back to top
12.1 C
Athens
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026

KPMG: Νέα πρότυπα ηγεσίας και εργασιακές «συνήθειες» μετά τον COVID-19

Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην απομακρυσμένη εργασία, η αποτελεσματική επικοινωνία στις τηλε-συναντήσεις, και γενικότερα η προσαρμογή στη «νέα πραγματικότητα» αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στο πέμπτο live video webcast της KPMG σχετικά με θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ηγεσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου κύκλου της έρευνας-βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή του COVID-19, τα οποία παρουσίασε η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα, η εταιρική κουλτούρα φαίνεται να είναι η παράμετρος που τροχοπεδεί την πλήρη εφαρμογή μοντέλων απομακρυσμένης εργασίας –με τις ελληνικές επιχειρήσεις να εμφανίζονται πιο «επιφυλακτικές» για την αποτελεσματικότητα της τηλεργασίας, σε σχέση με τις πολυεθνικές. Από την πλευρά των εργαζομένων, η άμβλυνση των διαχωριστικών ορίων ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή στο σπίτι φαίνεται να αποτελεί σημαντική πηγή προβληματισμού.

- Advertisement -

Τις συνεχείς αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τις συνθήκες εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις ανέδειξε ως σημαντική πρόσκληση για τους ανθρώπους του HR(Human Resources) η Ασπασία Δημοπούλου, HR Director της KPMG στην Ελλάδα, η οποία υπενθύμισε ότι «μετά την οικονομική κρίση και τη διαταραχή των capital controls, η πανδημία είναι μια ακόμα κρίση που καλούνται να διαχειριστούν οι οργανισμοί και τα τμήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού». Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργός της μεθοδολογίας “LeadershipJourney (5-lands)” Ayalla Reuven Lelong υπογράμμισε την ανάγκη για τα τμήματα HR «να επανεφεύρουν τον ρόλο τους και τη λειτουργία τους στον οργανισμό».

Η απομακρυσμένη εργασία δημιούργησε νέες «συνήθειες» στον εργασιακό χώρο, όπως είναι οι συναντήσεις μέσω βίντεο. Σύμφωνα με τον design thinker Pedro Janeiro, έχει νόημα για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις «καλές συνήθειες» που απέκτησαν ως απόρροια των νέων συνθηκών εργασίας -όπως είναι η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που χαρακτηρίζει τις online συναντήσεις- και να τις ενσωματώσουν στο νέο πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή είναι η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων management: όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα, για να είναι εποικοδομητικές οι συναντήσεις μέσω video, απαιτούνται νέες δεξιότητες επικοινωνίας. Η ίδια τόνισε ότι η ενσυναίσθηση αποτελεί πλέον απαραίτητη «δεξιότητα» για τα διοικητικά στελέχη.

- Advertisement -

Για τον κορυφαίο στοχαστή και μέλος του Thinkers 50 Hall of Fame FonsTrompenaars, η δυνατότητα αναγνώρισης των δύσκολων «διλημμάτων» που δημιούργησε η πανδημία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το δίπολο υγεία-οικονομία) θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης για τους ηγέτες του μέλλοντος, στον επιχειρηματικό κόσμο και πέρα από αυτόν.

Εκτός από τις δεξιότητες των διοικητικών στελεχών, οι οργανισμοί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπειρία αυτών, καθώς, όπως επεσήμανε ο Employee Experience Expert Volker Jacobs, «παρατηρείται συσχέτιση ανάμεσα στην εμπειρία των επικεφαλής ομάδας με το employee experience των εργαζομένων».

Μείνετε συντονισμένοι για την ημερομηνία πραγματοποίησης των επόμενων webcast: www.kpmgevents.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Διεθνής επέκταση και νέα στρατηγική για την ERGO International υπό την ηγεσία του Έλληνα COO Θεόδωρου Κοκκάλα

O Θ. Κοκκάλας φιλοξένησε περισσότερους από 1.000 ηγέτες σε δύο παγκόσμια Town Halls – Οι βασικοί άξονες της νέας στρατηγικής του ομίλου

Με τους ανθρώπους μας στο επίκεντρο

Ο G. Zorgno, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ, Υδρόγειος Ασφαλιστικής, γράφει για τον καταλυτικό ρόλο της ομάδας στην επίτευξη εταιρικών στόχων εν μέσω permacrisis

Η σιωπή ως δύναμη: Όταν η ηγεσία δεν μιλά, αλλά ακούει

Στο νέο του βιβλίο, ο Θ. Σπηλιώτης επαναπροσδιορίζει τη σιωπή ως μήτρα δημιουργικότητας, ενσυναίσθησης και σοφής ηγεσίας

Αντίστροφη μέτρηση για το LAMP 2026: Η παγκόσμια συνάντηση ηγεσίας στο Νάσβιλ

Το μεγαλύτερο συνέδριο του κλάδου επιστρέφει δυναμικά από 22 έως 24 Μαρτίου – Δυνατότητα ομαδικών εγγραφών μέσω της GAMA Global Hellas – Cyprus

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

«Και Αν Συμβεί… Να ανθίζεις ακόμα και μετά από μια απώλεια», με καλεσμένο τον Γιάννη Σαμολαδά

O CEO της Truck Insurance συμμετέχει στο επεισόδιο μοιραζόμενος την προσωπική του εμπειρία από τη μάχη της συζύγου του Μαρίας με τον καρκίνο

10 τάσεις που διαμορφώνουν την εργασία το 2026: Από την ΤΝ στις «πόλεις των 15 λεπτών»

Κατά την IWG, το εργασιακό τοπίο αλλάζει ραγδαία, με επίκεντρο τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους