back to top
27.8 C
Athens
Κυριακή 14 Ιουνίου 2026

Deal με…άρωμα Ινδίας για την ΑΧΑ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Έντονη κινητικότητα επιδεικνύει εσχάτως η ΑΧΑ καθώς επιδιώκει να εξορθολογίσει τις δραστηριότητές της και το γεωγραφικό της αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμφωνία για πώληση της  ινδικής εταιρείας γενικών ασφαλίσεων Bharti AXA General Insurance (κοινοπραξία της ΑΧΑ με την Bharti) στην ICICI Lombard, μέσω ανταλλαγής μετοχών. Η αξία του deal υπολογίζεται στα 521 εκατ. ευρώ (614,5 εκατ. δολ.).

- Advertisement -

Μετά την προσθήκη της Bharti AXA General Insurance, η ICICI Lombard θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλίσεων στην Ινδία (από πλευράς εγγεγραμμένων ασφαλίστρων), ενώ σήμερα βρίσκεται στην Πέμπτη θέση. Το δε μερίδιο αγοράς της θα αυξηθεί στο 8,7% περίπου, από 9% σήμερα.

Για την ΑΧΑ, η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που εξετάζει διάφορες επιλογές αποεπένδυσης, δυο χρόνια μετά την εξαγορά-μαμούθ της XL Group, ύψους 15,8 δις. δολ.  Άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως να «βγουν στο σφυρί» περιλαμβάνουν δραστηριότητες του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου στο Βέλγιο, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ελλάδα, καθώς την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε φημολογία περί σχεδίου πώλησης της ΑΧΑ Ασφαλιστικής στην ιταλική Generali.

- Advertisement -

Όσον αφορά στο ινδικό deal της ΑΧΑ, ο αναλυτής Philip Kett της Jefferies αναφέρει ότι «μια κρίσιμη άγνωστη παράμετρος είναι εάν η ΑΧΑ σκοπεύει να πουλήσει σε δεύτερο χρόνο τις μετοχές της ICICI Lombard που θα αποκτήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι η ΑXA το τελευταίο διάστημα απαλλάσσεται από δραστηριότητες δευτερευούσης σημασίας και εμβάζει το ρευστό πίσω στην μητρική εταιρεία. Οπότε θεωρούμε ότι αυτό είναι το κυρίαρχο σενάριο».

Η ΑΧΑ κατέχει το 49% της Bharti Axa General Insurance, που είναι η 11η μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλίσεων της Ινδίας. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η συναλλαγή αποτιμάται σε πέντε φορές την λογιστική αξία της εταιρείας στο τέλος Ιουνίου 2020 και θα επιτρέψει στην ΑΧΑ να «γράψει» εφάπαξ κέρδος ύψους 200 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021.

Η αγορά της Bharti AXA General Insurance από την ICICI Lombard υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών και ίσως χρειαστεί ακόμα και 18 μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Θωρακίζοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι των διαταραχών

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε την ανάγκη των εταιρειών να προστατευθούν έναντι των διαφόρων τύπων διαταραχών. Οι διεθνείς εφοδιαστικές

Στους «μεγάλους παίκτες» τα ηνία της αγοράς

Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι μεγάλες συμφωνίες δεν τελειώσαν, ενώ ενδιαφέρον στρέφεται και σε ενδεχόμενες συμφωνίες - εξαγορές σε επίπεδο Μεσιτών - Πρακτόρων.

Μελέτη ING για Solvency II: Πού επενδύουν τώρα, πού θα επενδύσουν μετά τα κεφάλαιά τους οι ασφαλιστικές

Η τριπλή πρόκληση των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επενδύσεις σε τιτλοποιημένα δάνεια και ο μεγάλος κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΑΔΕ: Η αναθεώρηση της Οδηγίας IDD αλλάζει τα δεδομένα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο της αναθεώρησης, το «Value for Money», οι προμήθειες, η ψηφιακή διανομή και η υποστήριξη των μικρομεσαίων διαμεσολαβητών

Μακελειό με τις πτωχεύσεις το 2026, ανεβαίνει το ρίσκο, σύμφωνα με νέα μελέτη της Coface

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το 2026 – Τα υψηλά επιτόκια επιδεινώνουν την κατάσταση

Τάσεις και προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο μέσα από την ετήσια έρευνα της PwC για τους CEOs

Tου Κωνσταντίνου Ρωσσίδη, Director, Υπεύθυνου Αναλογιστικών Υπηρεσιών PwC Κύπρου και Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣEK

Λουκέτο στην DallBogg από την εποπτική αρχή Βουλγαρίας

Όλα τα συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ μέχρι την κήρυξη της ασφαλιστικής ως αφερέγγυας, διευκρίνισε η FSC

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Οι προσωπικότητες που διαμορφώνουν τον διάλογο για το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26 θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, με παράλληλη μετάδοση από το LiveOn Events+

Εθνική Τράπεζα: 16 χρόνια στηρίζει και επιβραβεύει καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα από το Πρόγραμμα NBG Business Seeds

Τελετή βράβευσης για επιχειρήσεις και ομάδες που διακρίθηκαν μεταξύ των 344 συμμετοχών του 16ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Αποτυπώνοντας τoν «θρύλο» της Interamerican με τον Γιάννη Καντώρο

Στην εκδήλωση βραβεύσεων αναδείχθηκε με έμφαση η στοχοπροσήλωση των εργαζομένων, αλλά και η εξωστρέφεια που επιτεύχθηκε χάρη στον νέο σχεδιασμό

Pricefox: «Καθαρίστε τα οικόπεδά σας και ασφαλίστε το σπίτι σας»

Η πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλιστικών προϊόντων συνδέει το ζήτημα της πρόληψης με την ανάγκη προστασίας της κατοικίας

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ενισχύει τον Κλάδο Ζημιών Αυτοκινήτου με δύο νέα, δυναμικά στελέχη

Ο Λ. Πραγκαστής αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ζημιών του Κλάδου Αυτοκινήτου, έχοντας ως Αναπληρώτρια την Αν. Μιχαηλίδη