back to top
23.3 C
Athens
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026

Κίνδυνος με απάτη που αφορά τηλεφωνικές κλήσεις για «υποτιθέμενη» βλάβη υπολογιστή

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ενημερώνει το συναλλακτικό κοινό για μια νέα τυπολογία απάτης που έχει εμφανιστεί και γίνεται με τη μέθοδο της επισκευής υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή ή παροχής υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (“technical support scams”).

Οι δράστες τηλεφωνούν, συνήθως από το εξωτερικό, σε ανυποψίαστους πολίτες και υποδύονται τεχνικούς από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής. Η τηλεφωνική συνομιλία γίνεται μάλιστα αρκετές φορές στα αγγλικά. Με πρόφαση ότι ο υπολογιστής τους ή / και η φορητή συσκευή τους είναι «μολυσμένα» από κακόβουλο λογισμικό ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, για τη δήθεν επιδιόρθωση – αποκατάσταση του προβλήματος.

- Advertisement -

Οι εφαρμογές αυτές, αφότου εγκατασταθούν, επιτρέπουν στους δράστες να έχουν πλήρη έλεγχο στις ηλεκτρονικές συσκευές των ανυποψίαστων πολιτών, τους οποίους στη συνέχεια εξαπατούν για να τους «δώσουν» και τους προσωπικούς κωδικούς τους πρόσβασης στο e-banking (user name, password, κ.λπ.), καθώς και τους κωδικούς μίας χρήσης που λαμβάνουν μέσω SMS (SMS One-Time-Password/OTP). Οι δράστες προβαίνουν στη συνέχεια σε μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς (e-banking) των θυμάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν οι ίδιοι ή οι συνεργοί τους.

Καθώς οι δράστες χρησιμοποιούν τα πραγματικά στοιχεία που έχουν υποκλέψει από τους πολίτες, οι τράπεζες δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι ο πελάτης τους στο e-banking έχει πέσει θύμα τέτοιας εξαπάτησης και δεν μπορούν οι ίδιες να προβούν σε κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αποτροπής τέτοιων κακόβουλων ενεργειών. Για τον λόγο αυτό ενημερώνουν το συναλλακτικό κοινό, καθώς η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί τον βέλτιστο τρόπο πρόληψης και αποτροπής των ηλεκτρονικών απατών, ειδικά αυτή την περίοδο, όπου η χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημικής κρίσης. Τη συγκυρία αυτή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι επίδοξοι δράστες και πρέπει με την πρόληψη να τους εμποδίσετε.

- Advertisement -

Χρήσιμες Συμβουλές, Τι μπορώ να κάνω;

  • Εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό, ειδικά από το εξωτερικό και ισχυρίζεται ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς να έχετε δηλώσει κάποια βλάβη του υπολογιστή σας, να διακόπτετε την κλήση.
  • Mην προχωράτε ποτέ στην εγκατάσταση του προτεινόμενου από αγνώστους λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης.
  • Μην αποκαλύπτετε για κανέναν λόγο σε τρίτους τους κωδικούς πρόσβασής σας στο e-banking, τους κωδικούς μίας χρήσης που λαμβάνετε μέσω SMS, καθώς και τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία.
  • Εάν έχετε πέσει θύμα αυτού του τύπου απάτης και έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την Τράπεζά σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

560 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για αναβάθμιση υποδομών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν 150.000+ μαθητές και εκπαιδευτικούς χάρη στη μεγαλύτερη πρωτοβουλία ΕΚΕ της χώρας

Β. Παναγιωτίδης: Η επαγγελματική ασφάλιση μας απασχολεί ως Ελλάδα και Ευρώπη

Δήλωση του Ανώτερου Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο περιθώριο του #ocin26

ΕΟΠΥΥ: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – Ο ρόλος του OTP

Η οργάνωση είχε αναπτύξει δίκτυο εικονικών εκτελέσεων γνωματεύσεων, προκαλώντας σημαντική ζημία στο δημόσιο σύστημα υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πάνορμος: Business Center και νέο μοντέλο συνεργασίας για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Νέα πρόταση συνεργασίας προς την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ανοίγει ο Πάνορμος, θέτοντας στο επίκεντρο το Business Center και ένα μοντέλο που συνδυάζει...

ERGO My Fund: Αποταμίευση από σήμερα για τους στόχους του παιδιού αύριο

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ERGO Hellas αναδεικνύει τη σημασία του οικονομικού προγραμματισμού για το μέλλον των παιδιών, μέσα από το ERGO My Fund.

Carglass® | Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών 2026

Η Carglass® συμμετέχει και φέτος στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών

Ο Π.Σ.Α.Σ. στηρίζει το MDRT DAY by MCC Hellas 2026 ως Strategic Partner

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.) ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη συμμετοχή του ως Strategic Partner του MDRT DAY

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εν αναμονή της απάντησης της EIOPA για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ζήτημα τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει την απάντηση της EIOPA

Ετήσιο ταξίδι συνεργατών της Brokers Union στη Πολωνία 

Η Brokers Union πραγματοποίησε το ετήσιο ταξίδι συνεργατών της από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Άλλα έξι βραβεία για τη Eurolife FFH και τη δέσμευσή της απέναντι στην υπογεννητικότητα και τη στήριξη της οικογένειας

Με έξι διακρίσεις συνολικά βραβεύτηκε η Eurolife FFH στα Hellenic Responsible Business Awards, για τη συνεργασία της με τη HOPEgenesis

Δημογραφικό και μητρότητα

Το Rise Motherhood Summit 2026 φέρνει στο επίκεντρο τη στήριξη της μητρότητας ως κρίσιμο μέρος της συζήτησης για το δημογραφικό μέλλον της Ελλάδας.