back to top
32.6 C
Athens
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026

Μέτρα για την ασφαλισιμότητα του business interruption προτείνει η ΕΙΟPA

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Θέση στο φλέγον θέμα του πότε πρέπει να ασφαλίζεται και πότε όχι και με ποιους όρους η παύση/διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruption), θέμα που ήρθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παίρνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

- Advertisement -

H ΕΙΟPA διερεύνησε εναλλακτικές λύσεις για προληπτικά μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των ζημιών, της μεταβίβασης του ρίσκου αγορών και την εύρεση λύσεων που αφορούν σε πολλαπλούς κινδύνους (multi-peril solutions) για τη διαχείριση του συστημικού κινδύνου. Εξέτασε επίσης τις ευρύτερες προκλήσεις που απορρέουν από τα μοντέλα και τους «καταλύτες» για αξιώσεις αποζημίωσης, στο πλαίσιο πανδημιών.

«Ένα στοιχείο-κλειδί για την ανθεκτικότητα είναι η πρόληψη που μπορεί να προωθηθεί από τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της κοινωνίας να περιορίζει τις ζημίες», σημειώνει η ΕΙΟΡΑ.

- Advertisement -

«Η βελτιωμένη ορατότητα για το πεδίο κάλυψης καθώς και η ενσωμάτωση προληπτικών μέτρων στην σταθμισμένη με βάση τον κίνδυνο τιμολόγηση των ασφαλιστικών συμβολαίων μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα για προληπτική συμπεριφορά», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η πρόληψη μπορεί επίσης να ενισχυθεί μέσω ρυθμιστικών κινήτρων, καθώς και μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τον διαμοιρασμό δεδομένων. Την ίδια στιγμή, η ευθυγράμμιση δημοσίων και ιδιωτικών μέτρων για πρόληψη των κινδύνων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ηθικού κινδύνου και στη βελτίωση της ασφαλισιμότητας των διαφόρων ρίσκων.

Προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα της κοινωνίας να επωμιστεί τον κίνδυνο της παύσης/διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέρα από παραδοσιακούς ασφαλιστικούς μηχανισμούς, η ΕΙΟPA επιχειρηματολογεί της χρήσης των κεφαλαιαγορών ως ένα επιπλέον επίπεδο μεταβίβασης και διαφοροποίησης των κινδύνων. «Ο σχεδιασμός νέων και επιτυχημένων εργαλείων αγοράς για τη χρηματοδότηση του κινδύνου διακοπής/παύσης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια πανδημική κρίση ενέχει προκλήσεις και απαιτεί νομική βεβαιότητα, προβλεψιμότητα και ταχύτητα στην πληρωμή τωναποζημιώσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Παρόλα αυτά, απαιτείται περισσότερη πρόοδος για τη μοντελοποίηση και τιμολόγηση του πανδημικού κινδύνου, με την χορήγηση κινήτρων –όπου είναι δυνατόν- για την πρόληψη του κινδύνου μέσω της θέσπισης των κατάλληλων καταλυτών για αποζημιώσεις.

Αν και σήμερα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ειδικών σχημάτων για την αντιμετώπιση του πανδημικού κινδύνου (ανάλογα με αυτά που υφίστανται για τις φυσικές καταστροφές ή τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων), στο μέλλον πρέπει να εξεταστεί η προοπτική δημιουργίας στοχευμένων ταμείων που να αφορούν σε πολλαπλούς κινδύνους (multi-peril pools).

Και τούτο διότι αυτό θα μπορούσε να στηρίξει την ανάπτυξη κοινών προληπτικών μέτρων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το θέμα του κόστους ευκαιρίας που ενέχει η δημιουργία ξεχωριστού σχήματος για κάθε κίνδυνο, καταλήγει η ΕΙΟΡΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΙΟΡΑ: Σημαντικά βελτιωμένη εικόνα στις απαιτήσεις POG

14 εθνικές εποπτικές αρχές (NCAs), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (ΤτΕ), υλοποίησαν όλες τις προτεινόμενες δράσεις

P. Hiekelma στο Ocin26: Στρατηγική η δημιουργία ισχυρών θεσμικών επενδυτών

H Πρόεδρος της EIOPA Petra Hielkema στάθηκε στη σημασία της θεσμικής αξιοπιστίας και της δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει στην Επαγγελματική Ασφάλιση

Στην Αθήνα η Πρόεδρος της EIOPA P. Hielkema – Στο επίκεντρο οι συντάξεις, η ΤΝ και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς

Συναντήσεις με την ΥΕΚΑ Ν. Κεραμέως και την Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χρ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και με εκπροσώπους εποπτικών φορέων και εταιρειών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική τίμησε τον Σωτήριο Κουφογεώργο –  38 χρόνια προσφοράς στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση 

Υπάρχουν επαγγελματικές διαδρομές στην ασφαλιστική αγορά που αποκτούν αξία όχι μόνο από τη διάρκειά τους, αλλά κυρίως από το αποτύπωμα που αφήνουν

Συνάντηση ΣΠΑΤΕ με τη Νίκη Κεραμέως για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης έθεσε ο ΣΠΑΤΕ στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας

Στο MEGA ο Χρήστος Νούνης για τα ΤΕΑ – Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο στην Επαγγελματική Ασφάλιση

Στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη ημέρα της Επαγγελματικής Ασφάλισης βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

ERGO: Τα κατοικίδια μπαίνουν στην ταξιδιωτική ασφάλιση

Η σχέση ανθρώπων και κατοικίδιων αλλάζει και η ασφαλιστική αγορά προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες των ταξιδιωτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική τίμησε τον Σωτήριο Κουφογεώργο –  38 χρόνια προσφοράς στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση 

Υπάρχουν επαγγελματικές διαδρομές στην ασφαλιστική αγορά που αποκτούν αξία όχι μόνο από τη διάρκειά τους, αλλά κυρίως από το αποτύπωμα που αφήνουν

Το ξίφος των ασφαλιστών στο θηκάρι του Ανασφάλιστου

Τον διαπέρασε τον Ανασφάλιστο ένα ξαφνικό ρίγος  και έβαλε το ξίφος του στο θηκάρι μόλις άκουσε μία φράση που σε δεσμεύει αμετάκλητα.

Η Kyndryl απέσπασε τρεις διακρίσεις στα Cloud Computing & SaaS Awards, μαζί με τις Eurolife FFH και Εθνική Ασφαλιστική

Η Kyndryl (NYSE: KD), κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών τεχνολογίας για κρίσιμες επιχειρησιακές λειτουργίες (mission-critical), απέσπασε τρεις διακρίσεις

Επεκτείνεται η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς

Από την Πέμπτη 29 Ιουλίου επεκτείνεται η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς και πλέον εντάσσονται και οι ογκολογικοί ασθενείς και τα παιδιά

Συνάντηση ΣΠΑΤΕ με τη Νίκη Κεραμέως για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης έθεσε ο ΣΠΑΤΕ στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας