back to top
12 C
Athens
Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

Μέτρα για την ασφαλισιμότητα του business interruption προτείνει η ΕΙΟPA

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Θέση στο φλέγον θέμα του πότε πρέπει να ασφαλίζεται και πότε όχι και με ποιους όρους η παύση/διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruption), θέμα που ήρθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παίρνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

- Advertisement -

H ΕΙΟPA διερεύνησε εναλλακτικές λύσεις για προληπτικά μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των ζημιών, της μεταβίβασης του ρίσκου αγορών και την εύρεση λύσεων που αφορούν σε πολλαπλούς κινδύνους (multi-peril solutions) για τη διαχείριση του συστημικού κινδύνου. Εξέτασε επίσης τις ευρύτερες προκλήσεις που απορρέουν από τα μοντέλα και τους «καταλύτες» για αξιώσεις αποζημίωσης, στο πλαίσιο πανδημιών.

«Ένα στοιχείο-κλειδί για την ανθεκτικότητα είναι η πρόληψη που μπορεί να προωθηθεί από τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της κοινωνίας να περιορίζει τις ζημίες», σημειώνει η ΕΙΟΡΑ.

- Advertisement -

«Η βελτιωμένη ορατότητα για το πεδίο κάλυψης καθώς και η ενσωμάτωση προληπτικών μέτρων στην σταθμισμένη με βάση τον κίνδυνο τιμολόγηση των ασφαλιστικών συμβολαίων μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα για προληπτική συμπεριφορά», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η πρόληψη μπορεί επίσης να ενισχυθεί μέσω ρυθμιστικών κινήτρων, καθώς και μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τον διαμοιρασμό δεδομένων. Την ίδια στιγμή, η ευθυγράμμιση δημοσίων και ιδιωτικών μέτρων για πρόληψη των κινδύνων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ηθικού κινδύνου και στη βελτίωση της ασφαλισιμότητας των διαφόρων ρίσκων.

Προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα της κοινωνίας να επωμιστεί τον κίνδυνο της παύσης/διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέρα από παραδοσιακούς ασφαλιστικούς μηχανισμούς, η ΕΙΟPA επιχειρηματολογεί της χρήσης των κεφαλαιαγορών ως ένα επιπλέον επίπεδο μεταβίβασης και διαφοροποίησης των κινδύνων. «Ο σχεδιασμός νέων και επιτυχημένων εργαλείων αγοράς για τη χρηματοδότηση του κινδύνου διακοπής/παύσης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια πανδημική κρίση ενέχει προκλήσεις και απαιτεί νομική βεβαιότητα, προβλεψιμότητα και ταχύτητα στην πληρωμή τωναποζημιώσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Παρόλα αυτά, απαιτείται περισσότερη πρόοδος για τη μοντελοποίηση και τιμολόγηση του πανδημικού κινδύνου, με την χορήγηση κινήτρων –όπου είναι δυνατόν- για την πρόληψη του κινδύνου μέσω της θέσπισης των κατάλληλων καταλυτών για αποζημιώσεις.

Αν και σήμερα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ειδικών σχημάτων για την αντιμετώπιση του πανδημικού κινδύνου (ανάλογα με αυτά που υφίστανται για τις φυσικές καταστροφές ή τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων), στο μέλλον πρέπει να εξεταστεί η προοπτική δημιουργίας στοχευμένων ταμείων που να αφορούν σε πολλαπλούς κινδύνους (multi-peril pools).

Και τούτο διότι αυτό θα μπορούσε να στηρίξει την ανάπτυξη κοινών προληπτικών μέτρων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το θέμα του κόστους ευκαιρίας που ενέχει η δημιουργία ξεχωριστού σχήματος για κάθε κίνδυνο, καταλήγει η ΕΙΟΡΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η EIOPA ανοίγει διαβούλευση για την αντασφάλιση – Στόχος η ευθυγράμμιση κινδύνου και κεφαλαίων

Η νέα πρόταση της Αρχής επιχειρεί να καλύψει το κενό στον υπολογισμό του SCR με σαφέστερα κριτήρια αξιολόγησης

Νέα πενταετής θητεία για την Petra Hielkema στην ηγεσία της EIOPA

Την ανανέωση της θητείας της Petra Hielkema ως προέδρου της European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) για δεύτερη πενταετία

Δημοσιεύθηκε η 3ης έκθεση της EIOPA για την εφαρμογή της Οδηγίας IDD

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προέβησαν σε επέκταση των εποπτικών εξουσιών – Ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας των ρυθμίσεων για ΤΝ

EIOPA: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της IDD το 2024

Μειωμένο σε σχέση με το 2023 το συνολικό ποσό προστίμων στην Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Έκθεση ETSC: Οι ποδηλάτες στην Ευρώπη «μένουν πίσω» καθώς διευρύνεται το χάσμα οδικής ασφάλειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών καλεί σε άμεση δράση για μείωση ταχυτήτων και ανάπτυξη διαχωρισμένων ποδηλατοδρόμων

Νέα εποχή στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Οι δύο χώρες ανανέωσαν το Στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας τους με στόχο να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες

Λήγει στις 30 Απριλίου ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός #WhyInsuranceMatters για νέους

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο για τη σημασία της ασφάλισης στη σύγχρονη ζωή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

O Μ. Νεκτάριος από το DEF26: Αναγκαία η δημιουργία κεντρικού συστήματος ασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Πρόταση για κρατικό οργανισμό υποχρεωτικής ασφάλισης και επιδότηση τουλάχιστον 50% μέσω του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτων

Η πρόληψη στο επίκεντρο – Το μήνυμα της Ειρήνης Αγαπηδάκη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα αποτελέσματα του προγράμματος «Προλαμβάνω», καθώς εντοπίστηκαν εγκαίρως ευρήματα σε περίπου 200.000 περιπτώσεις

Η LiveOn λανσάρει την EventAtlas: τη νέα πλατφόρμα για ολοκληρωμένη διαχείριση εγγραφών & συμμετοχών για events

Η LiveOn ανακοινώνει το λανσάρισμα της EventAtlas, μια νέα, all-in-one λύση για τη διαχείριση συμμετοχών σε events

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Έκθεση ETSC: Οι ποδηλάτες στην Ευρώπη «μένουν πίσω» καθώς διευρύνεται το χάσμα οδικής ασφάλειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών καλεί σε άμεση δράση για μείωση ταχυτήτων και ανάπτυξη διαχωρισμένων ποδηλατοδρόμων