back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026

Σε απόγνωση οι γιατροί, ζητούν άμεση κατάργηση του clawback

Για δυσβάσταχτη επιβάρυνση κάνουν λόγο τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφερόμενα στις παρακρατήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΙΣ υποστηρίζει πως ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων κ.ο.κ χάνει το μισό των εισοδημάτων του λόγω παρακρατήσεων που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, τόσο σε σχέση με τη φετινή χρονιά όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

- Advertisement -

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη  δυνατότητα για μηνιαία παρακράτηση του 70% του clawback του τρέχοντος έτους από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με τα ποσά που βαραίνουν τους ιατρούς από τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας COVID-19.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:

- Advertisement -

Στην εποχή του COVID-19, η επιμονή σε άδικες και οριζόντιες περικοπές αποζημίωσης δεδουλευμένων αμοιβών και στην έλλειψη συστηματικών μηχανισμών ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ, είναι αδιανόητη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αυτή τη χρονιά με την πανδημία, το clawback πρέπει να εκλείψει και να καταργηθεί.

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις δαπανών που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες, αποτελούν σταγόνα στον Ωκεανό. Ειδικότερα δόθηκε αύξηση 5 εκατ. ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες (από 75 εκατ. ευρώ το 2019 σε 80 εκατ. ευρώ) για την κάλυψη των συμβάσεων 800 ιατρών ειδικότητας για τους 3 τελευταίους μήνες του έτους.

Δόθηκε αύξηση 13 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες διάγνωσης για το 2020 σε σχέση με το 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου προκλήθηκε ένα φορτίο περικοπής 112 εκατ. ευρώ clawback (23%) στον κλάδο, ποσό δυσβάσταχτο για τη λειτουργία των μικρότερων διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρείων/πολυϊατρείων.

Παράλληλα, ο τρόπος εφαρμογής των 120 δόσεων και των συνοδών μέτρων για τα δυσθεώρητα ποσά του clawback που βαραίνουν τον κλάδο, ισοδυναμούν με μέτρα ασπιρίνη. Ειδικά σε μία περίοδο που ο ιατρικός κόσμος καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να αντεπεξέλθει στις αμέτρητες υποχρεώσεις που προκύπτουν καθημερινά. Η ελάχιστη δόση καταβολής των 250 ευρώ βρίσκει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κάθετα αντίθετο, ειδικά για τα μικρότερα οφειλόμενα ποσά.

Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να διευκολύνουν τον ιατρικό κόσμο που τόσο συχνά επικαλούνται.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Διευκρινίσεις ΕΟΠΥΥ για την υποχρεωτική καταχώρηση αποτελεσμάτων στο Ψηφιακό Αποθετήριο

Η υποχρέωση από την 1η Σεπτεμβρίου αφορά αποκλειστικά τα υποχρεωτικά πεδία καταχώρησης αποτελεσμάτων, όπως περιγράφονται στις τεχνικές προδιαγραφές

12th MedTech Conference 2026: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν – Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε ανάγκη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13/7 από την ethosEVENTS, με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και παράλληλη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές προϊσταμένων από τον νέο διοικητή

Ο κ. Ζαμάνης επέλεξε έμπειρα στελέχη για καίριες θέσεις, θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει τη δική του ομάδα διοίκησης

ΙΣΑ: Άμεση διόρθωση της εσφαλμένης επιβολής clawback στις ιατρικές επισκέψεις ζητά ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επιβολή clawback στις επισκέψεις δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Frédéric de Courtois: Τι χρειάζεται η Ευρώπη και ποιος ο ρόλος της ασφάλισης

Την ανάγκη η Ευρώπη να περάσει από τις διακηρύξεις και τις φιλοδοξίες στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αναδεικνύει ο πρόεδρος της Insurance Europe, Frédéric de Courtois

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων του

Εκπαιδευτικές δράσεις για την ενίσχυση της κατάρτισης των εργαζομένων

Εκπαιδευτικό συνέδριο ΕΣΑΠΕ- GAMA Global Hellas-Cyprus “Leading Without Limits”

Η Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ) www.esape.gr,  στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της

Η SENATUS ανοίγει νέα Αντιπροσωπεία – Το 5ο κατάστημα στον ίδιο Νομό

Με Πανελλήνια παρουσία από το 1998 και 56 Πανελλήνια ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Ποιότητας και Αξιοπιστίας, η SENATUS ανακοινώνει τη δημιουργία νέας Επίσημης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

EEA ATHENS RUN 2026: Έφτασε η ώρα για τον 3ο Αγώνα Δρόμου

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει για τρίτη χρονιά τον...

Γ. Ζαφειρίου, Γενικός Διευθυντής της GrECo Hellas και GrECo Cyprus : «Οι γεωπολιτικές εντάσεις αναδιαμορφώνουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους στην Κύπρο»

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα καθεστώτα διεθνών κυρώσεων και η ενεργειακή ασφάλεια αναδεικνύονται σε καθοριστικούς παράγοντες για τις επιχειρήσεις

Δ. Μαζαράκης: Να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων περιουσίας

«Είμαστε χρόνια κολλημένοι στο 2,5%», παρατηρώντας, μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων

Frédéric de Courtois: Τι χρειάζεται η Ευρώπη και ποιος ο ρόλος της ασφάλισης

Την ανάγκη η Ευρώπη να περάσει από τις διακηρύξεις και τις φιλοδοξίες στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αναδεικνύει ο πρόεδρος της Insurance Europe, Frédéric de Courtois

Εθνική Ασφαλιστική: Επίσημος Χορηγός του 18ου Greece Race for the Cure

Η Εθνική Ασφαλιστική έδωσε και φέτος το «παρών» στο 18ο Greece Race for the Cure, τον αγώνα-θεσμό ενάντια στον καρκίνο του μαστού