back to top
14.1 C
Athens
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026

Υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς δεδομένων η Insurance Europe

Τα σχόλια του Συνδέσμου των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών στην πρόταση της Κομισιόν για Πράξη Διακυβέρνησης Δεδομένων

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Θετικά αντιμετωπίζει η Insurance Europe την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση μιας Οδηγίας για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων (Data Governance Act), όπως προκύπτει από τα σχόλια τους συνδέσμου στη σχετική δημόσια διαβούλευση που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Insurance Europe, το λόμπι των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ διάκειται θετικά –επί της αρχής- έναντι του στόχου για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων, όπου τα δεδομένα από δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και δικαιοσύνη για το κοινό καλό.

- Advertisement -

Ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, η αυξημένη διαθεσιμότητα δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση των κινδύνων, βελτίωση της πελατειακής εμπειρίας και ευχερέστερο εντοπισμό των κρουσμάτων απάτης. Όσο περισσότερα δεδομένα είναι διαθέσιμα, τόσο καλύτερα θα είναι τα αναλυτικά μοντέλα και οι ψηφιακές λύσεις που αναπτύσσει ο κλάδος.

Η Insurance Europe καλωσορίζει επίσης την παραδοχή της Κομισιόν ότι η θέσπιση ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων για κάθε κλάδο (π.χ. κλάδος υγείας, αυτοκίνητα), μπορεί να συμπληρώσει και να διευρύνει το ευρύτερο πλαίσιο για τα δεδομένα. Την ίδια στιγμή, η ασφαλιστική βιομηχανία στηρίζει την γενική προσέγγιση που περιγράφεται στην στρατηγική της Κομισιόν, η οποία αναγνωρίζει ότι «κλαδικές» νομοθετικές ρυθμίσεις για τον διαμοιρασμό δεδομένων πρέπει να εισαχθούν μόνο εκεί που έχουν εντοπιστεί αστοχίες των αγορών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των συνθηκών για συγκέντρωση δεδομένων (data collaboration) και συνεργασίες (data partnerships).

Θα έπρεπε να υπάρχει επίσης μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με την φύση των υπηρεσιών διαμοιρασμού δεδομένων που εμπίπτουν εντός του πεδίου του προτεινόμενου Κανονισμού. Αν και οι προτάσεις της Κομισιόν παρέχουν κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις επί του θέματος, θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων.

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα πρέπει να σχεδιαστούν κατά τρόπο που να είναι πλήρως συμβατός με όλες τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων και που να διασφαλίζει ότι τα «υποκείμενα» των δεδομένων θα έχουν πλήρη έλεγχο στα δεδομένα τους και θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ διαφορετικών παρόχων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η πρόληψη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας

Η διαδραστική πλατφόρμα Consumer Hub της Insurance Europe ξεναγεί σε ασφαλιστικές καινοτομίες σχεδιασμένες γύρω από τον άνθρωπο

ΣΑΕΚ: Στην Κύπρο το 2026 η Γενική Συνέλευση και το Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Η συμμετοχή 150+ εκπροσώπων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών συνδέσμων ενισχύει περαιτέρω την εξωστρέφεια της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς

H ασφαλιστική απάτη στο στόχαστρο της ΕΑΕΕ, σε συνεργασία με ΕΛΑΣ και Insurance Europe

Η εκδήλωση της 26ης Ιανουαρίου συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον της αγοράς για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Trade: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ισχυρή της ανάκαμψη

Παρά τις μεγάλες εμπορικές εντάσεις και τα πολλαπλά επίπεδα κινδύνων, η εταιρεία αναβαθμίζει 36 αξιολογήσεις κινδύνου χώρας, έναντι μόλις 14 υποβαθμίσεων

Η συνεχής ανάπτυξη δραστηριοτήτων του ομίλου NN

O David Knibbe, CEO του NN Group, παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025

H Lagarde προτείνει μόνιμη έκδοση ευρωομολόγων και υποχρεωτικούς λογαριασμούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επ' ευκαιρία της άτυπης συνόδου κορυφής στο κάστρο Άλντεν Μπίζεν

Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελβετίας: Όλες οι πληροφορίες για ατύχημα στο Κραν Μοντανά

Με τις απαντήσεις της η SVV ενημερώνει διεξοδικά τους πολίτες και διατρανώνει την ισχύ του θεσμού της ασφάλισης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το ΠΑΡΟΝ υποδέχτηκε με ενότητα και αισιοδοξία τη νέα χρονιά

Η ομάδα του ασφαλιστικού γραφείου υποδέχθηκε συνεργάτες, εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών και εκλεκτούς προσκεκλημένους

Σε άνοδο προσλήψεις και αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα το β’ 6μηνο 2025

Σύμφωνα με την έρευνα «Recruitment Confidence Index» του Alba Graduate Business School – Παραμένει ωστόσο πρόκληση η επαγγελματική εξουθένωση

Allianz Trade: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ισχυρή της ανάκαμψη

Παρά τις μεγάλες εμπορικές εντάσεις και τα πολλαπλά επίπεδα κινδύνων, η εταιρεία αναβαθμίζει 36 αξιολογήσεις κινδύνου χώρας, έναντι μόλις 14 υποβαθμίσεων

Greek Risk Management Awards 2026: Ξεχωρίστε μέσα από τη χορηγία σας

Αποκτήστε ορατότητα σε ένα υψηλού κύρους περιβάλλον και ενισχύστε το επαγγελματικό σας αποτύπωμα

ΔΥΝΑΜΙΣ: Όταν ασφάλιση σημαίνει άνθρωποι και λύσεις

«Η ΤΝ και ο αυτοματισμός βοηθούν, αλλά το αίσθημα δικαιοσύνης και η ανθρώπινη παρουσία είναι αυτά που χτίζουν εμπιστοσύνη»