back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025

Ι. Ξηρογιαννόπουλος: Το business interruption επίκαιρο όσο ποτέ

του Βάιου Κρόκου

Στη δίνη του κορωνοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, απόρροια των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα.

- Advertisement -

Ένα θέμα που είναι επίκαιρο όσο ποτέ αποτελούν οι απώλειες που καταγράφονται λόγω της διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business interruption), ζήτημα στο οποίο έχει σημαντικό ρόλο ο ασφαλιστικός κλάδος.

Είναι γεγονός ωστόσο πως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλειοψηφία τους προβλέπουν καλύψεις για απώλεια εισοδήματος με κινδύνους που σχετίζονται με γεγονότα όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πολυήμερες και υλικές καταστροφές και όχι με διακοπή δραστηριότητας λόγω πανδημίας.

- Advertisement -

«Το ζήτημα της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι κίνδυνοι και οι πιο εξειδικευμένες καλύψεις είναι κάτι που θα απασχολήσουν εκ νέου την αγορά, όπως αποτυπώνεται από την συγκυρία. Η ενεργοποίηση των καλύψεων για απώλεια εισοδήματος ενεργοποιείται μόνο σε καλυπτόμενους κινδύνους», σημειώνει χαρακτηριστικά στο IW, o κ. Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers.

«Αναμένεται στο άμεσο μέλλον να τεθεί επί τάπητος το ευρύτερο πλαίσιο, καθώς για την ώρα στις περισσότερες περιπτώσεις στα συμβόλαια εμπίπτει η Ανωτέρα Βία λόγω της πανδημίας», τονίζει.

Μιλώντας για την εν εξελίξει κρίση, ο κ. Ξηρογιαννόπουλος σημείωσε πως ο ασφαλιστικός κλάδος δεν θα σταματήσει να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς. Οι εργασίες συνεχίζονται με τις κατάλληλες προσαρμογές και βασικό ζητούμενο είναι το πόσο θα διαρκέσει η εν λόγω συγκυρία.

«Σίγουρα υπάρχουν άλλοι κλάδοι με σοβαρότερες συνέπειες, για την ώρα, όπως τουρισμός – ξενοδοχεία, που θα χρειαστούν ίσως 1-2 χρόνια να ανακάμψουν» σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε κινήσεις με το να μην εξαιρέσουν την πανδημία από συμβόλαια Υγείας και τοποθετήθηκαν για τις καλύψεις σε σχέση με τον Covid-19, επισημαίνοντας πως ήταν μια κίνηση που έδειξε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει ο κλάδος.

Νέοι cyber κίνδυνοι

Κατά τα άλλα, κρίσιμο ζήτημα για την ασφαλιστική αγορά αποτελούν πλέον ακόμα περισσότερο οι αναδυόμενοι cyber κίνδυνοι, φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες των εταιρειών.

«Είναι γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι υποδομές και η ασφάλεια για τηλεργασία και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, όπως απαιτείται λόγω κορωνοϊού», τόνισε ο κ. Ξηρογιαννόπουλος εκτιμώντας πως στο επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις…»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Business Interruption: Η ασπίδα συνέχειας που λείπει από την ελληνική επιχείρηση

Μια κάλυψη που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα, αλλά ως βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας

Σοφία Σικοτάκη, ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ: Όραμά μας η «ξεχωριστή εμπειρία»

Έχοντας ως βασικό άξονα στρατηγικής την ανάπτυξη corporate πελατών, την έμφαση στον κλάδο ζωής και υγείας και την κάλυψη εξειδικευμένων κινδύνων, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ, συνεχίζει απρόσκοπτα την επιτυχημένη της διαδρομή και το 2022

Τι πέτυχε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έκταση έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19 στην Ελλάδα

Η νέα Generali ηγείται των εξελίξεων και φέρνει καινούργια δεδομένα στην ασφάλιση

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο iw, η κ. Μαρία Λαμπροπούλου, CMCO, Generali Hellas, μιλά αρχικά για την πορεία της στην εταιρεία ενώ παραθέτει και τους νέους στρατηγικούς στόχους που θέτει πλέον η Generali, προς όφελος συνεργατών και ασφαλισμένων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αντίστροφη μέτρηση για τα Greek Accounting & Finance Awards 2025 powered by ENTERSOFTONE

Τα #graf25 επιστρέφουν για 3η χρονιά στις 12/12, με στόχο την ανάδειξη των άριστων εταιρειών και πρακτικών στη λογιστική και στην οικονομική διοίκηση

Τα Coffee Business Awards 2025 έρχονται στις 17 Δεκεμβρίου

Η κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο της καφεστίασης επιστρέφει για 7η χρονιά, με ανανεωμένο concept - Βίντεο και πληροφορίες συμμετοχής

Ποιο ήταν το συμβατικό περιθώριο κέρδους των ασφαλιστικών το 2024, ποιος κλάδος πιέζεται

Αυξημένα συμβατικά επίπεδα περιθωρίου κέρδους, πτώση δείκτη κάλυψης Φερεγγυότητας εντοπίζει μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεση της KPMG

Από την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην πράσινη ασφάλιση: Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς

Η διπλή πρόκληση για την εγχώρια αγορά και τα οφέλη που κομίζει η «Green Line» της Interamerican σε πελάτες και συνεργάτες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σίμος Μασέλης: «Ο πραγματογνώμονας είναι ο θεματοφύλακας της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στην ασφαλιστική αγορά»

Ο πρόεδρος του HALA μιλά στον Λ. Ρόδη για τη στρατηγική σημασία της πραγματογνωμοσύνης, τις προκλήσεις αλλά και τη νέα εποχή συνεργασιών

Νέα εποχή για το Αποκλειστικό Δίκτυο της Groupama Ασφαλιστικής

Η νέα γενιά Συντονιστών Ομάδων και Γραφείων, που έχει προκύψει από τον πυρήνα της εταιρείας, θα συμβάλει στην επίτευξη ενός φιλόδοξου στρατηγικού στόχου

Δήλωση Γ. Χατζηθεοδοσίου για τις εκλογές της ΕΣΑΠΕ

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ επισημαίνει ότι η συμμετοχή στη διαδικασία αποτύπωσε ένα ακόμα μήνυμα ενότητας και ισχυρού ενδιαφέροντος για τον κλάδο

ΜΙΝΕΤΤΑ: Εβδομάδα ΕΚΕ για 7η χρονιά, με δράσεις για τον συνάνθρωπο

Η ασφαλιστική δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα στους ανθρώπους της να συμμετάσχουν ενεργά σε δράσεις προσφοράς, εκπαίδευσης και αλληλεγγύης

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα