ χρηματικής αποζημίωσης αντί μαιευτικής περίθαλψης, στην περίπτωση τοκετού κατ’ οίκον.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: O ΕΟΠΥΥ έβαλε «φέσι» σε 177 φαρμακεία

Με επιστολή προς την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής διαμαρτύρεται για την μη καταβολή των οφειλών σε 177 φαρμακεία από τον Ιούνιο. Ο σύλλογος  υποστηρίζει ότι ο οργανισμός τηρεί σιγή ιχθύος για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: O ΕΟΠΥΥ έβαλε «φέσι» σε 177 φαρμακεία

Με επιστολή προς την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής διαμαρτύρεται για την μη καταβολή των οφειλών σε 177 φαρμακεία από τον Ιούνιο. Ο σύλλογος  υποστηρίζει ότι ο οργανισμός τηρεί σιγή ιχθύος για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς: Πως θα κάνετε αίτηση στο πρόγραμμα προσωπικός ιατρός

Η ανοικτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με Προσωπικούς Ιατρούς αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού. Η διαδικασία της σύναψης σύμβασης θα γίνεται ψηφιακά.

ΕΟΠΥΥ: Πως ιατροί και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»

Πρόσκληση απευθύνει ο ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για την συμμετοχή και υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Η δράση αφορά προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Ωνάσειο δεύτερος πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα

Η έρευνα «Randstad Employer Brand» αποτυπώνει την εμπιστοσύνη που εμπνέει το Ωνάσειο ως εργασιακό περιβάλλον και τη διαχρονική επένδυση στους ανθρώπους του

Generali Greece: Η «εξατομικευμένη πρόληψη» φέρνει νέα προσέγγιση στη φροντίδα του μωρού

Μέσω συστηματικής παρακολούθησης της υγείας του βρέφους, τακτικών ελέγχων αλλά και ψηφιακών εργαλείων, πάντα σε συνεργασία με τον παιδίατρο

Η Affidea στηρίζει την Ιατρική Σχολή Αθηνών θεσπίζοντας υποτροφία

Στόχος η ουσιαστική ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης, της ερευνητικής δραστηριότητας και της επιστημονικής κατάρτισης φοιτητών του αγγλόφωνου προγράμματος

Health Monitoring Project: Μετασχηματίζοντας την Υγεία μέσα από την Καινοτομία

Από τα κατακερματισμένα αρχεία σε μια εθνική πλατφόρμα ευφυΐας για την υγεία – Παρουσίαση την Τετάρτη 24/6 στο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μ. Γεωργιάδης: Χρηματοοικονομική παιδεία και ο κυπριακός συνταξιοδοτικός τομέας

Ομιλία του Διευθυντή Θεσμικών Κεφαλαίων και Θεματοφυλακής της Τράπεζας Κύπρου στο 7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

H υπουργός Εργασίας, Nίκη Κεραμέως, στο #ocin26: Μια μεγάλη ευκαιρία ισχυροποίησης του 2ου πυλώνα ασφάλισης

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι στο περσινό συνέδριο είχε αναφερθεί στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την βελτίωση του τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης.

Το τέλος της γεωπολιτικής αθωότητας: Η επόμενη μέρα

Όσα συζητήθηκαν στο 3ο πάνελ του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Η Λένα Κουκόσια Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύων

Ν. Μακρόπουλος: Ισχυροποιούμε την ηγετική ομάδα στελεχών, ενισχύουμε το όραμα για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26: Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για αποταμιεύσεις, επενδύσεις και συνταξιοδοτική επάρκεια

Την έναρξη του Συνεδρίου πλαισίωσαν οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη, της Petra Hielkema (EIOPA) και του Γιάννη Στουρνάρα