back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026

Μέτρα για την ασφαλισιμότητα του business interruption προτείνει η ΕΙΟPA

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Θέση στο φλέγον θέμα του πότε πρέπει να ασφαλίζεται και πότε όχι και με ποιους όρους η παύση/διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruption), θέμα που ήρθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παίρνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

- Advertisement -

H ΕΙΟPA διερεύνησε εναλλακτικές λύσεις για προληπτικά μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των ζημιών, της μεταβίβασης του ρίσκου αγορών και την εύρεση λύσεων που αφορούν σε πολλαπλούς κινδύνους (multi-peril solutions) για τη διαχείριση του συστημικού κινδύνου. Εξέτασε επίσης τις ευρύτερες προκλήσεις που απορρέουν από τα μοντέλα και τους «καταλύτες» για αξιώσεις αποζημίωσης, στο πλαίσιο πανδημιών.

«Ένα στοιχείο-κλειδί για την ανθεκτικότητα είναι η πρόληψη που μπορεί να προωθηθεί από τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της κοινωνίας να περιορίζει τις ζημίες», σημειώνει η ΕΙΟΡΑ.

- Advertisement -

«Η βελτιωμένη ορατότητα για το πεδίο κάλυψης καθώς και η ενσωμάτωση προληπτικών μέτρων στην σταθμισμένη με βάση τον κίνδυνο τιμολόγηση των ασφαλιστικών συμβολαίων μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα για προληπτική συμπεριφορά», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η πρόληψη μπορεί επίσης να ενισχυθεί μέσω ρυθμιστικών κινήτρων, καθώς και μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τον διαμοιρασμό δεδομένων. Την ίδια στιγμή, η ευθυγράμμιση δημοσίων και ιδιωτικών μέτρων για πρόληψη των κινδύνων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ηθικού κινδύνου και στη βελτίωση της ασφαλισιμότητας των διαφόρων ρίσκων.

Προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα της κοινωνίας να επωμιστεί τον κίνδυνο της παύσης/διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέρα από παραδοσιακούς ασφαλιστικούς μηχανισμούς, η ΕΙΟPA επιχειρηματολογεί της χρήσης των κεφαλαιαγορών ως ένα επιπλέον επίπεδο μεταβίβασης και διαφοροποίησης των κινδύνων. «Ο σχεδιασμός νέων και επιτυχημένων εργαλείων αγοράς για τη χρηματοδότηση του κινδύνου διακοπής/παύσης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια πανδημική κρίση ενέχει προκλήσεις και απαιτεί νομική βεβαιότητα, προβλεψιμότητα και ταχύτητα στην πληρωμή τωναποζημιώσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Παρόλα αυτά, απαιτείται περισσότερη πρόοδος για τη μοντελοποίηση και τιμολόγηση του πανδημικού κινδύνου, με την χορήγηση κινήτρων –όπου είναι δυνατόν- για την πρόληψη του κινδύνου μέσω της θέσπισης των κατάλληλων καταλυτών για αποζημιώσεις.

Αν και σήμερα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ειδικών σχημάτων για την αντιμετώπιση του πανδημικού κινδύνου (ανάλογα με αυτά που υφίστανται για τις φυσικές καταστροφές ή τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων), στο μέλλον πρέπει να εξεταστεί η προοπτική δημιουργίας στοχευμένων ταμείων που να αφορούν σε πολλαπλούς κινδύνους (multi-peril pools).

Και τούτο διότι αυτό θα μπορούσε να στηρίξει την ανάπτυξη κοινών προληπτικών μέτρων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το θέμα του κόστους ευκαιρίας που ενέχει η δημιουργία ξεχωριστού σχήματος για κάθε κίνδυνο, καταλήγει η ΕΙΟΡΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Υψηλές θερμοκρασίες και βασικές οδηγίες επενδυτικής διαχείρισης

Το 2026 μάς αποκάλυψε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Copernicus Climate Change

EIOPA: Ελεύθερη η τιμολόγηση των ασφαλίστρων υγείας βάσει του άρθρου 21 της Solvency II

Τέλος στις αγορεύσεις των πολιτικών κομμάτων περί νομικών παρεμβάσεων στα ισόβια ασφάλιστρα υγείας βάζει η EIOPA

Εν αναμονή της απάντησης της EIOPA για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ζήτημα τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει την απάντηση της EIOPA

Οι νέοι κίνδυνοι αλλάζουν την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς – Η ατζέντα EIOPA-FINMA

Όλα όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ελβετικής εποπτικής αρχής σε συνάντηση στη Φρανκφούρτη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων του

Εκπαιδευτικές δράσεις για την ενίσχυση της κατάρτισης των εργαζομένων

Εκπαιδευτικό συνέδριο ΕΣΑΠΕ- GAMA Global Hellas-Cyprus “Leading Without Limits”

Η Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ) www.esape.gr,  στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της

Η SENATUS ανοίγει νέα Αντιπροσωπεία – Το 5ο κατάστημα στον ίδιο Νομό

Με Πανελλήνια παρουσία από το 1998 και 56 Πανελλήνια ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Ποιότητας και Αξιοπιστίας, η SENATUS ανακοινώνει τη δημιουργία νέας Επίσημης

Η επαγγελματική ασφάλιση στη συζήτηση της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στη Θεσσαλονίκη

Τον ρόλο της επαγγελματικής ασφάλισης στην ενίσχυση της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής προστασίας, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Επίσημος Χορηγός του 18ου Greece Race for the Cure

Η Εθνική Ασφαλιστική έδωσε και φέτος το «παρών» στο 18ο Greece Race for the Cure, τον αγώνα-θεσμό ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων του

Εκπαιδευτικές δράσεις για την ενίσχυση της κατάρτισης των εργαζομένων

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Envolve Entrepreneurship ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και το Envolve Entrepreneurship υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος

ΜΙΝΕΤΤΑ Goes Morocco: 80 συνεργάτες σε ένα ταξίδι επιβράβευσης γεμάτο εμπειρίες

Μια ακόμη ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία προσέφερε στους συνεργάτες της η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, αυτή τη φορά με προορισμό το Μαρόκο. 

MEGA BROKERS: Η Βραζιλία ο μεγάλος ταξιδιωτικός προορισμός του Διαγωνισμού Πωλήσεων 2026–2027

Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση στα Sales Awards 2026, η MEGA BROKERS αποκάλυψε το νέο ταξίδι επιβράβευσης των συνεργατών της, με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο