back to top
28 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

Γ. Παυλίδης, ΣΕΚ: Θα διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία;

του Γεώργιου Α. Παυλίδη, προέδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ)

Η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της και εν πολλοίς άλλαξε τα χαρακτηριστικά της.

- Advertisement -

Όπως σε κάθε αποτίμηση αγοράς υπό κρίση καταγράφηκε έντονη αβεβαιότητα, ειδικά στην κτηματαγορά, που δέχτηκε τεράστιο πλήγμα εκτός από τις εγγενείς συνέπειες της ύφεσης και από την υπερφορολόγηση, την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία χορήγησης δανείων, την υπερπροσφορά ακινήτων, τη γιγάντωση της γραφειοκρατίας (απαραίτητα έγγραφα για μεταβιβάσεις) και τέλος, τον εκμηδενισμό του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Όλα τα ανωτέρω επηρέασαν τη σχέση προσφοράς-ζήτησης σε αρνητικό ισοζύγιο.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην αγορά κατοικίας, την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών, άνευ προηγουμένου, η οποία συνεχίζεται την τελευταία διετία, όμως με μειωμένη ένταση και με μικρές εξαιρέσεις ανά περιοχή, που προσελκύουν πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων (golden visa κ.λπ.).
Σταδιακά καταγράφεται σταθεροποίηση των τιμών, παρά τις μικτές επιμέρους τάσεις, ανάλογα με τη θέση, τη χρήση των ακινήτων και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον σε ακίνητα εισοδήματος.

- Advertisement -

Την ίδια περίοδο έρχονται στο προσκήνιο νέες δυναμικές τάσεις:

α) η προσέλκυση ξένων επενδυτών, είτε με σκοπό την απόκτηση άδειας παραμονής είτε πλέον λόγω της εξισορρόπησης των τιμών για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους (επένδυση σε χαμηλές τιμές με σκοπό το μηνιαίο εισόδημα) και

β) οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών, τόσο στην Αττική όσο και σε περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα.

Η ανωτέρω τάση, αλλάζει τα ελληνικά δεδομένα, ιδίως στα οικιστικά ακίνητα. Με τις ταυτόχρονες πολιτικές παρεμβάσεις που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση προς την αξιοποίηση της κτηματαγοράς στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας (φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση ΕΝ.Φ.Ι.Α., αναστολή Φ.Π.Α., περαιτέρω αναστολή επιβολής φόρου υπεραξίας, ολοκλήρωση Κτηματολογίου, ηλεκτρονικές ταυτότητες ακινήτων κ.λπ.), σήμερα, φαίνεται ότι το κλίμα στην αγορά ακινήτων αντιστρέφεται.

Η αγοραστική ζήτηση αυξάνεται, αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η προσφορά των διαθέσιμων ακινήτων, αφού η οικοδομική δραστηριότητα είχε «παγώσει» και όλως προσφάτως φαίνεται ότι επανεκκινεί με την ανέγερση νέων οικοδομών.

Αν και είναι ακόμη νωρίς, μπορούμε να πούμε πως τα δύσκολα πέρασαν… Η αγορά ακινήτων αποκτά νέα χαρακτηριστικά, στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε, μιας και το ακίνητο από «κεραμίδι» γίνεται πλέον εμπορικό αγαθό, όπως άλλωστε του αρμόζει.

Τα ακίνητα αποκτούν μητρώο, ταυτότητα, ΚΑΕΚ, διαθέτουν πιστοποιήσεις (ενεργειακή απόδοση κ.ο.κ.), ενώ όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, είτε εξαιτίας όλων των προαναφερόμενων λόγων, είτε λόγω και της περυσινής πυρκαγιάς στην οικιστική περιοχή του Ματιού και του Νέου Βουτζά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν πλην της απώλειας των ανθρώπινων ζωών και η οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών των άχρηστων πλέον περιουσιών τους.

Θα διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία;

*αναδημοσίευση από το ViSION 2 για την Ασφάλιση Κατοικίας

Δείτε το έντυπο ViSION της Ευρωπαϊκής Πίστης που επιμελείται η Ethos Media

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της αναβαλλόμενης ευχαρίστησης

Οι ειδικοί του χώρου συνιστούν τη σταδιακή αλλαγή των καταναλωτικών μας προτύπων, συνηθειών και συμπεριφορών, «θυσιάζοντας βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση».

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της αναβαλλόμενης ευχαρίστησης

Οι ειδικοί του χώρου συνιστούν τη σταδιακή αλλαγή των καταναλωτικών μας προτύπων, συνηθειών και συμπεριφορών, «θυσιάζοντας βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση».

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός ως ασπίδα προστασίας των πολιτών σε περιόδους έντονων αναταράξεων

Συνέντευξη του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Προέδρου του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού Νικόλαου Δ. Φίλιππα.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του #dbfo26, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου από την ethosEVENTS 

Ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής: Αύξηση 3,5% στο πλήθος συμβολαίων, μείωση 24,2% στη μέση ζημία το 2025

Η Επιτροπή Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ συνέχισε για ακόμα μια χρονιά τη συστηματική συλλογή στατιστικών στοιχείων του κλάδου

Διεθνείς τάσεις στην ασφαλιστική αγορά και η θέση της Ελλάδας

Του Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου, INTERLIFE ΑΑΕΓΑ

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του #dbfo26, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου από την ethosEVENTS 

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στο Αττικόν εν μέσω ράντζων και υπερπληρότητας

Το Σωματείο Εργαζομένων προειδοποιεί ότι η διασπορά δεν μπορεί να περιοριστεί όσο οι ασθενείς στερούνται βασικών υποδομών

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες

Allianz Global Insurance Report 2026: Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ισχυρή ανάπτυξη +5,6% στην Ελλάδα, χάρη στη θεαματική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων