back to top
29.3 C
Athens
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026

Τα υπό διαχείριση 17 δισ. των ασφαλιστικών και η ανάγκη για επενδύσεις

του Βάιου Κρόκου

Μέχρι πρότινος οι εκτιμήσεις για τα υπο διαχείριση κεφάλαια που διαχειρίζονται για επενδύσεις οι ασφαλιστικές που λειτουργούν στην Ελλάδα ανέρχονταν στα 14,5 δισ. ευρώ. Τα τελευταία στοιχεία φέρνουν το νούμερο αυτό στα 17 δισ. ευρώ (μεγάλο μέρος αυτών σε τοποθετήσεις στο εξωτερικό).

- Advertisement -

Αυτό αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου κατά την παρουσία του στην παρουσίαση της κλαδικής μελέτης για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

“Υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία. Το επάγγελμά μας είναι επίκαιρο και για την οικονομία και για το καλό του μέσου Έλληνας”, σημείωσε χαρακτηριστικά προαναγγέλοντας πρωτοβουλίες της Ένωσης για συζητήσεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης γύρω από τις επενδύσεις και πως μπορεί να συνειφέρει ο ασφαλιστικός κλάδος.

- Advertisement -

Είναι αλήθεια πως την ώρα που συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων σε Ελλάδα και Ευρώπη για την στήριξη των οικονομίων, η ασφαλιστική αγορά – που αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή – παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη. Δεν αποτελεί αυτό κάποια καινούργια είδηση, καθώς και η ίδια η αγορά τόσο θεσμικά όσο και σε επίπεδο στελεχών το έχει επισημάνει κατά καιρούς.

Η συγκυρία ίσως είναι πιο κατάλληλη από ποτέ με δεδομένο τις πολύ μεγάλες ανάγκες για χρηματοδότηση επενδύσεων εν μέσω πανδημίας και τις εν εξελίξει διεργασίες που συντελούνται στο πανευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Κομισιόν, με στόχο την προώθηση της ολοκλήρωσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (Capital Market Union) στην ΕΕ, πρότεινε ένα σχέδιο 16 σημείων που δίνει μεταξύ άλλων και στις ασφαλιστικές εταιρείες την δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις. Ενδεικτικά, μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, η ΕΕ:

  • Θα δημιουργήσει ενιαίο σημείο πρόσβασης στα εταιρικά δεδομένα για τους επενδυτές.
  • Θα προσφέρει στήριξη στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες ώστε να επενδύουν περισσότερο στις επιχειρήσεις της ΕΕ
  • Θα ενισχύσει την προστασία των επενδύσεων ώστε να στηρίξει περισσότερες διασυνοριακές επενδύσεις στην ΕΕ·
  • Θα διευκολύνει την παρακολούθηση της επάρκειας των συντάξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη·
  • Θα καταστήσει περισσότερο εναρμονισμένους ή συγκλίνοντες τους κανόνες περί αφερεγγυότητας·
  • Θα δώσει ώθηση για να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εποπτική σύγκλιση και τη συνεπή εφαρμογή του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην ΕΕ.

Συμπερασματικά, οι διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς ένα συγκροτημένο σχέδιο θα μπορούσε να οφελήσει τόσο το Δημόσιο όσο και τις ασφαλιστικές. Αρκετά κεφάλαια των ασφαλιστικών που βρίσκονται στο εξωτερικό θα μπορούσαν να “επαναπατριστούν” προς όφελος της ελληνικής οικονομίας σε μακρόπνοα έργα υποδομής χαμηλού επενδυτικού ρίσκου, ενώ και οι ίδιες οι εταιρείες θα μπορούσαν κερδίσουν αποδόσεις και να βελτιώσουν τα έσοδα από τις επενδύσεις, σ’ ένα αντικειμενικά δύσκολο περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.

Τι ξέραμε μέχρι την πανδημία

Σε γενικές γραμμές οι τοποθετήσεις των εταιρείων εστιάζονται σε μεγάλο να βαθμό σε assets του εξωτερικού. Την τελευταία διετία, ωστόσο, κάποιο μέρος των κερδών οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι ελληνικοί τίτλοι υπεραπέδωσαν σε γενικές γραμμές έναντι ξένων.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της KPMG για τον κλάδο οι αποδόσεις επενδύσεων διαμορφώθηκαν το 2019 στο 2.1% και ακολουθούν την γενική πτωτική πορεία των επιτοκίων που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.

Όπως εκτιμάται, μόλις 2 με 3 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε ελληνικά ομόλογα. Τι δυνατότητες υπάρχουν και πως μπορεί να αξιοποιηθεί ένα μικρό έστω ποσοστό από τα υπόλοιπα 14,5 δισ προς όφελος της πραγματικής οικονομίας; Τι είδους “συμπράξεις” μπορούν να επιτευχθούν τώρα που το κράτος αναζητά κεφάλαια για επενδύσεις, στήριξη της οικονομίας εν μέσω των συνεπειών του κορωνοϊού;

Σε μια πιο αναλυτική αποτύπωση των επενδύσεων των ασφαλιστικών, εμφανείς είναι οι διαφοροποιήσεις στη σύνθεση ελληνικών επιχειρήσεων και του μέσου όρου ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών και αφορούν κυρίως τις τοποθετήσεις σε μετοχικά και λοιπά χαρτοφυλάκια – πλην ομολόγων και Unit Linked – που προσφέρουν συνήθως υψηλότερες αποδόσεις και κινδύνους.

Οι επενδύσεις αυτές στην Ευρώπη αφορούν το 30% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου σε αντίθεση με την Ελλάδα που αφορούν μόνο το 12% περίπου. Σύμφωνα με την KPMG, οι ελληνικές ασφαλιστικές φαίνονταν και το 2019 ακόμα διστακτικές για επενδύσεις σε μετοχικούς τίτλους λόγω κακής εμπειρίας στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στη σύνθεση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των εταιρειών μη συμπεριλαμβανομένης των επενδύσεων Unit Linked.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο πορτοκαλί οι κίνδυνοι αγοράς και κυβερνοχώρου σύμφωνα με το τελευταίο Risk Dasboard της EIOPA

Παρότι οι κίνδυνοι παραμένουν γενικά σταθεροί, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης διόρθωσης στις αγορές

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Kaspersky: Τι πρέπει να ξέρουν παιδιά και γονείς για τη μελέτη και το περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω ΤΝ

Το ενδιαφέρον των παιδιών για τα εργαλεία AI συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς γίνονται πιο προσβάσιμα και ενσωματώνονται στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία

Πυρκαγιές: Τι έδειξαν οι αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ ανά την Ελλάδα

Σε σύνολο 427 αυτοψιών την προηγούμενη εβδομάδα, 131 αφορούσαν πράσινα κτίρια, 145 κίτρινα και 151 κόκκινα

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στον Όμιλο Qualco ανατίθεται η ψηφιακή χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν €10 εκατ., αφορά ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα χαρτοφυλάκια ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη δράση στις 26/8 στο Σύνταγμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου

Στόχος η εξοικείωση με τις Πρώτες Βοήθειες για τους τετράποδους φίλους μας

Οδηγίες ΕΟΔΥ για προστασία από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται για ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών, όσους βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα

Το «IW» στο Αμβούργο, καταγράφει τη μετάβαση της Globus Versicherungs στον όμιλο Allianz

Η θέση της Allianz ήταν σχεδόν επάλληλα με τις μεγαλύτερες αποθήκες του κόσμου στην πόλη της Χανσεατικής Ένωσης –της ελεύθερης ζώνης εμπορίου– στο Αμβούργο

Η ζέστη δοκιμάζει τους οδηγούς – Πώς επηρεάζει την οδήγηση το καλοκαίρι

Η Apeiron Insurance Project αναδεικνύει τον παράγοντα της θερμοκρασίας ως μέρος της συνολικής συζήτησης για την οδική ασφάλεια

Insurance Europe: Στο επίκεντρο ο χρηματοοικονομικός και ασφαλιστικός αλφαβητισμός των Ευρωπαίων

Ειδική συζήτηση στις 3 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, της ασφαλιστικής αγοράς και της νεολαίας