back to top
11.9 C
Athens
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Κίνδυνος με απάτη που αφορά τηλεφωνικές κλήσεις για «υποτιθέμενη» βλάβη υπολογιστή

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ενημερώνει το συναλλακτικό κοινό για μια νέα τυπολογία απάτης που έχει εμφανιστεί και γίνεται με τη μέθοδο της επισκευής υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή ή παροχής υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (“technical support scams”).

Οι δράστες τηλεφωνούν, συνήθως από το εξωτερικό, σε ανυποψίαστους πολίτες και υποδύονται τεχνικούς από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής. Η τηλεφωνική συνομιλία γίνεται μάλιστα αρκετές φορές στα αγγλικά. Με πρόφαση ότι ο υπολογιστής τους ή / και η φορητή συσκευή τους είναι «μολυσμένα» από κακόβουλο λογισμικό ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, για τη δήθεν επιδιόρθωση – αποκατάσταση του προβλήματος.

- Advertisement -

Οι εφαρμογές αυτές, αφότου εγκατασταθούν, επιτρέπουν στους δράστες να έχουν πλήρη έλεγχο στις ηλεκτρονικές συσκευές των ανυποψίαστων πολιτών, τους οποίους στη συνέχεια εξαπατούν για να τους «δώσουν» και τους προσωπικούς κωδικούς τους πρόσβασης στο e-banking (user name, password, κ.λπ.), καθώς και τους κωδικούς μίας χρήσης που λαμβάνουν μέσω SMS (SMS One-Time-Password/OTP). Οι δράστες προβαίνουν στη συνέχεια σε μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς (e-banking) των θυμάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν οι ίδιοι ή οι συνεργοί τους.

Καθώς οι δράστες χρησιμοποιούν τα πραγματικά στοιχεία που έχουν υποκλέψει από τους πολίτες, οι τράπεζες δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι ο πελάτης τους στο e-banking έχει πέσει θύμα τέτοιας εξαπάτησης και δεν μπορούν οι ίδιες να προβούν σε κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αποτροπής τέτοιων κακόβουλων ενεργειών. Για τον λόγο αυτό ενημερώνουν το συναλλακτικό κοινό, καθώς η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί τον βέλτιστο τρόπο πρόληψης και αποτροπής των ηλεκτρονικών απατών, ειδικά αυτή την περίοδο, όπου η χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημικής κρίσης. Τη συγκυρία αυτή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι επίδοξοι δράστες και πρέπει με την πρόληψη να τους εμποδίσετε.

- Advertisement -

Χρήσιμες Συμβουλές, Τι μπορώ να κάνω;

  • Εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό, ειδικά από το εξωτερικό και ισχυρίζεται ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς να έχετε δηλώσει κάποια βλάβη του υπολογιστή σας, να διακόπτετε την κλήση.
  • Mην προχωράτε ποτέ στην εγκατάσταση του προτεινόμενου από αγνώστους λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης.
  • Μην αποκαλύπτετε για κανέναν λόγο σε τρίτους τους κωδικούς πρόσβασής σας στο e-banking, τους κωδικούς μίας χρήσης που λαμβάνετε μέσω SMS, καθώς και τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία.
  • Εάν έχετε πέσει θύμα αυτού του τύπου απάτης και έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την Τράπεζά σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Risk Barometer 2026: Οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα και στον κόσμο

Η TN είναι ο ταχύτερα ανερχόμενος επιχειρηματικός κίνδυνος, σκαρφαλώνοντας από τη 10η στη 2η θέση παγκοσμίως, ενώ έρχεται ήδη 1ος στην Ελλάδα

Με ευρεία συμμετοχή αλλά και προβληματισμό η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις και το ελληνικό κενό προστασίας ειδικότερα αναδείχθηκαν ως φλέγοντα ζητήματα από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου

Στο ίδιο ποσοστό οι ευρωπαϊκές απατηλές συναλλαγές, αυξημένη η αξία τους – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Καλές οι επιδόσεις της χώρας μας στις ασφαλείς συναλλαγές, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΕΚΤ και ΕΑΤ για το 2024

Ασφαλιστικός κλάδος και βιωσιμότητα: Στρατηγικός σύμμαχος του τουρισμού στο συνέδριο «Tourism Ahead» του ΣΕΤΕ

Στην παρέμβασή της, η Ελ. Παπασπυροπούλου (EAEE) τόνισε πως ο ρόλος του κλάδου δεν εξαντλείται στην αποζημίωση μετά την επέλευση ενός κινδύνου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκλειδώνει τον ανταγωνισμό, ανοίγει την πόρτα σε νέους παίκτες

Επιβεβαιώνεται το από 15/1 ρεπορτάζ του «ΙW» – Τρία ερωτήματα για το επικείμενο ντιλ με τη Βιοϊατρική και πότε αναμένονται επίσημες απαντήσεις

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

«Και Αν Συμβεί… Να ανθίζεις ακόμα και μετά από μια απώλεια», με καλεσμένο τον Γιάννη Σαμολαδά

O CEO της Truck Insurance συμμετέχει στο επεισόδιο μοιραζόμενος την προσωπική του εμπειρία από τη μάχη της συζύγου του Μαρίας με τον καρκίνο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκλειδώνει τον ανταγωνισμό, ανοίγει την πόρτα σε νέους παίκτες

Επιβεβαιώνεται το από 15/1 ρεπορτάζ του «ΙW» – Τρία ερωτήματα για το επικείμενο ντιλ με τη Βιοϊατρική και πότε αναμένονται επίσημες απαντήσεις

Νέα καμπάνια ξεκινά από 26/1 η AIG στους κλάδους Προσωπικών Κινδύνων

Αφορά νέες εργασίες στους κλάδους Αυτοκινήτου, Κατοικίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Η Coface στο Future Minerals Forum στο Ριάντ: Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της παγκόσμιας αλυσίδας ορυκτών

H ανώτατη εκτελεστική ηγεσία της εταιρείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με θεσμικούς εκπροσώπους, στρατηγικούς εταίρους και πελάτες

Στο Δίκτυο του CSR HELLAS η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Απαρχή μιας νέας συνεργασίας με κοινό όραμα τη δημιουργία θετικού κοινωνικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος