back to top
37.2 C
Athens
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026

«Πωλητήριο» σε στοιχεία ενεργητικού του Κλάδου Ζωής από Allianz και Generali

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Δυο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Ευρώπης προετοιμάζονται πυρετωδώς να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού από τα χαρτοφυλάκια ζωής τους για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Allianz σκοπεύει να «βγάλει στο σφυρί» assets του κλάδου ζωής ύψους τουλάχιστον 9 δις. ευρώ, από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός έχει προσλάβει ως σύμβουλο της Morgan Stanley για να εξετάσει το χαρτοφυλάκιο. Η δυνητική πώληση, που έρχεται μετά την αξιολόγηση από την Allianz των δραστηριοτήτων της στον κλάδο ζωής στην Ευρώπη (εκτός της Γερμανίας) θα μπορούσε να εξασφαλίσει τίμημα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ , βοηθώντας την Allianz να απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια.

Η ιταλική Generali αποφάσισε να δρομολογήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου ζωής στη Γαλλία, σε ένα deal που πιθανότατα θα αποδειχθεί εμβληματικό για την ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Η generali έχει επιλέξει την εξειδικευμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fenchurch Advisoryγια τη δυνητική πώληση, που θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία της Generali ποσό μεταξύ 1-2 δις ευρώ.

- Advertisement -

H Generali εξετάζει την πώληση ενός χαρτοφυλακίου back-book που συνδέεται  με αποταμιευτικά προϊόντα στην μονάδα ασφάλισης ζωής και είχε νωρίτερα βολιδοσκοπήσει τράπεζες για να προχωρήσει τοdeal. Η εξαγορά «κλειστών» χαρτοφυλακίων ζωής θα λειτουργήσει καταλυτικά για τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη φέτος σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, αναφέρει σε έκθεσή της η PwC. Τα deals στον κλάδο έχουν αποδειχθεί σχετικά ανθεκτικά στον COVID-19, σε μια περίοδο που οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εμφανίζουν κάμψη 23% στην Ευρώπη.

ΤαχαρτοφυλάκιαπουεξετάζουνναπουλήσουνAllianzκαιGenerali θα μπορούσεναπροσελκύσει ενδιαφέρον από εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου. Μεγάλες εταιρείες όπως η ΑΧΑ σταδιακά μειώνουν την έκθεσή τους σε δραστηριότητες έντασης ιδίων κεφαλαίων όπως η ανάληψη συμβολαίων ζωής. Αυτό τους οδήγησε να πουλήσουν «πακέτα» παλαιών τέτοιων συμβολαίων σε εταιρείες όπως η Phoenix, η Athora Ηolding (θυγατρική της Apollo Global Management) και η Eurovita SpA που ελέγχεται από το fund Cinven.

Οι εν λόγω εταιρείες επικεντρώνονται στην αγορά assets που είναι λιγότερα κερδοφόρα για τις ασφαλιστικές εταιρείες στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Phoenix συμφώνησε να αγοράσει την βρετανική μονάδα της Swiss Re, ReAssure Group, ενώ το 2018 η Generali συμφώνησε να πωλήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην γερμανική της μονάδα ζωής, Generali Leben, στην Viridium Group, ακόμα μια εταιρεία ελεγχόμενη από την Cinven.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26

Η ΕΑΔΕ επανέρχεται στο ζήτημα του δικαιώματος συμβολαίου με αφορμή νέα Εγκύκλιο της Generali

Η Ένωση κάνει λόγο για πρακτικές που δημιουργούν ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Διάρρηξη σπιτιού το καλοκαίρι: Συμβουλές προστασίας από την Allianz, για ξένοιαστες διακοπές

Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες πριν από ένα περιστατικό, κατά τη διάρκειά του αλλά και μετά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Θεόδωρος Κοκκάλας: Η Κίνα στο επίκεντρο της διεθνούς στρατηγικής της ERGO

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε πρόσφατα στη χώρα ο Πρόεδρος ΔΣ της ERGO International και COO του Ομίλου

Ποδήλατο και ασφάλιση: Η προστασία που χρειάζεται κάθε αναβάτης στους καλοκαιρινούς δρόμους

Η Insurance Europe αναδεικνύει μέσα από την καμπάνια #InsuranceIsEverywhere ότι η ασφάλιση δεν αφορά μόνο τα μεγάλα και απρόσμενα γεγονότα

HDI Global: 7% αύξηση καθαρής κερδοφορίας το α΄ 6μηνο 2026

Για αποτελέσματα που αντανακλούν ποιότητα χαρτοφυλακίου, συνετό underwriting και δέσμευση των ομάδων της σε όλο τον κόσμο κάνει λόγο ο CEO E. Puls

Στο ΔΣ της EIOPA o Σταύρος Κωνσταντάς

Ο Διευθυντής της ΔΕΕΙΑ αντικαθιστά τον Ante Žigman, πρώην Πρόεδρο ΔΣ της κροατικής εποπτικής αρχής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Θεόδωρος Κοκκάλας: Η Κίνα στο επίκεντρο της διεθνούς στρατηγικής της ERGO

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε πρόσφατα στη χώρα ο Πρόεδρος ΔΣ της ERGO International και COO του Ομίλου

Η θερμική καταπόνηση και οι κίνδυνοι από την έκθεση στη ζέστη

Τι συμβουλεύει η Ελένη Ζίγκιρη, Φυσιοθεραπεύτρια στο Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης του Ερρίκος Ντυνάν

ΠΣΑΣ: Παρέμβαση ουσίας στη διαβούλευση για την επαγγελματική ασφάλιση – Στο επίκεντρο ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Βασική θέση του ΠΣΑΣ, η διανομή των νέων ΟΑΠΕΣ να υπάγεται ρητά στο πλαίσιο του ν. 4583/2018 για την ασφαλιστική διανομή

Kapsersky: Τι πρέπει να ξέρουν παιδιά και γονείς για τη μελέτη και το περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω ΤΝ

Το ενδιαφέρον των παιδιών για τα εργαλεία AI συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς γίνονται πιο προσβάσιμα και ενσωματώνονται στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία

Interasco: Ασφάλιση αυτοκινήτου με επιλογές που προσαρμόζονται στις ανάγκες του οδηγού

Η φιλοσοφία του Easy Drive βασίζεται στην ευελιξία αλλά και στην ολοκληρωμένη προστασία