back to top
26.2 C
Athens
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2025

«Φρένο» σε μερίσματα-επαναγορά ιδίων μετοχών

Εντολή της EIOPA στις (αντ)ασφαλιστικές της ΕΕ για να «εξοικονομήσουν» κεφάλαια εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Σαφή οδηγία προς τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ να διακόψουν τη διανομή μερισμάτων και τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών στην παρούσα συγκυρία για να θωρακίσουν την ρευστότητά τους και την κεφαλαιακή τους βάση, εν μέσω της τεράστιας αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 για τις προοπτικές των αγορών έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Συντάξεων και Επαγγελματικών Ταμείων (EIOPA).

Η ΕΙΟΡΑ έκανε επίσης λόγο για «συνετή προσέγγιση» όσον αφορά την πολιτική αποδοχών των υψηλόβαθμων στελεχών στην φάση αυτή, συμβουλεύοντας τις εταιρείες να κάνουν συντηρητικές εκτιμήσεις.

- Advertisement -

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, «Η ΕΙΟΡΑ συστήνει στους (αντ)ασφαλιστές να αναστείλουν τις διανομές μερισμάτων και τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών που στοχεύουν στην επιβράβευση των μετόχων». Σημειώνεται ότι η «ντιρεκτίβα» της ΕΙΟΡΑ ήρθε λίγο αφότου η αντίστοιχη εποπτική αρχή της Μ. Βρετανίας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο PrudentialRegulatoryAuthority (PRA) υιοθέτησε μια πολύ πιο χαλαρή γραμμή, συστήνοντας στις βρετανικές εταιρείες (μέσω επιστολής τύπου «Αγαπητέ Διευθύνοντα Σύμβουλε» ) να είναι «προσεκτικές» στην διανομή των κερδών τους εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η PRA υιοθέτησε πολύ πιο αυστηρή στάση με τις τράπεζες, απαιτώντας από αυτές να ακυρώσουν την καταβολή των εναπομεινάντων μερισμάτων του 2019 και να αναστείλουν την διανομή μερισμάτων και την επαναγορά ιδίων μετοχών για την τρέχουσα χρήση. Η Αρχή ξεκαθάρισε επίσης ότι αναμένει πώς οι βρετανικές τράπεζες δεν θα δώσουν μπόνους σε μετρητά φέτος στα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άλλωστε, συνέστησε στις τράπεζες να βάλουν «φρένο» στην καταβολή μερισμάτων και στις επαναγορές ιδίων μετοχών για να έχουν περισσότερα κεφάλαια για χορηγήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΕΙΟΡΑ σημείωσε ότι η αναστολή των μερισμάτων και των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών θα επανεξεταστεί μόλις καθαρίσει ο ορίζοντα αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που υποχρεούνται δια νόμου να πληρώνουν μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους τους θα πρέπει να εξηγήσουν την κατάσταση στις τοπικές εποπτικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η Swiss Re δήλωσε στις 19 Μαρτίου ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 5% και θα προχωρήσει κανονικά στις προγραμματισμένες επαναγορές ιδίων μετοχών. Καθώς η Ελβετία δεν ανήκει στην ΕΕ, η εταιρεία holding δεν υπόκειται στις ρυθμίσεις της ΕΙΟΡΑ. Παρά ταύτα, η SwissRe έχει θυγατρικές (αντ)ασφαλιστικές στην ΕΕ, τις οποίες εποπτεύει η Αρχή. Η γερμανική MunichRe ανακοίνωσε προ διημέρου ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας το φετινό πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, προσθέτοντας ότι η μερισματική της πολιτική δεν μεταβάλλεται.

Τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών έχουν βρεθεί εσχάτως στο επίκεντρο εντονότατου δημοσίου διαλόγου, καθώς εταιρείες που ζήτησαν κρατική στήριξη επικρίνονται επειδή επέστρεψαν τεράστια ποσά στους μετόχους τους τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου η ΕΙΟΡΑ είπε ότι «θα λάβει οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται» για να διασφαλίσει την ευρωστία των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ΕΕΑ διαπιστώνουν σταθερή πρόοδο στη δημοσιοποίηση κύριων δυσμενών επιπτώσεων

Γενική βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών και ενσωμάτωση προηγούμενων συστάσεων διαπιστώνει η νέα έκθεση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών

Η ώρα της ψηφιακής ευθύνης: Τι φέρνει το νέο πλαίσιο εποπτείας για τις ασφαλιστικές

Για την ασφαλιστική αγορά, η προσαρμογή στις επιταγές του DORA συνιστά στρατηγική επένδυση στον πυρήνα της εμπιστοσύνης

Ξεκινά το μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της Generali – Στόχος η ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους

Συμφωνία με την Goldman Sachs για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου - Στη Euronext Μιλάνου οι συναλλαγές

Solvency ΙΙ: Τεχνικές πληροφορίες για τα άνευ κινδύνου επιτόκια από την EIOPA

Η EIOPA δημοσιεύει σε μηνιαία βάση τις σχετικές πληροφορίες μέσω ειδικής ενότητας στον ιστότοπό της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση πυρηνικής ενέργειας, η ειδοποιός διαφορά του RVS 2025

Ένα νέο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου περιγράφει η Swiss Re

Οι ΕΕΑ διαπιστώνουν σταθερή πρόοδο στη δημοσιοποίηση κύριων δυσμενών επιπτώσεων

Γενική βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών και ενσωμάτωση προηγούμενων συστάσεων διαπιστώνει η νέα έκθεση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών

Ρωσοουκρανικός πόλεμος: Τι σημαίνει για τις ασφαλιστικές η κλιμάκωση της Πολωνίας

Η σημερινή είσοδος και κατάρριψη ρωσικών drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας αυξάνει την ασφαλιστική εγρήγορση σε 3 κρίσιμους τομείς

Η Insurance Europe απαντά για τις επικουρικές συντάξεις

Στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η ομοσπονδία τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα ευρωπαϊκά πλαίσια πρέπει να είναι πρακτικά και ευέλικτα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το μήνυμα Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ: Αυστηρότερη εποπτεία και εφαρμογή κανόνων

Στην ομιλία του έκανε επίσης λόγο για «εξωφρενικές» αυξήσεις, που πλήττουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική φροντίδα

MEGA Brokers: Επεκτείνει δυναμικά το αποτύπωμά της στη Β. Ελλάδα με την εξαγορά της ΚΑΛΥΨΗ ΙΚΕ

H MEGA Brokers ενδυναμώνει περαιτέρω το δίκτυό της και ενισχύει την παρουσία της στις τοπικές κοινωνίες

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες για ψευδείς καταθέσεις

Ποινές φυλάκισης 25 και 33 μηνών με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, διαφοροποιούμενο από την εισαγγελική πρόταση

ΣΕΜΑ: Δυναμική παρουσία και ενίσχυση των μεσιτών ασφαλίσεων στη Βόρεια Ελλάδα

«Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο ισχυρότεροι γινόμαστε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Κ. Αλφιέρης στο πλαίσιο εκδήλωσης στο ΕΕΘ

Η κοινή ημερίδα ΕΑΕΕ-ΣΑΕΚ για την Οδηγία ELD ανέδειξε την περιβαλλοντική σημασία της χρηματοοικονομικής ασφάλειας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE PROFILE και το ψηφιακό εργαλείο SAFER IT Tool