back to top
14.2 C
Athens
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025

KPMG: Νέα πρότυπα ηγεσίας και εργασιακές «συνήθειες» μετά τον COVID-19

Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην απομακρυσμένη εργασία, η αποτελεσματική επικοινωνία στις τηλε-συναντήσεις, και γενικότερα η προσαρμογή στη «νέα πραγματικότητα» αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στο πέμπτο live video webcast της KPMG σχετικά με θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ηγεσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου κύκλου της έρευνας-βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή του COVID-19, τα οποία παρουσίασε η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα, η εταιρική κουλτούρα φαίνεται να είναι η παράμετρος που τροχοπεδεί την πλήρη εφαρμογή μοντέλων απομακρυσμένης εργασίας –με τις ελληνικές επιχειρήσεις να εμφανίζονται πιο «επιφυλακτικές» για την αποτελεσματικότητα της τηλεργασίας, σε σχέση με τις πολυεθνικές. Από την πλευρά των εργαζομένων, η άμβλυνση των διαχωριστικών ορίων ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή στο σπίτι φαίνεται να αποτελεί σημαντική πηγή προβληματισμού.

- Advertisement -

Τις συνεχείς αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τις συνθήκες εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις ανέδειξε ως σημαντική πρόσκληση για τους ανθρώπους του HR(Human Resources) η Ασπασία Δημοπούλου, HR Director της KPMG στην Ελλάδα, η οποία υπενθύμισε ότι «μετά την οικονομική κρίση και τη διαταραχή των capital controls, η πανδημία είναι μια ακόμα κρίση που καλούνται να διαχειριστούν οι οργανισμοί και τα τμήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού». Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργός της μεθοδολογίας “LeadershipJourney (5-lands)” Ayalla Reuven Lelong υπογράμμισε την ανάγκη για τα τμήματα HR «να επανεφεύρουν τον ρόλο τους και τη λειτουργία τους στον οργανισμό».

Η απομακρυσμένη εργασία δημιούργησε νέες «συνήθειες» στον εργασιακό χώρο, όπως είναι οι συναντήσεις μέσω βίντεο. Σύμφωνα με τον design thinker Pedro Janeiro, έχει νόημα για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις «καλές συνήθειες» που απέκτησαν ως απόρροια των νέων συνθηκών εργασίας -όπως είναι η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που χαρακτηρίζει τις online συναντήσεις- και να τις ενσωματώσουν στο νέο πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή είναι η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων management: όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα, για να είναι εποικοδομητικές οι συναντήσεις μέσω video, απαιτούνται νέες δεξιότητες επικοινωνίας. Η ίδια τόνισε ότι η ενσυναίσθηση αποτελεί πλέον απαραίτητη «δεξιότητα» για τα διοικητικά στελέχη.

- Advertisement -

Για τον κορυφαίο στοχαστή και μέλος του Thinkers 50 Hall of Fame FonsTrompenaars, η δυνατότητα αναγνώρισης των δύσκολων «διλημμάτων» που δημιούργησε η πανδημία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το δίπολο υγεία-οικονομία) θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης για τους ηγέτες του μέλλοντος, στον επιχειρηματικό κόσμο και πέρα από αυτόν.

Εκτός από τις δεξιότητες των διοικητικών στελεχών, οι οργανισμοί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπειρία αυτών, καθώς, όπως επεσήμανε ο Employee Experience Expert Volker Jacobs, «παρατηρείται συσχέτιση ανάμεσα στην εμπειρία των επικεφαλής ομάδας με το employee experience των εργαζομένων».

Μείνετε συντονισμένοι για την ημερομηνία πραγματοποίησης των επόμενων webcast: www.kpmgevents.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυβερνοασφάλεια και τεχνητή νοημοσύνη στο AIForum25

Οι ομιλητές του σχετικού πάνελ ανέλυσαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη αναβαθμίζει τους κινδύνους αλλά και τις δυνατότητες άμυνας

Τι σημαίνει το μήνυμα της GAMA Global για τον ασφαλιστή του αύριο

H εξέλιξη του κλάδου απαιτεί άνοιγμα σε νέες ιδέες και δεξιότητες, που συνδυάζουν τεχνογνωσία, τεχνολογία και ανθρώπινη προσέγγιση

Mentoring: Η ήσυχη δύναμη της εξέλιξης

Όσο περισσότερο ο κόσμος κινείται προς την ψηφιακή ταχύτητα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη για εκείνους που ξέρουν να καθοδηγούν με ανθρωπιά

«Λιγότερα, αλλά ουσιαστικά» – Το ηγετικό μήνυμα του Πέτρου Παπανικολάου της Allianz Group

Ο επικεφαλής στρατηγικών πρωτοβουλιών του ομίλου υπογραμμίζει ότι η αληθινή ηγεσία συνδέεται με την ικανότητα επιλογής όσων έχουν πραγματική σημασία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα Metron Analysis για το ΕEA: Απαισιοδοξία επικρατεί στις νεότερες ηλικίες για την πορεία της χώρας

Τα ευρήματα προβληματίζουν και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου

Διευκρινίσεις σχετικά με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο D&O των ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κάνουν λόγο για τυπική διαδικασία, που είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν

10th Business Forum Greece-Sweden | Crosscurrents: Policy, Power, Innovation

Tο 10ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας επισφράγισε για άλλη μια χρονιά τη μακρόχρονη σύμπραξη των δύο χωρών, αναδεικνύοντας νέες ευκαιρίες

Ασπίς Πρόνοια: Kαταδίκη δύο στελεχών επενδύσεων, αθώωση των υπολοίπων

Ποινή κάθειρξης 12 και 7 ετών, για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος - Αθώα τα μέλη της οικογένειας Ψωμιάδη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα Metron Analysis για το ΕEA: Απαισιοδοξία επικρατεί στις νεότερες ηλικίες για την πορεία της χώρας

Τα ευρήματα προβληματίζουν και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου

ΦΡΟΝΤΙΖΩ: Δωρεάν φροντίδα για ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διά ζώσης συνεδρίες αλλά και εξ αποστάσεως φροντίδα

Ημερίδα για την ELD συνδιοργανώνουν στις 17/11 οι ασφαλιστικές ενώσεις Ελλάδας και Ιταλίας

Δείτε το πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης και κάντε την εγγραφή σας

Ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιούς Μακροζωίας: Επιστήμη, πρόληψη και ευεξία για ένα βιώσιμο μέλλον

Σκοπός του νέου φορέα, η παραγωγή γνώσης, η διαμόρφωση νέων προτύπων πρόληψης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Ρεκόρ σημείωσαν τα αποτελέσματα 3μήνου-9μήνου της Allianz – Βίντεο

Πλέον η εταιρεία αναμένει λειτουργικά κέρδη τουλάχιστον €17 δισ. για το σύνολο του έτους