back to top
11.1 C
Athens
Τρίτη 17 Μαρτίου 2026

Mειώθηκαν οι επιθέσεις DDoS

Ο αριθμός των επιθέσεων DDoS που εντοπίστηκαν από το Kaspersky DDoS Prevention το 4ο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Ωστόσο, είναι 31% λιγότερες σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2020. Αυτή η πτώση μπορεί να συνδεθεί με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των επιθέσεων DDoS. Και το τέταρτο τρίμηνο, οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεχίστηκαν: αρκετά σχολεία στη Μασαχουσέτη και το Πανεπιστήμιο Laurentian στον Καναδά αντιμετώπισαν τέτοια περιστατικά. Οι υπηρεσίες online gaming υπέστησαν επίσης επιθέσεις DDoS.

- Advertisement -

Ωστόσο, το 4ο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκαν μόνο 10% περισσότερες επιθέσεις σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Και σε σύγκριση με το τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των επιθέσεων το 4ο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 31%, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε επίσης πτώση σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αύξηση του κόστους των κρυπτονομισμάτων. Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακοί εγκληματίες ίσως χρειαστεί να «επαναπρογραμματίσουν» ορισμένα botnets, ώστε οι C&C servers, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις DDoS, να μπορούν να επαναπρογραμματίζουν τις «μολυσμένες» συσκευές και να χρησιμοποιούν την υπολογιστική τους δύναμη για να εξορύξουν κρυπτονομίσματα.  

- Advertisement -

Αυτό αποδεικνύεται περαιτέρω από τα στατιστικά στοιχεία του KSN. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, καθώς και στις αρχές του 2020, ο αριθμός των προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μειώθηκε. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2020 η τάση άλλαξε, με την ποσότητα αυτής της μορφής κακόβουλου λογισμικού να αυξάνεται ελαφρώς και να φτάνει στο αποκορύφωμά της το 4ο τρίμηνο.

«Η αγορά επιθέσεων DDoS επηρεάζεται επί του παρόντος από δύο αντίθετες τάσεις. Από τη μία πλευρά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή εργασία των διαδικτυακών πόρων, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις επιθέσεις DDoS μια κοινή επιλογή για τους κακόβουλους φορείς. Ωστόσο, με την άνοδο των τιμών των κρυπτονομισμάτων, μπορεί να είναι πιο επικερδές να «μολύνουν» ορισμένες συσκευές με miners. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι ο συνολικός αριθμός επιθέσεων DDoS στο 4ο τρίμηνο παρέμεινε αρκετά σταθερός. Και μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2021», σχολιάζει ο Alexey Kiselev, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ομάδα Kaspersky DDoS Protection.

Για να παραμείνουν προστατευμένοι από επιθέσεις DDoS, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  • Διατηρήστε τις λειτουργίες διαδικτυακών πόρων με την πρόσληψη ειδικών που κατανοούν πώς να ανταποκριθούν σε επιθέσεις DDoS.
  • Επικυρώστε συμφωνίες τρίτων και στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνάπτονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό βοηθάει τις ομάδες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε συμφωνίες σε περίπτωση επίθεσης.
  • Εφαρμόστε επαγγελματικές λύσεις για την προστασία του οργανισμού σας από επιθέσεις DDoS. Για παράδειγμα, το Kaspersky DDoS Protection συνδυάζει την εκτεταμένη εμπειρία της Kaspersky στην καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και τις μοναδικές εσωτερικές εξελίξεις της εταιρείας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ειδικό ιστότοπο Securelist.com.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«Πονοκέφαλος» για επιχειρήσεις και οργανισμούς οι επιθέσεις DDOS

Ολοένα και πιο συχνή απειλή για επιχειρήσεις και οργανισμούς αποτελούν οι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS/Distributed Denial-of-Service).

Το κόστος των cyber επιθέσεων

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πιο συχνές και πιο επικίνδυνες από ποτέ. Οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το

Πάνω από δύο κρίσιμα περιστατικά κυβερνοασφάλειας ανά ημέρα το 2023

Η συχνότητα των περιστατικών υψηλής σοβαρότητας με άμεση ανθρώπινη εμπλοκή ξεπέρασε τα δύο ανά ημέρα το 2023, σύμφωνα με την ομάδα Kaspersky Managed Detection

Λιγότερες επιθέσεις DDoS και μικρές γεωγραφικές αλλαγές στο 2ο τρίμηνο του 2021

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων DDoS μειώθηκε κατά 38,8% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και κατά 6,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2021.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Tειρεσίας: Workshop για το πρώτο προϊόν της συνεργασίας με την Equifax στην ελληνική αγορά

Εξειδικευμένα στελέχη τραπεζών ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις Tiresias Identity & Fraud Services powered by Equifax κατά της κυβερνοαπάτης

Groundsource: Η Google ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες στην πρόβλεψη φυσικών καταστροφών μέσω ΤΝ

Τη νέα μεθοδολογία μετατρέπει εκατομμύρια δημόσιες αναφορές σε ένα αρχείο δεδομένων υψηλής ποιότητας για την πρόβλεψη κρίσεων

6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν υψηλό τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης

Εξακολουθούν ωστόσο να παρουσιάζουν σημαντικά κενά ασφάλειας, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Mastercard

Ψηφιακή ασφάλεια και εξοικονόμηση πόρων: Πώς ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει τις κυβερνοαπειλές

H ψηφιακή ασφάλεια των κρατικών υποδομών αποτελεί πλέον ζήτημα εθνικής επιβίωσης, τονίζει σε άρθρο της η Forscope

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έξι μήνες χωρίς γ‑κάμερα το Βενιζέλειο – SOS για τη χρηματοδότηση και τις διαγνωστικές υπηρεσίες

Η καθυστέρηση στην προμήθεια νέου εξοπλισμού απειλεί πλέον την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, προειδοποιεί η Ένωση Εργαζομένων

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

ΕΤΕ: Το ελληνικό επιχειρείν επενδύει σε κεφάλαιο και δεξιότητες για αύξηση παραγωγικότητας

Η κρίση στη Μ. Ανατολή βρίσκει τις ελληνικές ΜμΕ σε κρίσιμη καμπή ως προς την επενδυτική τους πορεία, όπως δείχνει η νέα Έρευνα Συγκυρίας της τράπεζας

Ο ΣΠΑΤΕ στο Υπουργείο Οικονομικών

Στο τραπέζι της συζήτησης, οι φόροι των ασφαλίστρων ζωής και υγείας

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ: Να συνεχιστεί το «Προλαμβάνω» μετά τη λήξη της χρηματοδότησης

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 5,2 εκατ. πολίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί περίπου 180 χιλ. νοσήματα