back to top
25 C
Athens
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026

Ι. Ξηρογιαννόπουλος: Το business interruption επίκαιρο όσο ποτέ

του Βάιου Κρόκου

Στη δίνη του κορωνοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, απόρροια των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα.

- Advertisement -

Ένα θέμα που είναι επίκαιρο όσο ποτέ αποτελούν οι απώλειες που καταγράφονται λόγω της διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business interruption), ζήτημα στο οποίο έχει σημαντικό ρόλο ο ασφαλιστικός κλάδος.

Είναι γεγονός ωστόσο πως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλειοψηφία τους προβλέπουν καλύψεις για απώλεια εισοδήματος με κινδύνους που σχετίζονται με γεγονότα όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πολυήμερες και υλικές καταστροφές και όχι με διακοπή δραστηριότητας λόγω πανδημίας.

- Advertisement -

«Το ζήτημα της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι κίνδυνοι και οι πιο εξειδικευμένες καλύψεις είναι κάτι που θα απασχολήσουν εκ νέου την αγορά, όπως αποτυπώνεται από την συγκυρία. Η ενεργοποίηση των καλύψεων για απώλεια εισοδήματος ενεργοποιείται μόνο σε καλυπτόμενους κινδύνους», σημειώνει χαρακτηριστικά στο IW, o κ. Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers.

«Αναμένεται στο άμεσο μέλλον να τεθεί επί τάπητος το ευρύτερο πλαίσιο, καθώς για την ώρα στις περισσότερες περιπτώσεις στα συμβόλαια εμπίπτει η Ανωτέρα Βία λόγω της πανδημίας», τονίζει.

Μιλώντας για την εν εξελίξει κρίση, ο κ. Ξηρογιαννόπουλος σημείωσε πως ο ασφαλιστικός κλάδος δεν θα σταματήσει να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς. Οι εργασίες συνεχίζονται με τις κατάλληλες προσαρμογές και βασικό ζητούμενο είναι το πόσο θα διαρκέσει η εν λόγω συγκυρία.

«Σίγουρα υπάρχουν άλλοι κλάδοι με σοβαρότερες συνέπειες, για την ώρα, όπως τουρισμός – ξενοδοχεία, που θα χρειαστούν ίσως 1-2 χρόνια να ανακάμψουν» σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε κινήσεις με το να μην εξαιρέσουν την πανδημία από συμβόλαια Υγείας και τοποθετήθηκαν για τις καλύψεις σε σχέση με τον Covid-19, επισημαίνοντας πως ήταν μια κίνηση που έδειξε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει ο κλάδος.

Νέοι cyber κίνδυνοι

Κατά τα άλλα, κρίσιμο ζήτημα για την ασφαλιστική αγορά αποτελούν πλέον ακόμα περισσότερο οι αναδυόμενοι cyber κίνδυνοι, φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες των εταιρειών.

«Είναι γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι υποδομές και η ασφάλεια για τηλεργασία και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, όπως απαιτείται λόγω κορωνοϊού», τόνισε ο κ. Ξηρογιαννόπουλος εκτιμώντας πως στο επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις…»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Business Interruption: Η ασπίδα συνέχειας που λείπει από την ελληνική επιχείρηση

Μια κάλυψη που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα, αλλά ως βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας

Σοφία Σικοτάκη, ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ: Όραμά μας η «ξεχωριστή εμπειρία»

Έχοντας ως βασικό άξονα στρατηγικής την ανάπτυξη corporate πελατών, την έμφαση στον κλάδο ζωής και υγείας και την κάλυψη εξειδικευμένων κινδύνων, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ, συνεχίζει απρόσκοπτα την επιτυχημένη της διαδρομή και το 2022

Τι πέτυχε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έκταση έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19 στην Ελλάδα

Η νέα Generali ηγείται των εξελίξεων και φέρνει καινούργια δεδομένα στην ασφάλιση

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο iw, η κ. Μαρία Λαμπροπούλου, CMCO, Generali Hellas, μιλά αρχικά για την πορεία της στην εταιρεία ενώ παραθέτει και τους νέους στρατηγικούς στόχους που θέτει πλέον η Generali, προς όφελος συνεργατών και ασφαλισμένων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων και των επενδύσεων

Το Συνέδριο διοργανώνεται στις 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso από την ΕΛΕΤΕΑ, με Στρατηγικό Συνεργάτη την Energizing Greece

Ilia Forum 2026: Τα κρίσιμα συμπεράσματα, οι στρατηγικές και οι προτάσεις για την ανάπτυξη της Ηλείας

Όπως προέκυψαν από ένα συνέδριο με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, των ΟΤΑ, των πανεπιστημίων, του επιχειρείν, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων

Οι τράπεζες οδηγούν την ανάπτυξη της ασφάλισης κατοικιών – Βόρειο Αιγαίο, Ήπειρος και Ιόνια Νησιά σχεδόν ανασφάλιστα

Οξύμωρο το μήνυμα που μεταφέρουν τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για την ασφάλιση κατοικίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Εγκαινιάστηκαν νέοι αξονικοί στο Ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι από δωρεά Κατσαφάδου

Η δωρεά αξίας 840.000 ευρώ συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Σχεδόν 1 στα 2 θύματα ψηφιακής κακοποίησης γνωρίζει προσωπικά τον δράστη

Συμβουλές από την Kaspersky για να μην πέσετε θύμα ψηφιακής κακοποίησης

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων και των επενδύσεων

Το Συνέδριο διοργανώνεται στις 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso από την ΕΛΕΤΕΑ, με Στρατηγικό Συνεργάτη την Energizing Greece

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες