back to top
12.5 C
Athens
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026

Deal με…άρωμα Ινδίας για την ΑΧΑ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Έντονη κινητικότητα επιδεικνύει εσχάτως η ΑΧΑ καθώς επιδιώκει να εξορθολογίσει τις δραστηριότητές της και το γεωγραφικό της αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμφωνία για πώληση της  ινδικής εταιρείας γενικών ασφαλίσεων Bharti AXA General Insurance (κοινοπραξία της ΑΧΑ με την Bharti) στην ICICI Lombard, μέσω ανταλλαγής μετοχών. Η αξία του deal υπολογίζεται στα 521 εκατ. ευρώ (614,5 εκατ. δολ.).

- Advertisement -

Μετά την προσθήκη της Bharti AXA General Insurance, η ICICI Lombard θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλίσεων στην Ινδία (από πλευράς εγγεγραμμένων ασφαλίστρων), ενώ σήμερα βρίσκεται στην Πέμπτη θέση. Το δε μερίδιο αγοράς της θα αυξηθεί στο 8,7% περίπου, από 9% σήμερα.

Για την ΑΧΑ, η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που εξετάζει διάφορες επιλογές αποεπένδυσης, δυο χρόνια μετά την εξαγορά-μαμούθ της XL Group, ύψους 15,8 δις. δολ.  Άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως να «βγουν στο σφυρί» περιλαμβάνουν δραστηριότητες του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου στο Βέλγιο, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ελλάδα, καθώς την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε φημολογία περί σχεδίου πώλησης της ΑΧΑ Ασφαλιστικής στην ιταλική Generali.

- Advertisement -

Όσον αφορά στο ινδικό deal της ΑΧΑ, ο αναλυτής Philip Kett της Jefferies αναφέρει ότι «μια κρίσιμη άγνωστη παράμετρος είναι εάν η ΑΧΑ σκοπεύει να πουλήσει σε δεύτερο χρόνο τις μετοχές της ICICI Lombard που θα αποκτήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι η ΑXA το τελευταίο διάστημα απαλλάσσεται από δραστηριότητες δευτερευούσης σημασίας και εμβάζει το ρευστό πίσω στην μητρική εταιρεία. Οπότε θεωρούμε ότι αυτό είναι το κυρίαρχο σενάριο».

Η ΑΧΑ κατέχει το 49% της Bharti Axa General Insurance, που είναι η 11η μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλίσεων της Ινδίας. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η συναλλαγή αποτιμάται σε πέντε φορές την λογιστική αξία της εταιρείας στο τέλος Ιουνίου 2020 και θα επιτρέψει στην ΑΧΑ να «γράψει» εφάπαξ κέρδος ύψους 200 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021.

Η αγορά της Bharti AXA General Insurance από την ICICI Lombard υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών και ίσως χρειαστεί ακόμα και 18 μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Θωρακίζοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι των διαταραχών

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε την ανάγκη των εταιρειών να προστατευθούν έναντι των διαφόρων τύπων διαταραχών. Οι διεθνείς εφοδιαστικές

Στους «μεγάλους παίκτες» τα ηνία της αγοράς

Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι μεγάλες συμφωνίες δεν τελειώσαν, ενώ ενδιαφέρον στρέφεται και σε ενδεχόμενες συμφωνίες - εξαγορές σε επίπεδο Μεσιτών - Πρακτόρων.

Μελέτη ING για Solvency II: Πού επενδύουν τώρα, πού θα επενδύσουν μετά τα κεφάλαιά τους οι ασφαλιστικές

Η τριπλή πρόκληση των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επενδύσεις σε τιτλοποιημένα δάνεια και ο μεγάλος κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Trade: Ποιες χώρες ωφελούνται από την κατάργηση των δασμών αλά Τράμπ

Για τα ιδιωτικά κεφάλαια και την ιδιωτική πίστωση, η αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική εισάγει ουσιαστικό κίνδυνο σε μια κρίσιμη καμπή στην τιμολόγηση

Τσιάρας από Βρυξέλλες: «Ναι» σε ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Η παρέμβαση εντάσσεται στη διευρυνόμενη συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για τη μετάβαση σε πιο σταθερούς και προληπτικούς μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνου

Ο ρόλος της ασφάλισης στην κοινωνία και στην οικονομία στο επίκεντρο της ΓΣ του ΣΑΕΚ

Ο Πρόεδρος Ευ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η ασφάλιση αποτελεί θεσμό που λειτουργεί ως εγγύηση σταθερότητας για πολίτες και επιχειρήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ανακλήσεις αδειών λειτουργίας στον δρόμο των ασφαλιστών

Σε στιγμές κρίσης βλέπουμε δυνατότητες που πριν μας ήταν αόρατες

«Άλμα Ζωής»: Γυναίκες στηρίζουν γυναίκες με καρκίνο μαστού

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντριών του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη, βασισμένο στο πρότυπο Reach to Recovery, προσφέρει γέφυρα κατανόησης και δύναμης

Γ. Παπαδημητρίου: «Στα 100 χρόνια λειτουργίας της EY, ένας ενάρετος κύκλος μεταφράζεται σε κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον»

Σε μια σημαδιακή χρονιά, η EY Ελλάδος απέσπασε 3 νέες σημαντικές διακρίσεις ως εργοδότης

GIRLS2CYBER: Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο ψηφιακής ενδυνάμωσης των κοριτσιών

Το GIRLS2CYBER στοχεύει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα των φύλων και να εμπνεύσει κορίτσια 12-15 ετών να ανακαλύψουν τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

4 στους 10 εργαζόμενους χωρίς αξιολόγηση, εκπαίδευση και προοπτικές εξέλιξης

Έρευνα του kariera.gr διαπιστώνει κενό ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και σε όσα εφαρμόζονται στην πράξη από την πλευρά των επιχειρήσεων