back to top
15.9 C
Athens
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025

Καλά νέα για την χορήγηση πλάσματος με αντισώματα COVID-19

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες σε ασθενείς με νόσο COVID-19 είναι αποτελεσματική και ασφαλής, σύμφωνα με αναδρομική ανάλυση.

Συγκεκριμένα , οι S.T.H.Liu και συνεργάτες (S. T. H. Liu et al. Convalescent plasma treatment of severe COVID-19: a propensity score–matched control study. Nature Medicine. 15 SEP 2020) σε μια αναδρομική ανάλυση αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της χορήγησης πλάσματος από αναρρώσαντες σε 39 ασθενείς με σοβαρή ή/και απειλητική για τη ζωή νόσο COVID-19. Τα στοιχεία προέρχονται από το νοσοκομείο The Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

- Advertisement -

Άξιο λόγου είναι ότι τα αποτελέσματα τέθηκαν σε σύγκριση με ασθενείς με COVID-19 που δεν έλαβαν πλάσμα και ακόμη είχαν την ίδια διάρκεια συμπτωμάτων πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης ΝτάνασηςΘεοδώρα ΨαλτοπούλουΕυάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ, https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα σημαντικότερα ευρήματα σχετικής μελέτης.

- Advertisement -

Το πλάσμα

Υπενθυμίζεται ότι το πλάσμα δεν περιέχει κύτταρα, αλλά  αντισώματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που στρέφονται ειδικά έναντι του SARS-CoV-2.

Μετά την μετάγγιση σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από SARS-CoV-2 στρέφονται κατά του ιού και σταματούν τον πολλαπλασιασμό του. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός διαθέτει τον χρόνο για να δημιουργήσει τα δικά του αντισώματα.

Και στις δύο ομάδες ασθενών που μελετήθηκαν οι θεραπευτικές αγωγές που εφαρμόστηκαν ήταν οι ίδιες. Μόνο στην ομάδα που έλαβε πλάσμα, στην πλειοψηφία της έλαβε επίσης και αντιπηκτική αγωγή.

Πορίσματα

Διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες σε συμπληρωματικό οξυγόνο την 14η ημέρα μετά τη χορήγηση πλάσματος αυξήθηκαν στο 17.9% των ασθενών συγκριτικά με το 28.2% των ασθενών που δεν έλαβαν πλάσμα.

«Η επιβίωση επίσης βελτιώθηκε κατά 66% στους ασθενείς που έλαβαν πλάσμα συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν, τόσο στη μονοπαραγοντική όσο και στην πολυπαραγοντική ανάλυση που έλαβε υπόψη την ανάγκη για μηχανικό αερισμό, τη χρήση κορτικοστεροειδών, αζιθρομυκίνης, αντιικών και αναστολέων ιντερλευκίνης 6» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες σε ασθενείς με νόσο COVID-19 είναι αποτελεσματική και ασφαλής.

Βέβαια κρίνονται απαραίτητες σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες μελέτες, προκειμένου να καθοριστεί η κλινική αξία αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης και η πιθανή ένταξή της στην καθημερινή κλινική πρακτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη μελέτη πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου  είχαν ελεγχθεί 286 εθελοντές δότες πλάσματος, υπήρχαν 91 δότες και 16 ασθενείς είχαν λάβει τη θεραπεία και είχε διαπιστωθεί όφελος στους περισσότερους από αυτούς.

πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει στασιμότητα στη Δημόσια Υγεία

Για κυβερνητικές θριαμβολογίες κάνει λόγο η Ομοσπονδία και περιφρόνηση προς την ταλαιπωρία των πολιτών, που πληρώνουν από την τσέπη τους εντός και εκτός ΕΣΥ

Η καρδιολογία πρωτοπορεί και εξελίσσεται στο ΥΓΕΙΑ: 15 χρόνια Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων

Το Τμήμα έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τις πιο προηγμένες τεχνικές διαδερμικής θεραπείας βαλβιδοπαθειών

Όλα όσα έγιναν στο 14th Clinical Research Conference, με θέμα «Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»

Το #crco25 πραγματοποιήθηκε από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr

Affidea neuraCare: Η πρώτη F-18 FDOPA PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση

Πολύτιμο εργαλείο στη διερεύνηση Παρκινσονικών συνδρόμων, με επίπεδα ακρίβειας και αξιοπιστίας που έως σήμερα δεν ήταν διαθέσιμα στη χώρα μας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει στασιμότητα στη Δημόσια Υγεία

Για κυβερνητικές θριαμβολογίες κάνει λόγο η Ομοσπονδία και περιφρόνηση προς την ταλαιπωρία των πολιτών, που πληρώνουν από την τσέπη τους εντός και εκτός ΕΣΥ

Η καρδιολογία πρωτοπορεί και εξελίσσεται στο ΥΓΕΙΑ: 15 χρόνια Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων

Το Τμήμα έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τις πιο προηγμένες τεχνικές διαδερμικής θεραπείας βαλβιδοπαθειών

«Κάθε Λεπτό Μετράει»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι ΓΧΣ-MSF αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία της άμεσης παρέμβασης σε κρίσεις ανά τον κόσμο και μας καλούν να στηρίξουμε το έργο τους

Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε το Ερρίκος Ντυνάν στο Rebrain Greece New York

Το περίπτερο του Ερρίκος Ντυνάν επισκέφθηκαν σημαντικές προσωπικότητες αλλά και περισσότεροι από 60 ταλαντούχοι Έλληνες επαγγελματίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει στασιμότητα στη Δημόσια Υγεία

Για κυβερνητικές θριαμβολογίες κάνει λόγο η Ομοσπονδία και περιφρόνηση προς την ταλαιπωρία των πολιτών, που πληρώνουν από την τσέπη τους εντός και εκτός ΕΣΥ

Η καρδιολογία πρωτοπορεί και εξελίσσεται στο ΥΓΕΙΑ: 15 χρόνια Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων

Το Τμήμα έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τις πιο προηγμένες τεχνικές διαδερμικής θεραπείας βαλβιδοπαθειών

Αμερικάνικο Κολλέγιο και PwC: Μνημόνιο Συνεργασίας για ενδυνάμωση της νέας γενιάς ψηφιακών ηγετών

Η στρατηγική συνεργασία έχει στόχο να συνδέσει εκπαίδευση και αγορά εργασίας μέσα από καινοτομία, τεχνολογία και βιωματική μάθηση

SVV: Τι παραγωγή έγραψαν οι ασφαλιστικές στην Ελβετία και τι οι τράπεζες

Στα 73,2 δισ. φράγκα η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας – Ισχυρή ανάπτυξη στις ασφαλίσεις

Με ευρεία εμπιστοσύνη των μελών επανεκλέχθηκε ο Κ. Ρούσσης στην ηγεσία της ΕΣΑΠΕ – «Καμία νίκη, μόνο ευθύνη»

Η νέα διετία της ΕΣΑΠΕ ξεκινά με στόχο τη συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας και την ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών στην αγορά