Αλλεργίες και εμβόλιο covid-19: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σχετικά με τα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση της εμβολιαστικής δόσης του εμβολίου της Pfizer ρίχνει φως ο ειδικός αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων, Δημήτρης Πετράκης.

Όπως εξηγεί ο ειδικός σε ανάρτησή του στα social media, τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα περιέχουν βοηθητικά στοιχεία στη σύνθεση τους, γνωστά ως «έκδοχα». Τα εν λόγω στοιχεία δρουν επικουρικά είτε στη δράση του εμβολίου είτε στη συντήρηση του σε καλή κατάσταση μέχρι να φτάσει στον ασθενή προς χορήγηση.

Ως έκδοχο στον εν λόγω εμβόλιο έχει χρησιμοποιηθεί η Πολυαιθυλενική Γλυκόλη (Polyethylene Glycol ή PEG για συντομία). Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, το μόριο αυτό περιέχεται και σε άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως είναι το φάρμακο Fortrans και κάποια Gel τοπικής χρήσης για την επούλωση τραυμάτων.

Στην περίπτωση του εν λόγω εμβολίου η Πολυαιθυλενική Γλυκόλη δρα ως σταθεροποιητής της σύνθεσης του.

«Η αλλεργία στην Πολυαιθυλενική Γλυκόλη είναι εξαιρετικά σπάνια αλλά υπαρκτή» επισημαίνει ο αλλεργιολόγος, σχολιάζοντας ότι έχει εντοπιστεί σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν έρθει παλαιότερα σε επαφή με αυτή μέσω προηγούμενης λήψης κάποιου φαρμάκου που την περιέχει και έχουν ευαισθητοποιηθεί σε αυτή.

Σύμφωνα με τον ειδικό, «σε τέτοιους ασθενείς με αλλεργική προδιάθεση και ήδη ευαισθητοποιημένους στην Πολυαιθυλενική Γλυκόλη μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση μετά από τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer».

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*