back to top
26.3 C
Athens
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026

Deal με…άρωμα Ινδίας για την ΑΧΑ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Έντονη κινητικότητα επιδεικνύει εσχάτως η ΑΧΑ καθώς επιδιώκει να εξορθολογίσει τις δραστηριότητές της και το γεωγραφικό της αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμφωνία για πώληση της  ινδικής εταιρείας γενικών ασφαλίσεων Bharti AXA General Insurance (κοινοπραξία της ΑΧΑ με την Bharti) στην ICICI Lombard, μέσω ανταλλαγής μετοχών. Η αξία του deal υπολογίζεται στα 521 εκατ. ευρώ (614,5 εκατ. δολ.).

- Advertisement -

Μετά την προσθήκη της Bharti AXA General Insurance, η ICICI Lombard θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλίσεων στην Ινδία (από πλευράς εγγεγραμμένων ασφαλίστρων), ενώ σήμερα βρίσκεται στην Πέμπτη θέση. Το δε μερίδιο αγοράς της θα αυξηθεί στο 8,7% περίπου, από 9% σήμερα.

Για την ΑΧΑ, η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που εξετάζει διάφορες επιλογές αποεπένδυσης, δυο χρόνια μετά την εξαγορά-μαμούθ της XL Group, ύψους 15,8 δις. δολ.  Άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως να «βγουν στο σφυρί» περιλαμβάνουν δραστηριότητες του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου στο Βέλγιο, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ελλάδα, καθώς την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε φημολογία περί σχεδίου πώλησης της ΑΧΑ Ασφαλιστικής στην ιταλική Generali.

- Advertisement -

Όσον αφορά στο ινδικό deal της ΑΧΑ, ο αναλυτής Philip Kett της Jefferies αναφέρει ότι «μια κρίσιμη άγνωστη παράμετρος είναι εάν η ΑΧΑ σκοπεύει να πουλήσει σε δεύτερο χρόνο τις μετοχές της ICICI Lombard που θα αποκτήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι η ΑXA το τελευταίο διάστημα απαλλάσσεται από δραστηριότητες δευτερευούσης σημασίας και εμβάζει το ρευστό πίσω στην μητρική εταιρεία. Οπότε θεωρούμε ότι αυτό είναι το κυρίαρχο σενάριο».

Η ΑΧΑ κατέχει το 49% της Bharti Axa General Insurance, που είναι η 11η μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλίσεων της Ινδίας. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η συναλλαγή αποτιμάται σε πέντε φορές την λογιστική αξία της εταιρείας στο τέλος Ιουνίου 2020 και θα επιτρέψει στην ΑΧΑ να «γράψει» εφάπαξ κέρδος ύψους 200 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021.

Η αγορά της Bharti AXA General Insurance από την ICICI Lombard υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών και ίσως χρειαστεί ακόμα και 18 μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Θωρακίζοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι των διαταραχών

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε την ανάγκη των εταιρειών να προστατευθούν έναντι των διαφόρων τύπων διαταραχών. Οι διεθνείς εφοδιαστικές

Στους «μεγάλους παίκτες» τα ηνία της αγοράς

Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι μεγάλες συμφωνίες δεν τελειώσαν, ενώ ενδιαφέρον στρέφεται και σε ενδεχόμενες συμφωνίες - εξαγορές σε επίπεδο Μεσιτών - Πρακτόρων.

Μελέτη ING για Solvency II: Πού επενδύουν τώρα, πού θα επενδύσουν μετά τα κεφάλαιά τους οι ασφαλιστικές

Η τριπλή πρόκληση των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επενδύσεις σε τιτλοποιημένα δάνεια και ο μεγάλος κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Η AI έχει έναν κρίσιμο κίνδυνο που δεν φαίνεται στην οθόνη: την εύθραυστη εφοδιαστική της αλυσίδα

Η ανάλυση της Atradius έρχεται να υπενθυμίσει κάτι που η ασφαλιστική αγορά το γνωρίζει καλά

Με νέα κίνηση στρατηγικής στη Ρουμανία η Anytime ενισχύει τη διεθνή της παρουσία

Anytime Ρουμανίας και BRD Groupe Société Générale φέρνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου απευθείας στο YOU BRD app

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

Ο Νίκος Σωφρονάς παραδίδει τη σκυτάλη στο ΕΙΑΣ: Μια σημαντική διαδρομή στην ασφαλιστική εκπαίδευση ολοκληρώνεται

Ο Αργύρης Τζικόπουλος την παραλαμβάνει από ένα πρόσωπο που αφήνει έντονο εκπαιδευτικό και θεσμικό αποτύπωμα στην αγορά

Καλοκαίρι και μάτια: Η υπεριώδης ακτινοβολία απαιτεί προστασία

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center επαναφέρει το ζήτημα της προστασίας της όρασης, μέσα από ενημερωτικό άρθρο του Γεώργιου Τριχώνα

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Cromar: Η διεθνής ασφαλιστική τεχνογνωσία στην υπηρεσία της ελληνικής αγοράς

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη δραστηριότητά της εταιρείας εντός κι εκτός συνόρων