back to top
29 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026

Ποιος είναι ο κίνδυνος με ή χωρίς μάσκα – Νέα έρευνα

Τους πολλαπλούς παράγοντες που συμβάλουν στον προσδιορισμό των κανόνων ασφαλούς φυσικής απόστασης για την ανακοπή της μετάδοσης του SARS-CoV-2, αναδεικνύει έρευνα επισημαίνοντας τον βαθμό κινδύνου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και ιδιαίτερα όταν δεν χρησιμοποιείται μάσκα. 

Ο κλινικός ερευνητής, Nicholas R Jones και οι συνεργάτες του, στη μελέτη «Two metres or one: what is the evidence for physical distancing in covid-19?» αποδέχονται ότι η φυσική απόσταση είναι ένα σημαντικό μέρος των μέτρων για τον έλεγχο της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται, οι κανόνες που ορίζουν μια συγκεκριμένη φυσική απόσταση (1 ή 2 μέτρα) μεταξύ ατόμων για τη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2, «βασίζονται σε μια ξεπερασμένη, διχοτομική έννοια του μεγέθους των αναπνευστικών σταγονιδίων» υποστηρίζει ο ερευνητής.

- Advertisement -

Η οπτική αυτή παραβλέπει τη φυσική των αναπνευστικών εκπομπών, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι «σταγονίδια όλων των μεγεθών παγιδεύονται και μετακινούνται από το εκπνεόμενο υγρό και θερμό τυρβώδες σύννεφο αερίου που τους κρατά συγκεντρωμένους καθώς τους μεταφέρει πάνω από μέτρα σε λίγα δευτερόλεπτα». Αφού το σύννεφο επιβραδυνθεί επαρκώς, ο εξαερισμός, τα συγκεκριμένα πρότυπα ροής αέρα και ο τύπος δραστηριότητας καθίστανται σημαντικά. Ακόμη, το ιικό φορτίο του πομπού, η διάρκεια έκθεσης και η ευαισθησία ενός ατόμου σε λοίμωξη είναι επίσης σημαντικά.

διαβάστε στο virus.com.gr

- Advertisement -

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι πέτυχε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έκταση έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19 στην Ελλάδα

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 17 εκατ. Ευρωπαίοι με Long COVID

Εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να ζήσουν με long covid τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Εκτιμάται ότι 17 εκ. Ευρωπαίοι είχαν συμπτώματα διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών το 2020 και 2021.

Βρέθηκε βιοδείκτης για την πρόγνωση ασθενών με covid-19

Τα επίπεδα του αντιγόνου N του ιού SARS-CoV-2 στο πλάσμα συνδέονται με την πρόγνωση των ασθενών που νοσούν από covid-19.

Αλλάζει η διαχείριση περιστατικών Covid-19 από τον Σεπτέμβριο

Δύο βασικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών covid -19 που εξετάζει το Υπουργείο Υγείας προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Οι τροποποιήσεις μελετώνται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΑΕΕ: Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης υγείας

Αδύνατο να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα όταν η δημόσια συζήτηση περιορίζεται στις ασφαλιστικές, τονίζει η Ένωση και αναλύει το γιατί

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι στο SNF Nostos 2026

Από τις 25 έως τις 27/6 το έμπειρο προσωπικό των ΚΙΜ θα πραγματοποιεί δωρεάν προληπτικό έλεγχο μαστού και γυναικολογικό έλεγχο στο ΚΠΙΣΝ

Ερρίκος Ντυνάν: Με τη χρυσή σφραγίδα του JCI και στην επόμενη τριετία

Ένα σύμβολο ποιότητας που αντανακλά τη δέσμευση του νοσοκομείου να παρέχει την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα στους ασθενείς

Αγαπηδάκη στο SFEE Summit 2026: «Δεν δεχόμαστε η Υγεία να καθορίζεται από το πορτοφόλι»

Η σημασία της πρόληψης και της καινοτομίας στη νέα ατζέντα για την υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας θεματικής συζήτησης του συνεδρίου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σχεδόν 9 ηλεκτρικά αυτοκίνητα για κάθε δημόσιο σταθμό φόρτισης στην Ελλάδα

Η Compare the Market επισημαίνει ότι η εικόνα της ελληνικής αγοράς δείχνει τόσο πρόοδο όσο και περιθώριο ανάπτυξης

FIFA World Cup 2026, ποιοι είναι οι παίκτες με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία

Οι ενστάσεις της Allianz Trade και οι κίνδυνοι για τη Lockton

ΕΑΕΕ: Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης υγείας

Αδύνατο να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα όταν η δημόσια συζήτηση περιορίζεται στις ασφαλιστικές, τονίζει η Ένωση και αναλύει το γιατί

Αυξημένο κατά 0,5% το ενεργητικό των ΤΕΑ το α΄ τρίμηνο 2026

Διαμορφώθηκε στα 2.859 εκατ. ευρώ, έναντι 2.846 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ