back to top
11 C
Athens
Κυριακή 8 Μαρτίου 2026

Μεταφορά ασθενών από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα – Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ

Τους όρους και τις προϋποθέσεις μεταφοράς ασθενών από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές λόγω της πανδημίας προβλέπει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ειδικότερα, η ΚΥΑ προβλέπει:

Τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων. Με απόφαση των Διοικητών των ως άνω δομών καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορωνοϊό από τις ανωτέρω κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δημόσιες δομές.

- Advertisement -

Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια- κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ.

Mε απόφαση πάλι των Διοικητών των νοσοκομείων εξειδικεύονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παραπομπή των ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές. Οι διακομισθέντες ασθενείς σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών, σε περίπτωση συνέχισης της νοσηλείας σε απλό θάλαμο νοσηλείας, επαναμεταφέρονται στις δομές του ΕΣΥ, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

- Advertisement -

Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε τμήματα νοσηλείας ή και ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών ορίζεται το ΕΚΑΒ, κατόπιν σχετικής ημερήσιας ενημέρωσής του για τη διαθεσιμότητα των κλινών νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ, καθώς και για το είδος των υπό διακομιδή νοσηλευτικών περιστατικών.

Διαδικασία αποζημίωσης ιδιωτικών κλινικών

Σε περίπτωση αναγκαίας διακομιδής ασθενούς από δημόσιο νοσοκομείο σε θάλαμο νοσηλείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική, τότε η νοσηλεία αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας του ασθενούς, είτε με ΚΕΝ είτε με ημερήσιο νοσήλιο και τα εξαιρούμενα αυτού, όπως περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, η τιμή ημερήσιας αποζημίωσης ΜΕΘ, για την εφαρμογή της παρούσας, αντιστοιχεί στο ημερήσιο νοσήλιο της παρ. 8 του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (Β ́ 4898/2018), πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. Υ4α/οικ.105494 κοι- νή υπουργική απόφαση (Β’ 3096/2012).

Σε περίπτωση που απαιτηθεί η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης λόγω της κλινικής κατάστασης του ασθενούς που είναι στη ΜΕΘ, τότε αυτή αποζημιώνεται με την τιμή του ΚΕΝ της κύριας νόσου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπολογιζόμενη με συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 επί την τιμή του Κ.Ε.Ν. (Β ́ 3096/2012) συν ορισμένα φάρμακα, όπως ογκολογικά, σκιαγραφικά κλπ. Οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλίων.

Κάθε λεπτομέρεια για τη διαδικασία υποβολής, ελέγ- χου και αποζημίωσης των δαπανών ρυθμίζεται με από- φαση ΔΣ ΕΟΠΥΥ. Για τις ως άνω δαπάνες δεν εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και το μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης (rebate) του άρθρου 100 του ν. 4172/2013.

Οι δαπάνες για την εφαρμογή της παρούσας καλύπτονται με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία εκτιμάται κατ’ ελάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν από την εξέλιξη της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικές ρυθμίσεις

Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων, επιτρέπεται η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως.

πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΟΠΥΥ: Νέο πλαίσιο για τις κλίνες ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές από το 2026

Με βάση το επικαιροποιημένο πρότυπο σύμβασης και τις διατάξεις του ΕΚΠΥ, αυστηροποιούνται οι κανόνες διαθεσιμότητας και αποζημίωσης των κλινών

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές ελλείψεις και ανισότητες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σύμφωνα με νέες έρευνες

Πρωτιά στην έλλειψη πρόσβασης λόγω οικονομικών και γεωγραφικών εμποδίων, υπερπροσπάθεια προσωπικού και εξάντληση πόρων μεταξύ των πορισμάτων

Ποια νοσοκομεία του ΕΣΥ διαθέτουν αντιικά φαρμακα

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται αντιικά φαρμακα  απευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγειας.

Πως θα εξυπηρετούνται οι Ουκρανοί πρόσφυγες από το ΕΣΥ

Ελεύθερη πρόσβαση στο ΕΣΥ, έχουν σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας, οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην χώρα μας, ως ανασφάλιστες – ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium της KPMG

Πάνω από 800+ στελέχη διαμόρφωσαν τη σχετική συζήτηση στη μεγάλη γιορτή του HR στην Ελλάδα

ΠΙΣ: Μήνυμα αλληλεγγύης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2026

Το φετινό σύνθημα «Δώστε για να κερδίσετε» προωθεί έναν κόσμο όπου η πρόοδος των γυναικών αποτελεί συλλογικό κέρδος

Η Menarini Hellas στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η εταιρεία παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων προτάσεων της σειράς Doctor’s Formulas

Πανελλήνιος Εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 7/3 στην Αίγλη Ζαππείου

Ημερίδα ενημέρωσης, ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης, με ελεύθερη είσοδο, συνδιοργανώνουν το ΕΕΑ και η ΕΜΓΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Εκδήλωση στο Europa Experience για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η ημερίδα με θέμα «Η βία κατά των γυναικών στη δημοκρατία του σήμερα: από τα στερεότυπα στην ψηφιακή βία» θα πραγματοποιηθεί 8/3 στο Cinema 360°

Κ. Χατζηδάκης: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προστασία της κοινωνίας

Την ανάγκη για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης κινδύνων ανέδειξε από το βήμα της εκδήλωσης «Beyond Risk» της ΕΑΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Ελ. Παπασπυροπούλου: Η ασφάλιση πυλώνας προστασίας και εμπιστοσύνης για κοινωνία και οικονομία

Στην ανάγκη για ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης, προστασία του καταναλωτή και διαφάνεια στάθηκε μεταξύ άλλων η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ κατά τη ΓΣ

Από το ρίσκο στην απόδοση: Ο broker ως επιταχυντής καινοτομίας και ανθεκτικότητας

Στον μεταβαλλόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας πρωταγωνιστούν όσοι κατανοούν πως το ρίσκο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή εξέλιξης

«Beyond Risk»: Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, φυσικοί κίνδυνοι και προκλήσεις υγείας στο επίκεντρο του πάνελ

Γιάννης Στουρνάρας, Frédéric de Courtois και Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αντάλλαξαν απόψεις με συντονίστρια τη Μαρία Νικόλτσιου