back to top
11.7 C
Athens
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2026

Σε απόγνωση οι γιατροί, ζητούν άμεση κατάργηση του clawback

Για δυσβάσταχτη επιβάρυνση κάνουν λόγο τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφερόμενα στις παρακρατήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΙΣ υποστηρίζει πως ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων κ.ο.κ χάνει το μισό των εισοδημάτων του λόγω παρακρατήσεων που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, τόσο σε σχέση με τη φετινή χρονιά όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

- Advertisement -

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη  δυνατότητα για μηνιαία παρακράτηση του 70% του clawback του τρέχοντος έτους από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με τα ποσά που βαραίνουν τους ιατρούς από τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας COVID-19.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:

- Advertisement -

Στην εποχή του COVID-19, η επιμονή σε άδικες και οριζόντιες περικοπές αποζημίωσης δεδουλευμένων αμοιβών και στην έλλειψη συστηματικών μηχανισμών ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ, είναι αδιανόητη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αυτή τη χρονιά με την πανδημία, το clawback πρέπει να εκλείψει και να καταργηθεί.

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις δαπανών που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες, αποτελούν σταγόνα στον Ωκεανό. Ειδικότερα δόθηκε αύξηση 5 εκατ. ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες (από 75 εκατ. ευρώ το 2019 σε 80 εκατ. ευρώ) για την κάλυψη των συμβάσεων 800 ιατρών ειδικότητας για τους 3 τελευταίους μήνες του έτους.

Δόθηκε αύξηση 13 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες διάγνωσης για το 2020 σε σχέση με το 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου προκλήθηκε ένα φορτίο περικοπής 112 εκατ. ευρώ clawback (23%) στον κλάδο, ποσό δυσβάσταχτο για τη λειτουργία των μικρότερων διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρείων/πολυϊατρείων.

Παράλληλα, ο τρόπος εφαρμογής των 120 δόσεων και των συνοδών μέτρων για τα δυσθεώρητα ποσά του clawback που βαραίνουν τον κλάδο, ισοδυναμούν με μέτρα ασπιρίνη. Ειδικά σε μία περίοδο που ο ιατρικός κόσμος καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να αντεπεξέλθει στις αμέτρητες υποχρεώσεις που προκύπτουν καθημερινά. Η ελάχιστη δόση καταβολής των 250 ευρώ βρίσκει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κάθετα αντίθετο, ειδικά για τα μικρότερα οφειλόμενα ποσά.

Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να διευκολύνουν τον ιατρικό κόσμο που τόσο συχνά επικαλούνται.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πολιτιστική συνταγογράφηση: ένα βήμα πέρα από το «κλασικό» σύστημα υγείας

Μια πιο ολιστική προσέγγιση εισάγει η δυνατότητα ένας γιατρός να «γράφει» επισκέψεις σε μουσεία, παραστάσεις ή συναυλίες, και μάλιστα με κάλυψη ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Προειδοποίηση για νέα παραπλανητικά SMS – Πώς να προστατευτούν οι ασφαλισμένοι

Τα μηνύματα φέρουν το λογότυπο του οργανισμού και στοχεύουν στην υποκλοπή τραπεζικών κωδικών και προσωπικών δεδομένων

Γιαννάκος για την 8η Μαρτίου: «Οι γυναίκες του ΕΣΥ παραμένουν αόρατες για την Πολιτεία»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και την ανάγκη θεσμικής μέριμνας για τα δικαιώματά τους

Διανομή ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σε πλήρη εφαρμογή από τη Δευτέρα 16/2 η νέα διαδικασία διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μνημόνιο Συνεργασίας και σεμινάριο DRG από το ΚΕΤΕΚΝΥ στην Κρήτη

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια φιλοξένησε το πρώτο σεμινάριο DRG στην Ελλάδα αποκλειστικά για φοιτητές Ιατρικής

Εθνική Δράση για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Οικογενειών: Νέα προγράμματα πρόληψης

Παρεμβάσεις που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα φιλοδοξούν να καλύψουν τα κενά λόγω πανδημίας, ψηφιακής υπερέκθεσης και σύγχρονων κοινωνικών πιέσεων

Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για γονείς από το Ινστιτούτο Prolepsis, με τη συμβολή της NN Hellas

Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το παιδί μου» συνεχίζεται, εμπλουτισμένο με νέα θεματική ενότητα, για την ψυχική ανθεκτικότητα στο σχολείο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

EY: Η ΤΝ επιταχύνει τον μετασχηματισμό του κλάδου τεχνολογίας το 2026

Λ. Γκόγκος: «Η συζήτηση δεν αφορά πια το τι είναι τεχνικά εφικτό, αλλά το τι αξίζει να μπει σε παραγωγή, με ποιους όρους και με ποιο ρίσκο»