back to top
10.4 C
Athens
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2026

Γ. Παυλίδης, ΣΕΚ: Θα διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία;

του Γεώργιου Α. Παυλίδη, προέδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ)

Η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της και εν πολλοίς άλλαξε τα χαρακτηριστικά της.

- Advertisement -

Όπως σε κάθε αποτίμηση αγοράς υπό κρίση καταγράφηκε έντονη αβεβαιότητα, ειδικά στην κτηματαγορά, που δέχτηκε τεράστιο πλήγμα εκτός από τις εγγενείς συνέπειες της ύφεσης και από την υπερφορολόγηση, την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία χορήγησης δανείων, την υπερπροσφορά ακινήτων, τη γιγάντωση της γραφειοκρατίας (απαραίτητα έγγραφα για μεταβιβάσεις) και τέλος, τον εκμηδενισμό του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Όλα τα ανωτέρω επηρέασαν τη σχέση προσφοράς-ζήτησης σε αρνητικό ισοζύγιο.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην αγορά κατοικίας, την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών, άνευ προηγουμένου, η οποία συνεχίζεται την τελευταία διετία, όμως με μειωμένη ένταση και με μικρές εξαιρέσεις ανά περιοχή, που προσελκύουν πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων (golden visa κ.λπ.).
Σταδιακά καταγράφεται σταθεροποίηση των τιμών, παρά τις μικτές επιμέρους τάσεις, ανάλογα με τη θέση, τη χρήση των ακινήτων και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον σε ακίνητα εισοδήματος.

- Advertisement -

Την ίδια περίοδο έρχονται στο προσκήνιο νέες δυναμικές τάσεις:

α) η προσέλκυση ξένων επενδυτών, είτε με σκοπό την απόκτηση άδειας παραμονής είτε πλέον λόγω της εξισορρόπησης των τιμών για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους (επένδυση σε χαμηλές τιμές με σκοπό το μηνιαίο εισόδημα) και

β) οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών, τόσο στην Αττική όσο και σε περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα.

Η ανωτέρω τάση, αλλάζει τα ελληνικά δεδομένα, ιδίως στα οικιστικά ακίνητα. Με τις ταυτόχρονες πολιτικές παρεμβάσεις που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση προς την αξιοποίηση της κτηματαγοράς στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας (φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση ΕΝ.Φ.Ι.Α., αναστολή Φ.Π.Α., περαιτέρω αναστολή επιβολής φόρου υπεραξίας, ολοκλήρωση Κτηματολογίου, ηλεκτρονικές ταυτότητες ακινήτων κ.λπ.), σήμερα, φαίνεται ότι το κλίμα στην αγορά ακινήτων αντιστρέφεται.

Η αγοραστική ζήτηση αυξάνεται, αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η προσφορά των διαθέσιμων ακινήτων, αφού η οικοδομική δραστηριότητα είχε «παγώσει» και όλως προσφάτως φαίνεται ότι επανεκκινεί με την ανέγερση νέων οικοδομών.

Αν και είναι ακόμη νωρίς, μπορούμε να πούμε πως τα δύσκολα πέρασαν… Η αγορά ακινήτων αποκτά νέα χαρακτηριστικά, στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε, μιας και το ακίνητο από «κεραμίδι» γίνεται πλέον εμπορικό αγαθό, όπως άλλωστε του αρμόζει.

Τα ακίνητα αποκτούν μητρώο, ταυτότητα, ΚΑΕΚ, διαθέτουν πιστοποιήσεις (ενεργειακή απόδοση κ.ο.κ.), ενώ όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, είτε εξαιτίας όλων των προαναφερόμενων λόγων, είτε λόγω και της περυσινής πυρκαγιάς στην οικιστική περιοχή του Ματιού και του Νέου Βουτζά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν πλην της απώλειας των ανθρώπινων ζωών και η οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών των άχρηστων πλέον περιουσιών τους.

Θα διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία;

*αναδημοσίευση από το ViSION 2 για την Ασφάλιση Κατοικίας

Δείτε το έντυπο ViSION της Ευρωπαϊκής Πίστης που επιμελείται η Ethos Media

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της αναβαλλόμενης ευχαρίστησης

Οι ειδικοί του χώρου συνιστούν τη σταδιακή αλλαγή των καταναλωτικών μας προτύπων, συνηθειών και συμπεριφορών, «θυσιάζοντας βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση».

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της αναβαλλόμενης ευχαρίστησης

Οι ειδικοί του χώρου συνιστούν τη σταδιακή αλλαγή των καταναλωτικών μας προτύπων, συνηθειών και συμπεριφορών, «θυσιάζοντας βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση».

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός ως ασπίδα προστασίας των πολιτών σε περιόδους έντονων αναταράξεων

Συνέντευξη του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Προέδρου του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού Νικόλαου Δ. Φίλιππα.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

Greek Space Tech Forum 2026: Τα νέα διαστημικά projects της Ελλάδας – Δύο νέα RFIs από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

To #gstf26 θα πραγματοποιηθεί 21-22 Απριλίου 2026 από την ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση του ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-Cluster του Corallia

Η δυναμική επιστροφή των ασφαλίσεων ζωής και τι σημαίνει για την αγορά

Με τα συνολικά κεφάλαια να φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος επιβεβαιώνει ότι έχει αφήσει πίσω του την περίοδο στασιμότητας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

EY: Η ΤΝ επιταχύνει τον μετασχηματισμό του κλάδου τεχνολογίας το 2026

Λ. Γκόγκος: «Η συζήτηση δεν αφορά πια το τι είναι τεχνικά εφικτό, αλλά το τι αξίζει να μπει σε παραγωγή, με ποιους όρους και με ποιο ρίσκο»