back to top
27.8 C
Athens
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026

«Πωλητήριο» σε στοιχεία ενεργητικού του Κλάδου Ζωής από Allianz και Generali

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Δυο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Ευρώπης προετοιμάζονται πυρετωδώς να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού από τα χαρτοφυλάκια ζωής τους για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Allianz σκοπεύει να «βγάλει στο σφυρί» assets του κλάδου ζωής ύψους τουλάχιστον 9 δις. ευρώ, από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός έχει προσλάβει ως σύμβουλο της Morgan Stanley για να εξετάσει το χαρτοφυλάκιο. Η δυνητική πώληση, που έρχεται μετά την αξιολόγηση από την Allianz των δραστηριοτήτων της στον κλάδο ζωής στην Ευρώπη (εκτός της Γερμανίας) θα μπορούσε να εξασφαλίσει τίμημα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ , βοηθώντας την Allianz να απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια.

Η ιταλική Generali αποφάσισε να δρομολογήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου ζωής στη Γαλλία, σε ένα deal που πιθανότατα θα αποδειχθεί εμβληματικό για την ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Η generali έχει επιλέξει την εξειδικευμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fenchurch Advisoryγια τη δυνητική πώληση, που θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία της Generali ποσό μεταξύ 1-2 δις ευρώ.

- Advertisement -

H Generali εξετάζει την πώληση ενός χαρτοφυλακίου back-book που συνδέεται  με αποταμιευτικά προϊόντα στην μονάδα ασφάλισης ζωής και είχε νωρίτερα βολιδοσκοπήσει τράπεζες για να προχωρήσει τοdeal. Η εξαγορά «κλειστών» χαρτοφυλακίων ζωής θα λειτουργήσει καταλυτικά για τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη φέτος σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, αναφέρει σε έκθεσή της η PwC. Τα deals στον κλάδο έχουν αποδειχθεί σχετικά ανθεκτικά στον COVID-19, σε μια περίοδο που οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εμφανίζουν κάμψη 23% στην Ευρώπη.

ΤαχαρτοφυλάκιαπουεξετάζουνναπουλήσουνAllianzκαιGenerali θα μπορούσεναπροσελκύσει ενδιαφέρον από εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου. Μεγάλες εταιρείες όπως η ΑΧΑ σταδιακά μειώνουν την έκθεσή τους σε δραστηριότητες έντασης ιδίων κεφαλαίων όπως η ανάληψη συμβολαίων ζωής. Αυτό τους οδήγησε να πουλήσουν «πακέτα» παλαιών τέτοιων συμβολαίων σε εταιρείες όπως η Phoenix, η Athora Ηolding (θυγατρική της Apollo Global Management) και η Eurovita SpA που ελέγχεται από το fund Cinven.

Οι εν λόγω εταιρείες επικεντρώνονται στην αγορά assets που είναι λιγότερα κερδοφόρα για τις ασφαλιστικές εταιρείες στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Phoenix συμφώνησε να αγοράσει την βρετανική μονάδα της Swiss Re, ReAssure Group, ενώ το 2018 η Generali συμφώνησε να πωλήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην γερμανική της μονάδα ζωής, Generali Leben, στην Viridium Group, ακόμα μια εταιρεία ελεγχόμενη από την Cinven.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz και Giannakis Academy ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους για το φετινό MoveNow Basketball Camp

Η κίνηση, η ομαδικότητα και η χαρά του παιχνιδιού βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού MoveNow Basketball Camp, μιας πρωτοβουλίας της Allianz

Η Allianz ενισχύει την οικονομική παιδεία με το Allianz School For Life

Σε μια περίοδο όπου η οικονομική αβεβαιότητα, η αύξηση του κόστους ζωής και οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των νοικοκυριών επηρεάζουν τις καθημερινές αποφάσεις

Η Allianz ανανεώνει την πιστοποίησή της ως Great Place To Work®

Mια εταιρική κουλτούρα που καλλιεργεί την αίσθηση του «ανήκειν» και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεχή ανάπτυξη

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε τα 40 χρόνια της

Σε ιδιαίτερα θερμό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μικρολίμανου, η επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ)

Από την Αθήνα ξεκίνησε το διεθνές μοντέλο ανάπτυξης της Triglav μέσω MGAs – Στο επίκεντρο η Apeiron Insurance Project

Η Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο βήμα της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης της σλοβενικής ασφαλιστικής εταιρείας Triglav μέσω του μοντέλου των Managing General Agents

Απαλλαγή στην ασφάλιση: Τι είναι και γιατί πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί

Η απαλλαγή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους όρους κάθε ασφαλιστηρίου συμβολαίου, καθώς καθορίζει το ποσό με το οποίο συμμετέχει ο ασφαλισμένος

Υποχρεωτική ασφάλιση στα ηλεκτρικά πατίνια: Τι αλλάζει και τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και οδηγοί

Νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα υπόλοιπα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (Ε.Π.Η.Ο.) φέρνει το νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε τα 40 χρόνια της

Σε ιδιαίτερα θερμό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μικρολίμανου, η επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ)

Από την Αθήνα ξεκίνησε το διεθνές μοντέλο ανάπτυξης της Triglav μέσω MGAs – Στο επίκεντρο η Apeiron Insurance Project

Η Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο βήμα της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης της σλοβενικής ασφαλιστικής εταιρείας Triglav μέσω του μοντέλου των Managing General Agents

Interamerican | Resilience Stories: Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα του αύριο

Η Interamerican παρουσιάζει το δεύτερο επεισόδιο του vidcast «Resilience Stories», της σειράς συζητήσεων που αναδεικνύει διαφορετικές όψεις

Όταν η Οδύσσεια συναντά την ασφαλιστική αγορά: Το βιβλίο της Αγγελικής Μουρατίδου επιστρέφει στην επικαιρότητα

Στην ασφαλιστική αγορά συνηθίζουμε να μιλάμε για αριθμούς, δείκτες, παραγωγή και αποτελέσματα

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική τίμησε τις πρωταθλήτριες Μαρία Πρεβολαράκη και Μαρία Λουίζα Γκίκα

Τη διαχρονική της στήριξη στον ελληνικό αθλητισμό επιβεβαιώνει η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, η οποία υποδέχθηκε στα κεντρικά της γραφεία