back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη 30 Απριλίου 2026

Ι. Ξηρογιαννόπουλος: Το business interruption επίκαιρο όσο ποτέ

του Βάιου Κρόκου

Στη δίνη του κορωνοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, απόρροια των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα.

- Advertisement -

Ένα θέμα που είναι επίκαιρο όσο ποτέ αποτελούν οι απώλειες που καταγράφονται λόγω της διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business interruption), ζήτημα στο οποίο έχει σημαντικό ρόλο ο ασφαλιστικός κλάδος.

Είναι γεγονός ωστόσο πως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλειοψηφία τους προβλέπουν καλύψεις για απώλεια εισοδήματος με κινδύνους που σχετίζονται με γεγονότα όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πολυήμερες και υλικές καταστροφές και όχι με διακοπή δραστηριότητας λόγω πανδημίας.

- Advertisement -

«Το ζήτημα της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι κίνδυνοι και οι πιο εξειδικευμένες καλύψεις είναι κάτι που θα απασχολήσουν εκ νέου την αγορά, όπως αποτυπώνεται από την συγκυρία. Η ενεργοποίηση των καλύψεων για απώλεια εισοδήματος ενεργοποιείται μόνο σε καλυπτόμενους κινδύνους», σημειώνει χαρακτηριστικά στο IW, o κ. Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers.

«Αναμένεται στο άμεσο μέλλον να τεθεί επί τάπητος το ευρύτερο πλαίσιο, καθώς για την ώρα στις περισσότερες περιπτώσεις στα συμβόλαια εμπίπτει η Ανωτέρα Βία λόγω της πανδημίας», τονίζει.

Μιλώντας για την εν εξελίξει κρίση, ο κ. Ξηρογιαννόπουλος σημείωσε πως ο ασφαλιστικός κλάδος δεν θα σταματήσει να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς. Οι εργασίες συνεχίζονται με τις κατάλληλες προσαρμογές και βασικό ζητούμενο είναι το πόσο θα διαρκέσει η εν λόγω συγκυρία.

«Σίγουρα υπάρχουν άλλοι κλάδοι με σοβαρότερες συνέπειες, για την ώρα, όπως τουρισμός – ξενοδοχεία, που θα χρειαστούν ίσως 1-2 χρόνια να ανακάμψουν» σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε κινήσεις με το να μην εξαιρέσουν την πανδημία από συμβόλαια Υγείας και τοποθετήθηκαν για τις καλύψεις σε σχέση με τον Covid-19, επισημαίνοντας πως ήταν μια κίνηση που έδειξε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει ο κλάδος.

Νέοι cyber κίνδυνοι

Κατά τα άλλα, κρίσιμο ζήτημα για την ασφαλιστική αγορά αποτελούν πλέον ακόμα περισσότερο οι αναδυόμενοι cyber κίνδυνοι, φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες των εταιρειών.

«Είναι γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι υποδομές και η ασφάλεια για τηλεργασία και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, όπως απαιτείται λόγω κορωνοϊού», τόνισε ο κ. Ξηρογιαννόπουλος εκτιμώντας πως στο επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις…»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Business Interruption: Η ασπίδα συνέχειας που λείπει από την ελληνική επιχείρηση

Μια κάλυψη που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα, αλλά ως βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας

Σοφία Σικοτάκη, ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ: Όραμά μας η «ξεχωριστή εμπειρία»

Έχοντας ως βασικό άξονα στρατηγικής την ανάπτυξη corporate πελατών, την έμφαση στον κλάδο ζωής και υγείας και την κάλυψη εξειδικευμένων κινδύνων, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ, συνεχίζει απρόσκοπτα την επιτυχημένη της διαδρομή και το 2022

Τι πέτυχε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έκταση έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19 στην Ελλάδα

Η νέα Generali ηγείται των εξελίξεων και φέρνει καινούργια δεδομένα στην ασφάλιση

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο iw, η κ. Μαρία Λαμπροπούλου, CMCO, Generali Hellas, μιλά αρχικά για την πορεία της στην εταιρεία ενώ παραθέτει και τους νέους στρατηγικούς στόχους που θέτει πλέον η Generali, προς όφελος συνεργατών και ασφαλισμένων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αυτή η πετρελαϊκή κρίση μάς υπενθυμίζει γιατί και πώς επενδύουμε

Δεν επενδύουμε παρά την αβεβαιότητα, αλλά εξαιτίας αυτής, γράφει ο Γ. Λαγαρίας, Chief Economist, Director, Forvis Mazars Financial Planning UK

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία: Από την πρόληψη στη θωράκιση μέσω της ασφάλισης

Το «μακάβριο ρεκόρ» των εργατικών ατυχημάτων και η επιτακτική ανάγκη για μια σύγχρονη κουλτούρα Αστικής Ευθύνης

Δύο νέα προϊόντα από τnν Coface στην Ελλάδα και η εισαγωγή του Business Information

Η Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία, εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης των αφερεγγυοτήτων στην Ευρώπη αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί

Κ. Χαραλαμπίδου: «Η ασφάλιση φορτίου δεν αρκεί για τον διαμεταφορέα»

Ένα κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο των μεταφορών και των logistics φέρνει στο προσκήνιο η CEO και Partner της wedo.insure

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού: Πότε χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση

Η επικαιροποιημένη οδηγία του ACP προτείνει πιο εξατομικευμένη και ισορροπημένη προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στη στάθμιση οφέλους-βλάβης ανά ηλιακή ομάδα

Λ. Τσαβδαρίδης για καταναλωτική πίστη: Ολοκληρωμένο σχέδιο διαφάνειας, πρόληψης και ουσιαστικής προστασίας

Έμφαση στη σαφή προσυμβατική ενημέρωση και στην καθιέρωση ουσιαστικού ελέγχου πιστοληπτικής ικανότητας, με στόχο την πρόληψη της υπερχρέωσης

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Guiseppe Ζorgno: Η Υδρόγειος επανεξετάζει τα επιχειρησιακά της σχέδια – Ποια και γιατί

Πώς η Υδρόγειος, μετά τη μεγάλη αύξηση παραγωγής το 2025, θα μπορεί να περιορίσει τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο ζημιών από μεγάλα απρόβλεπτα γεγονότα

Εντυπωσιακές ετήσιες επιδόσεις για την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική – 26,9% αύξηση κερδών και SCR στο 288,6%

Ν. Μακρόπουλος: «Μέσω του Κλάδου Περιουσίας διεκδικούμε την είσοδό μας στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός διετίας»