back to top
17.3 C
Athens
Παρασκευή 17 Απριλίου 2026

Οδικός χάρτης 9 σημείων για ασφαλιστές με στόχο την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημοσίευση καταλόγου βέλτιστων πρακτικών για το χρηματοπιστωτικό τομέα, με στόχο να προτρέψει τους συμμετέχοντες στην αγορά να στηρίξουν περαιτέρω πολίτες και επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Οι βέλτιστες πρακτικές συμφωνήθηκαν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και από καταναλωτικές και επιχειρηματικές οργανώσεις ως συμβολή στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και αφορούν τους εξής τομείς:

  • τραπεζική και μη τραπεζική δανειοδότηση προς καταναλωτές
  • τραπεζική και μη τραπεζική δανειοδότηση προς επιχειρήσεις
  • ασφαλιστική αγορά 

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις βέλτιστες πρακτικές για τους ασφαλιστές, συμφωνήθηκαν 9 βασικές αρχές. Η ασφαλιστική αγορά συμμετείχε στον εν λόγω διάλογο μέσω της Insurance Europe η οποία αποτελεί την ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ενώσεων ασφαλιστικών εταιριών.

- Advertisement -

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις προτρέπονται με βάση την καλύτερη δυνατή προσπάθεια (on a best – effort basis) να υιοθετήσουν την ακόλουθη λίστα με τις βέλτιστες πρακτικές με στόχο την παροχή μέτρων ανακούφισης για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις:

1. Οι ασφαλιστές ενθαρρύνονται να λάβουν υπόψη διάφορες πρακτικές συνέπειες της κρίσης του COVID-19 στις καθημερινές δραστηριότητες των καταναλωτών και να επιδείξουν ευελιξία απέναντι στους πελάτες καταναλωτές ή επιχειρήσεις , που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις ή σε αυτούς που υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τη συνήθη (Normal) συμπεριφορά τους ή σε αυτούς που μπορεί να βιώνουν οικονομικές δυσκολίες.

- Advertisement -

2. Όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά παροτρύνονται να συνεχίσουν να δρουν προς το συμφέρον των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης τους με τον καταναλωτή.

3. Οι ασφαλιστές παροτρύνονται να επεξεργάζονται και να εκτιμούν τις αξιώσεις των πελατών τους και να πληρώνουν τις νόμιμες απαιτήσεις όσον το δυνατόν γρηγορότερα, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών. Αυτό σημαίνει επίσης να αξιολογούν και να επιλύουν διαφορές σχετικά με την κάλυψη και τις εξαιρέσεις, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον όλων των ασφαλισμένων.

4. Οι ασφαλιστές παροτρύνονται να είναι «ανοικτοί» σε αιτήματα των ασφαλισμένων οι οποίοι λόγω της πανδημίας COVID-19 αντιμετωπίζουν προσωρινά οικονομικές δυσκολίες και αναβάλουν προσωρινά τακτικές πληρωμές οφειλομένων ασφαλίστρων χωρίς επιτόκια και επιβαρύνσεις, με την προϋπόθεση ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση (capacity) του ασφαλιστή το επιτρέπει.

5. Oι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας (eligibility) για καθυστέρηση πληρωμών οι οποίες εφαρμόζονται κατά περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι τόσο αυστηρές ώστε να αποκλείουν ή να αποθαρρύνουν τους ασφαλισμένους από το να ωφεληθούν από τη δυνατότητα αυτή.

6. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να λαμβάνουν πάντα σαφείς και περιεκτικές πληροφορίες για τις συνέπειες της καθυστέρησης πληρωμών, ειδικά για το κόστος.

7. Οι ασφαλιστές ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να αξιολογούν αν τα ασφαλιστικά προϊόντα των οποίων τα βασικά χαρακτηριστικά, η κάλυψη κινδύνου και οι εγγυήσεις έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, παραμένουν συνεπή με τις ανάγκες, τα χαρακτηριστικά και τους στόχους της προσδιορισμένης αγοράς στόχου.

8. Οι ασφαλιστές παροτρύνονται να προσαρμόσουν την τιμολόγηση της ασφάλισης έτσι ώστε να αντανακλά οποιαδήποτε αλλαγή σε κόστος και κινδύνους και σε απαιτήσεις για ασφάλιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη όλη την περίοδο της κάλυψης και δίνοντας τη δέουσα προσοχή στις εταιρικές αλλά και στις εθνικές συνθήκες.

9. Οι ασφαλιστές με την υποστήριξη των διανομέων και των διαμεσολαβητών ενθαρρύνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις να προστατεύσουν τα συμφέροντα των αποταμιευτών που διαθέτουν μακροχρόνια αποταμιευτικά προγράμματα, αποθαρρύνοντάς τους σε βιαστικές εξαγορές ή ανακατανομή κεφαλαίων τα οποία παρουσιάζουν βραχυπρόθεσμες ζημίες λόγω πτώσης στις αξίες των assets, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σταθερή ανάπτυξη και υψηλή φερεγγυότητα στην ασφαλιστική αγορά – Έντονη παρουσία ευρωπαϊκών εταιρειών

Μια ασφαλιστική αγορά με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και έντονη συγκέντρωση αποτυπώνεται στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζα

Σημαντική μείωση θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα το 2025

Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει την πρόοδο, αλλά και προβλήματα που παραμένουν

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Σημαντική μείωση των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα – Αποδίδουν τα μέτρα οδικής ασφάλειας

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εντατικοί έλεγχοι, η βραδινή λειτουργία των ΜΜΜ και η αναβάθμιση των οδικών υποδομών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...

Atradius: Ισχυρή ανάπτυξη το 2025 παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε το 2025 η Atradius, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και γεωοικονομικών προκλήσεων.

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2025 καταγράφοντας ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της και επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα

Νέα εποχή για το Επικουρικό Κεφάλαιο: Ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος μιλά στο IW Talks

Στα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, το Επικουρικό Κεφάλαιο καταγράφει την καλύτερη φάση της ιστορικής του πορείας, με εικόνα ισχύος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι αλλάζει στην Οδική Βοήθεια με τις νέες ρυθμίσεις του ν. 5290/2026

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών με ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις εταιρίες μέλη ενημερώνει για το νόμο ν. 5290/2026

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...

Με τη συμμετοχή της Πολιτείας και των σημαντικότερων θεσμών το συνέδριο των 50 χρόνων του Επικουρικού Κεφαλαίου

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων του Επικουρικού Κεφαλαίου, το συνέδριο αποτελεί σημείο συνάντησης κορυφαίων εκπροσώπων της Πολιτείας

Atradius: Ισχυρή ανάπτυξη το 2025 παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε το 2025 η Atradius, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και γεωοικονομικών προκλήσεων.

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των επενδύσεων

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των ξένων επενδύσεων.