back to top
21.8 C
Athens
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

Mειώθηκαν οι επιθέσεις DDoS

Ο αριθμός των επιθέσεων DDoS που εντοπίστηκαν από το Kaspersky DDoS Prevention το 4ο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Ωστόσο, είναι 31% λιγότερες σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2020. Αυτή η πτώση μπορεί να συνδεθεί με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των επιθέσεων DDoS. Και το τέταρτο τρίμηνο, οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεχίστηκαν: αρκετά σχολεία στη Μασαχουσέτη και το Πανεπιστήμιο Laurentian στον Καναδά αντιμετώπισαν τέτοια περιστατικά. Οι υπηρεσίες online gaming υπέστησαν επίσης επιθέσεις DDoS.

- Advertisement -

Ωστόσο, το 4ο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκαν μόνο 10% περισσότερες επιθέσεις σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Και σε σύγκριση με το τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των επιθέσεων το 4ο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 31%, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε επίσης πτώση σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αύξηση του κόστους των κρυπτονομισμάτων. Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακοί εγκληματίες ίσως χρειαστεί να «επαναπρογραμματίσουν» ορισμένα botnets, ώστε οι C&C servers, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις DDoS, να μπορούν να επαναπρογραμματίζουν τις «μολυσμένες» συσκευές και να χρησιμοποιούν την υπολογιστική τους δύναμη για να εξορύξουν κρυπτονομίσματα.  

- Advertisement -

Αυτό αποδεικνύεται περαιτέρω από τα στατιστικά στοιχεία του KSN. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, καθώς και στις αρχές του 2020, ο αριθμός των προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μειώθηκε. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2020 η τάση άλλαξε, με την ποσότητα αυτής της μορφής κακόβουλου λογισμικού να αυξάνεται ελαφρώς και να φτάνει στο αποκορύφωμά της το 4ο τρίμηνο.

«Η αγορά επιθέσεων DDoS επηρεάζεται επί του παρόντος από δύο αντίθετες τάσεις. Από τη μία πλευρά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή εργασία των διαδικτυακών πόρων, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις επιθέσεις DDoS μια κοινή επιλογή για τους κακόβουλους φορείς. Ωστόσο, με την άνοδο των τιμών των κρυπτονομισμάτων, μπορεί να είναι πιο επικερδές να «μολύνουν» ορισμένες συσκευές με miners. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι ο συνολικός αριθμός επιθέσεων DDoS στο 4ο τρίμηνο παρέμεινε αρκετά σταθερός. Και μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2021», σχολιάζει ο Alexey Kiselev, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ομάδα Kaspersky DDoS Protection.

Για να παραμείνουν προστατευμένοι από επιθέσεις DDoS, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  • Διατηρήστε τις λειτουργίες διαδικτυακών πόρων με την πρόσληψη ειδικών που κατανοούν πώς να ανταποκριθούν σε επιθέσεις DDoS.
  • Επικυρώστε συμφωνίες τρίτων και στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνάπτονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό βοηθάει τις ομάδες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε συμφωνίες σε περίπτωση επίθεσης.
  • Εφαρμόστε επαγγελματικές λύσεις για την προστασία του οργανισμού σας από επιθέσεις DDoS. Για παράδειγμα, το Kaspersky DDoS Protection συνδυάζει την εκτεταμένη εμπειρία της Kaspersky στην καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και τις μοναδικές εσωτερικές εξελίξεις της εταιρείας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ειδικό ιστότοπο Securelist.com.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«Πονοκέφαλος» για επιχειρήσεις και οργανισμούς οι επιθέσεις DDOS

Ολοένα και πιο συχνή απειλή για επιχειρήσεις και οργανισμούς αποτελούν οι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS/Distributed Denial-of-Service).

Το κόστος των cyber επιθέσεων

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πιο συχνές και πιο επικίνδυνες από ποτέ. Οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το

Πάνω από δύο κρίσιμα περιστατικά κυβερνοασφάλειας ανά ημέρα το 2023

Η συχνότητα των περιστατικών υψηλής σοβαρότητας με άμεση ανθρώπινη εμπλοκή ξεπέρασε τα δύο ανά ημέρα το 2023, σύμφωνα με την ομάδα Kaspersky Managed Detection

Λιγότερες επιθέσεις DDoS και μικρές γεωγραφικές αλλαγές στο 2ο τρίμηνο του 2021

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων DDoS μειώθηκε κατά 38,8% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και κατά 6,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2021.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Gen Z είναι η καλύτερη… φίλη της τεχνητής νοημοσύνης

Έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι Zoomers χρησιμοποιούν AI πιο ενεργά από κάθε άλλη γενιά, μόλις το 42% όμως παίρνει τα μέτρα του

Πάνω από 8 στις 10 ΜμΕ αντιμετώπισαν περιστατικό κυβερνοασφάλειας τον τελευταίο χρόνο

Έρευνα της Kaspersky έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι οργανισμοί αντιμετώπισαν 3 διαφορετικούς τύπους παραβιάσεων τον τελευταίο χρόνο

Στρατηγική συνεργασία της Τειρεσίας με τον Όμιλο EPSILONNET

Σε αυτό το νέο μοντέλο Embedded Credit Intelligence η πληροφορία ενσωματώνεται απευθείας εκεί όπου λαμβάνονται καθημερινά οι κρίσιμες αποφάσεις

Με Digital Insurance Hub η INTERLIFE αναβαθμίζει την ψηφιακή εμπειρία συνεργατών και ασφαλισμένων

Μέσω συμφωνίας με την COGNITY η ασφαλιστική επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πληροφοριακών της συστημάτων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα EY: Οι CFOs καλούνται να υιοθετήσουν το AI

Οι CFOs βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημιουργίας αξίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον.

Η HDI Global Belgium διευρύνει τις υπηρεσίες της στον τομέα της αεροπορίας με τη δημιουργία νέας ομάδας Aviation

Η HDI Global (HDI) Belgium ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας εξειδικευμένης ομάδας underwriting Αεροπορικών Κινδύνων (Aviation)

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

H ERGO Group πιστεύει στη δύναμη της ΑΙ και το κάνει πράξη

Από την 1η Οκτωβρίου 2026, ο Guy Goldstein αναλαμβάνει τον νεοσύστατο ρόλο του Chief Artificial Intelligence Officer

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης