Ντοκουμέντο: τι κάνουν οι κυβερνήσεις για τον Covid

της Ελενας Ερμείδου

Οι κυβερνήσεις στον κόσμο λαμβάνουν μέτρα μακροπρόθεσμα για την προστασία των επιχειρήσεων και των πολιτών από τον Covid-19 στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων  EIOPA, EE και FERMA κατευθύνουν τις αποφάσεις. Απουσιάζει η Ελλαδα. 

Στις ΗΠΑ τρεις Επαγγελματικές Ενώσεις πρότειναν συνεργασίες με το κράτος για την κάλυψη των επιχειρησιακών λειτουργιών. Το πρόγραμμα καλύπτει το 80% των απωλειών για τρεις μήνες. Οι καλύψεις ενεργοποιούνται αμέσως όταν η κυβέρνηση αναγγείλει πανδημικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία.  Οι καλύψεις δεν είναι υποχρεωτικές ανάλογα με την βούληση του πελάτη.  Επίσης, πρόσφατα η Chubb ανακοίνωσε την διάθεση δύο σχετικών ασφαλιστικών προγραμμάτων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στον Καναδά, ενώ δεν υπάρχει σχήμα προστασίας, η Καναδική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις  για το θέμα αυτό. Η Marsh & McLennan έχει στείλει ήδη επιστολή στην κυβέρνηση για να προσφέρει λύσεις έναντι της πανδημίας.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ιδρυτής της  Convex Stephen Catlin ίδρυσε την Pandemic Re, η οποία περιλαμβάνει τις Allianz, Aviva, RSA, Guy Carpenter, Aon, Willis Re’s . Η νέα εταιρεία θα προβεί σε ανακοινώσεις μέσα στον Σεπτέμβριο και θα συνεργαστεί με την Pool Re.

Ο CEO των Lloyds έκανε μία ομάδα με επικεφαλής τον CEO της ASCOT για να την διανομή προϊόντων των Black Swan και Recover Re.

Στο τραπέζι των συζητήσεων από την Totus Re η ανάδειξη της Pool Re ως Εθνικό Cat Αντασφαλιστή.

Η ομάδα εργασίας από την Γαλλία με επικεφαλής τον υπουργό οικονομικών της Γαλλίας δημοσίευσε έγγραφο διαβούλευσης με 4 διαφορετικές προτάσεις που ξεκινάνε από τις καλύψεις πανδημίας μέχρι τον σχηματισμό συνεργασιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε τέλος Αυγούστου.  Κύριοι ενδιαφερόμενοι οι: Association of Corporate Risk Insurance Management (AMRAE), Caisse Centrale de Réassurance (CCR), Confédération des Petites et Moyennes Entreprises (CPME), French parliament Mouvement des Entreprises de France, (MEDEF).

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Γερμανική Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών GDV, η οποία έχει προτείνει την χρηματοδότηση ενός fund 100 δισεκατομμυρίων από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, από ασφαλιστικές, ομόλογα καταστροφών και την κυβέρνηση. Η συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης στην Γερμανία ήδη υπάρχει.

Η Ιταλία στερείται μηχανισμού καλύψεων. Βρίσκεται σε συζητήσεις ενώ, η Generali έχει ήδη συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας για την δημιουργία ενός μηχανισμού καλύψεων.

Στην Ολλανδία ο διάλογος συνεχίζεται μεταξύ κράτους και πολλών μερών συμπεριλαμβανομένου της Marsh & McLennan, ασφαλιστικών, διαχειριστών κινδύνων, μεσιτών, και του υπουργείου  οικονομικών.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε να παρέχει ασφαλιστικές καλύψεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Covid-19. Oι συζητήσεις για την συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς.  Οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι είναι :  Οι Directorate-General for Insurance and Pension Funds (DGSFP), Mapfre SΑ, UNESPA, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Χρηματοδοτήσεων.

Η Ελβετία έχει ήδη τοποθετήσει 65 δισεκατομμύρια Ελβετικά Φράγκα οικονομικών ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένου και ενός σχεδίου ασφάλισης έναντι της ανεργίας το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Ελβετίας βρίσκεται σε συζητήσεις με την Swiss Re για την δημιουργία σχήματος συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του οποίου ο μηχανισμός θα στηριχτεί και σε κρατικές εγγυήσεις.

Η EIOPA έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα στις κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ προκειμένου να συνεργαστούν με την ιδιωτική ασφάλιση στην αντιμετώπιση των πανδημιών. Εχει εκδώσει ήδη και κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες είναι χρήσιμες για τον σχεδιασμό των σχημάτων από τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνη με τις προτάσεις είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει τις προτάσεις για την δημιουργία σχημάτων συνεργασίας ή μηχανισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναμένονται οι λεπτομέρειες και οι εισηγήσεις.

Η FERMA κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει ένα πλαίσιο καλύψεων έναντι καταστροφών όπως είναι η πανδημία, οι cyber κίνδυνοι με την συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Λοιποί

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Συμβούλιο για τις Ασφάλειες της χώρας βρίσκεται σε συζητήσεις με αναλογιστές και συμβούλους.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν μελετά κάποια λύση για την πανδημία. Αντ’ αυτού επικεντρώνεται στην δημιουργία επαρκών οικονομικών αποθεμάτων για την προστασία των επιχειρήσεων έναντι αφερεγγυοτήτων, διευκόλυνση των στην σύναψη τραπεζικών δανείων και χρεών.

Η κυβέρνηση της Ινδίας βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιώτες.

Πηγή: The Insurer Research

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*