back to top
26.7 C
Athens
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2026

Ι. Ξηρογιαννόπουλος: Το business interruption επίκαιρο όσο ποτέ

του Βάιου Κρόκου

Στη δίνη του κορωνοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, απόρροια των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα.

- Advertisement -

Ένα θέμα που είναι επίκαιρο όσο ποτέ αποτελούν οι απώλειες που καταγράφονται λόγω της διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business interruption), ζήτημα στο οποίο έχει σημαντικό ρόλο ο ασφαλιστικός κλάδος.

Είναι γεγονός ωστόσο πως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλειοψηφία τους προβλέπουν καλύψεις για απώλεια εισοδήματος με κινδύνους που σχετίζονται με γεγονότα όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πολυήμερες και υλικές καταστροφές και όχι με διακοπή δραστηριότητας λόγω πανδημίας.

- Advertisement -

«Το ζήτημα της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι κίνδυνοι και οι πιο εξειδικευμένες καλύψεις είναι κάτι που θα απασχολήσουν εκ νέου την αγορά, όπως αποτυπώνεται από την συγκυρία. Η ενεργοποίηση των καλύψεων για απώλεια εισοδήματος ενεργοποιείται μόνο σε καλυπτόμενους κινδύνους», σημειώνει χαρακτηριστικά στο IW, o κ. Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers.

«Αναμένεται στο άμεσο μέλλον να τεθεί επί τάπητος το ευρύτερο πλαίσιο, καθώς για την ώρα στις περισσότερες περιπτώσεις στα συμβόλαια εμπίπτει η Ανωτέρα Βία λόγω της πανδημίας», τονίζει.

Μιλώντας για την εν εξελίξει κρίση, ο κ. Ξηρογιαννόπουλος σημείωσε πως ο ασφαλιστικός κλάδος δεν θα σταματήσει να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς. Οι εργασίες συνεχίζονται με τις κατάλληλες προσαρμογές και βασικό ζητούμενο είναι το πόσο θα διαρκέσει η εν λόγω συγκυρία.

«Σίγουρα υπάρχουν άλλοι κλάδοι με σοβαρότερες συνέπειες, για την ώρα, όπως τουρισμός – ξενοδοχεία, που θα χρειαστούν ίσως 1-2 χρόνια να ανακάμψουν» σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε κινήσεις με το να μην εξαιρέσουν την πανδημία από συμβόλαια Υγείας και τοποθετήθηκαν για τις καλύψεις σε σχέση με τον Covid-19, επισημαίνοντας πως ήταν μια κίνηση που έδειξε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει ο κλάδος.

Νέοι cyber κίνδυνοι

Κατά τα άλλα, κρίσιμο ζήτημα για την ασφαλιστική αγορά αποτελούν πλέον ακόμα περισσότερο οι αναδυόμενοι cyber κίνδυνοι, φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες των εταιρειών.

«Είναι γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι υποδομές και η ασφάλεια για τηλεργασία και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, όπως απαιτείται λόγω κορωνοϊού», τόνισε ο κ. Ξηρογιαννόπουλος εκτιμώντας πως στο επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις…»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Business Interruption: Η ασπίδα συνέχειας που λείπει από την ελληνική επιχείρηση

Μια κάλυψη που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα, αλλά ως βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας

Σοφία Σικοτάκη, ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ: Όραμά μας η «ξεχωριστή εμπειρία»

Έχοντας ως βασικό άξονα στρατηγικής την ανάπτυξη corporate πελατών, την έμφαση στον κλάδο ζωής και υγείας και την κάλυψη εξειδικευμένων κινδύνων, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ, συνεχίζει απρόσκοπτα την επιτυχημένη της διαδρομή και το 2022

Τι πέτυχε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έκταση έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19 στην Ελλάδα

Η νέα Generali ηγείται των εξελίξεων και φέρνει καινούργια δεδομένα στην ασφάλιση

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο iw, η κ. Μαρία Λαμπροπούλου, CMCO, Generali Hellas, μιλά αρχικά για την πορεία της στην εταιρεία ενώ παραθέτει και τους νέους στρατηγικούς στόχους που θέτει πλέον η Generali, προς όφελος συνεργατών και ασφαλισμένων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Δημιουργώντας το νέο πρότυπο στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση για Αποταμιευτικές – Επενδυτικές και Συνταξιοδοτικές Λύσεις

Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά φαίνεται να βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση των τελευταίων  ετών αλλά  και σε μια ιστορική ευκαιρία.

Η εμπιστοσύνη δεν δηλώνεται, δοκιμάζεται

Στην Aσφάλιση υπάρχει μια αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Ο πελάτης δεν αγοράζει απλά ένα συμβόλαιο, αγοράζει μια υπόσχεση ότι

«Παίδων Υγεία»: Ισόβια προστασία για ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

HDI Global: Οι 4 βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών data centers

Στο πλαίσιο της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κλιματικών κινδύνων

Διευκρινίσεις ΕΛΣΤΑΤ για ΕΔΑ: Το τεχνικό πρόβλημα δεν επηρέασε τις μεταβολές του 2024

Τι αναφέρει σε επιστολή-απάντησή του o Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιος Κατσής

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… Your Insurance Tribe Podcast», για το κόστος αποκατάστασης ακινήτων και την ασφαλιστική προστασία

Με καλεσμένους τον Π. Τόμπρα, Top Mentor Consultants / Properties, και την Κ. Σολομακάκη, Atlas Insurance Agents