back to top
19.6 C
Athens
Τετάρτη 15 Απριλίου 2026

Σε απόγνωση οι γιατροί, ζητούν άμεση κατάργηση του clawback

Για δυσβάσταχτη επιβάρυνση κάνουν λόγο τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφερόμενα στις παρακρατήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΙΣ υποστηρίζει πως ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων κ.ο.κ χάνει το μισό των εισοδημάτων του λόγω παρακρατήσεων που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, τόσο σε σχέση με τη φετινή χρονιά όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

- Advertisement -

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη  δυνατότητα για μηνιαία παρακράτηση του 70% του clawback του τρέχοντος έτους από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με τα ποσά που βαραίνουν τους ιατρούς από τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας COVID-19.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:

- Advertisement -

Στην εποχή του COVID-19, η επιμονή σε άδικες και οριζόντιες περικοπές αποζημίωσης δεδουλευμένων αμοιβών και στην έλλειψη συστηματικών μηχανισμών ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ, είναι αδιανόητη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αυτή τη χρονιά με την πανδημία, το clawback πρέπει να εκλείψει και να καταργηθεί.

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις δαπανών που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες, αποτελούν σταγόνα στον Ωκεανό. Ειδικότερα δόθηκε αύξηση 5 εκατ. ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες (από 75 εκατ. ευρώ το 2019 σε 80 εκατ. ευρώ) για την κάλυψη των συμβάσεων 800 ιατρών ειδικότητας για τους 3 τελευταίους μήνες του έτους.

Δόθηκε αύξηση 13 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες διάγνωσης για το 2020 σε σχέση με το 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου προκλήθηκε ένα φορτίο περικοπής 112 εκατ. ευρώ clawback (23%) στον κλάδο, ποσό δυσβάσταχτο για τη λειτουργία των μικρότερων διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρείων/πολυϊατρείων.

Παράλληλα, ο τρόπος εφαρμογής των 120 δόσεων και των συνοδών μέτρων για τα δυσθεώρητα ποσά του clawback που βαραίνουν τον κλάδο, ισοδυναμούν με μέτρα ασπιρίνη. Ειδικά σε μία περίοδο που ο ιατρικός κόσμος καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να αντεπεξέλθει στις αμέτρητες υποχρεώσεις που προκύπτουν καθημερινά. Η ελάχιστη δόση καταβολής των 250 ευρώ βρίσκει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κάθετα αντίθετο, ειδικά για τα μικρότερα οφειλόμενα ποσά.

Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να διευκολύνουν τον ιατρικό κόσμο που τόσο συχνά επικαλούνται.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα διαγνωστικά κέντρα στηρίζουν τους περιορισμούς στις εξετάσεις

Οι νέοι περιορισμοί δεν ισχύουν για τις δημόσιες μονάδες υγείας

Πολιτιστική συνταγογράφηση: ένα βήμα πέρα από το «κλασικό» σύστημα υγείας

Μια πιο ολιστική προσέγγιση εισάγει η δυνατότητα ένας γιατρός να «γράφει» επισκέψεις σε μουσεία, παραστάσεις ή συναυλίες, και μάλιστα με κάλυψη ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Προειδοποίηση για νέα παραπλανητικά SMS – Πώς να προστατευτούν οι ασφαλισμένοι

Τα μηνύματα φέρουν το λογότυπο του οργανισμού και στοχεύουν στην υποκλοπή τραπεζικών κωδικών και προσωπικών δεδομένων

Γιαννάκος για την 8η Μαρτίου: «Οι γυναίκες του ΕΣΥ παραμένουν αόρατες για την Πολιτεία»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και την ανάγκη θεσμικής μέριμνας για τα δικαιώματά τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«αν ήξερες!»: Γιατί η ασφαλιστική διαμεσολάβηση αποτελεί επάγγελμα με προοπτική και ουσία

Η σειρά vidcast «αν ήξερες!» του insuranceworld.gr συνεχίζει δυναμικά, επιχειρώντας να αναδείξει, με απλό και ουσιαστικό τρόπο, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ασφάλιση και τον ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία.

Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Μελέτη της ΕΑΕΕ για τις ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές...

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

NN HELLAS | Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος πελατών, συνεργατών και κοινωνίας

1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025 και διατήρηση της 1ης θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά βάσει εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. 

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πλούσια ατζέντα με περισσότερες από 200 συζητήσεις – Ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια πραγματικότητα μετασχηματίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«αν ήξερες!»: Γιατί η ασφαλιστική διαμεσολάβηση αποτελεί επάγγελμα με προοπτική και ουσία

Η σειρά vidcast «αν ήξερες!» του insuranceworld.gr συνεχίζει δυναμικά, επιχειρώντας να αναδείξει, με απλό και ουσιαστικό τρόπο, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ασφάλιση και τον ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία.

Στρατηγική συνεργασία ARAG Hellas & Sofos Insurance Agency AE

Την Τρίτη 31 Μαρτίου 2026 μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρίας ARAG SE Υποκατάστημα Ελλάδας (ARAG Hellas) και του διαμεσολαβητικού ασφαλιστικού

Νέο πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης “ERGO My Travel”

Η ERGO Hellas προωθεί το πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης “ERGO My Travel”, που απευθύνεται σε όσους ταξιδεύουν συχνά για αναψυχή ή εργασία

Η ηλεκτροκίνηση των εταιρικών στόλων στην Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 250 δισ.

Ο εξηλεκτρισμός των εταιρικών στόλων αποτελεί σημαντική οικονομική και κλιματική ευκαιρία για την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση των EY και Eurelectric