back to top
11.5 C
Athens
Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025

Υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς δεδομένων η Insurance Europe

Τα σχόλια του Συνδέσμου των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών στην πρόταση της Κομισιόν για Πράξη Διακυβέρνησης Δεδομένων

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Θετικά αντιμετωπίζει η Insurance Europe την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση μιας Οδηγίας για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων (Data Governance Act), όπως προκύπτει από τα σχόλια τους συνδέσμου στη σχετική δημόσια διαβούλευση που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Insurance Europe, το λόμπι των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ διάκειται θετικά –επί της αρχής- έναντι του στόχου για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων, όπου τα δεδομένα από δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και δικαιοσύνη για το κοινό καλό.

- Advertisement -

Ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, η αυξημένη διαθεσιμότητα δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση των κινδύνων, βελτίωση της πελατειακής εμπειρίας και ευχερέστερο εντοπισμό των κρουσμάτων απάτης. Όσο περισσότερα δεδομένα είναι διαθέσιμα, τόσο καλύτερα θα είναι τα αναλυτικά μοντέλα και οι ψηφιακές λύσεις που αναπτύσσει ο κλάδος.

Η Insurance Europe καλωσορίζει επίσης την παραδοχή της Κομισιόν ότι η θέσπιση ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων για κάθε κλάδο (π.χ. κλάδος υγείας, αυτοκίνητα), μπορεί να συμπληρώσει και να διευρύνει το ευρύτερο πλαίσιο για τα δεδομένα. Την ίδια στιγμή, η ασφαλιστική βιομηχανία στηρίζει την γενική προσέγγιση που περιγράφεται στην στρατηγική της Κομισιόν, η οποία αναγνωρίζει ότι «κλαδικές» νομοθετικές ρυθμίσεις για τον διαμοιρασμό δεδομένων πρέπει να εισαχθούν μόνο εκεί που έχουν εντοπιστεί αστοχίες των αγορών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των συνθηκών για συγκέντρωση δεδομένων (data collaboration) και συνεργασίες (data partnerships).

Θα έπρεπε να υπάρχει επίσης μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με την φύση των υπηρεσιών διαμοιρασμού δεδομένων που εμπίπτουν εντός του πεδίου του προτεινόμενου Κανονισμού. Αν και οι προτάσεις της Κομισιόν παρέχουν κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις επί του θέματος, θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων.

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα πρέπει να σχεδιαστούν κατά τρόπο που να είναι πλήρως συμβατός με όλες τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων και που να διασφαλίζει ότι τα «υποκείμενα» των δεδομένων θα έχουν πλήρη έλεγχο στα δεδομένα τους και θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ διαφορετικών παρόχων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Ασφαλιστές: Ο «σιωπηλός γίγαντας» της ευρωπαϊκής οικονομίας με επενδύσεις 9,5 τρισ. ευρώ

Ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς περιορίζει τη δυναμική της – Η αξία των συμπερασμάτων της Insurance Europe για την Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Η έγκριση που πήρε η Atradius για το 2026

Το Συνδικάτο των Lloyd's 1864 ξεκινά την αναδοχή κινδύνων από την 1η Ιανουαρίου 2026

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αύξηση 8,1% στα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων το 2024

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την αύξηση του πλήθους των συμβολαίων με καλύψεις CAR, EAR

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» – Η ιστορία του Θάνου Βουλή

Στο επεισόδιο θίγονται ζητήματα όπως η εμπειρία του τροχαίου και της αναπηρίας, αλλά και η στάση της πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών

«Στον δρόμο τα δικά σου λάθη δεν τα πληρώνεις μόνο εσύ»: Η ευθύνη πίσω από το τιμόνι αφορά όλους!

Ένα ιδιαίτερα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την οδική ασφάλεια μεταφέρει η νέα καμπάνια της Ελληνικής Κυβέρνησης – Δείτε το βίντεο

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB