back to top
25.1 C
Athens
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026

Οι «πόρτες» της ασφαλιστικής αγοράς

Της Ελενας Ερμείδου

Εξι είναι οι πιο επίκαιροι τομείς που άπτονται του ενδιαφέροντος της ασφαλιστικής αγοράς για το 2020: η οικολογία, η οικονομία, η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, η τεχνολογία και τα γεωπολιτικά. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πως και γιατί αυτοί τομείς να ενδιαφέρουν την αγορά. Εχουν παρουσιαστεί οι αναλύσεις, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες. Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να έχει ρόλο παντού. Εχει το πλεονέκτημα να πηγαίνει με τα πάντα.

- Advertisement -

Άλλο καλούμαστε από αυτή την στήλη να εξηγήσουμε, ή μάλλον να φέρουμε άλλη μία φορά στην επιφάνεια, από τις τόσες που φορές που έχουμε κάνει. Όταν ανοίγονται τόσες πόρτες, τόσα παράθυρα γύρω μας και εμείς ψάχνουμε να βρούμε την κλειδαρότρυπα για να περάσουμε μέσα από εκεί τότε ‘κλειδωνόμαστε’ και ας παραμένουν όλα διάπλατα ανοιχτά γύρω μας. Δημιουργούμε μόνοι μας τα εμπόδια.

Τρία είναι τα πρώτα βασικά θέματα.

- Advertisement -

Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος να κάνει βήματα εξωστρέφειας, να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα εκσυγχρονισμού μέσα στο 2020 και καλές δημόσιες σχέσεις προς άπαντες και όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διαχωρισμούς.

Να σταματήσουν οι ασφαλιστικές και οι θεσμικοί να εναποθέτουν το βάρος της ανάπτυξης τους μόνο στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Που ναι μεν οι πυλώνες ασφάλισης είναι βασικοί παράμετροι ανάπτυξης, αλλά όχι οι μοναδικοί παράμετροι ανάπτυξης της αγοράς. Υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία θα πρέπει να ενημερωθεί η αγορά και οι πολίτες στα οποία μπορεί να έχει ρόλο η ασφαλιστική αγορά.

Το άλλο θέμα είναι η νοοτροπία και η κουλτούρα. Δεν μπορείς να πείσεις ότι έχεις αλλάξει γράφοντας συγγράμματα …., ή ανακοινώνοντας νέους προσανατολισμούς, μακριά από στραβοπατήματα … Τα έργα είναι πιο δυνατά από τα λόγια. Οι στόχοι δεν είναι μόνο για να ανακοινώνονται είναι και να υλοποιούνται.

Το κενό που υπάρχει στις συντάξεις είναι αναμφισβήτητα πολύ σοβαρό ζήτημα. Τρέχουν όμως οι εξελίξεις. Η αγορά θα πρέπει και αυτή να συμβαδίσει με την οικονομία και την κοινωνία και να ρίξει και μια ματιά εκτός συνόρων για να διακρίνει αυτό που της αρέσκεται πολύ να λέει και να ακούει: Τις βέλτιστες πρακτικές.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ilia Forum 2026: Το αναπτυξιακό συνέδριο της Ηλείας ανοίγει τις πόρτες του

Όσα θα παρακολουθήσουμε το διήμερο 5-6/6 στο Aldemar Olympian Village – Ilis Congress Center, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Μήνυμα προς την κυβέρνηση για νέα κίνητρα και στενότερη συνεργασία με την ιδιωτική ασφάλιση στέλνει η Ετήσια Έκθεση της ΕΑΕΕ

Το ασφαλιστικό κενό παραμένει μεγάλο, κυρίως στους τομείς των φυσικών καταστροφών, της υγείας και της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τα νεότερα για την ασφάλιση των επιχειρήσεων

Δηλώσεις ΕΑΕΕ στο «ΙW», τι συζητά με τους αντασφαλιστές και την Κυβέρνηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

Ilia Forum 2026: Το αναπτυξιακό συνέδριο της Ηλείας ανοίγει τις πόρτες του

Όσα θα παρακολουθήσουμε το διήμερο 5-6/6 στο Aldemar Olympian Village – Ilis Congress Center, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Affidea και Novo Nordisk ενώνουν δυνάμεις κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη

ΜoU για δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, καθώς και πρωτοβουλίες που στηρίζουν την πρόληψη και τη φροντίδα

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

«Ξεκινώ Επιχειρηματικά»: Ο ασφαλιστικός πράκτορας δεν είναι μόνος

Η Χρ. Φυτέα, Πρ. Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων ΕΕΑ, εξηγεί γιατί η ένταξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη δράση αποτελεί σημαντική θεσμική νίκη

NN Hellas: Ανακοίνωση για τις αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα υγείας

«Συμμορφωνόμαστε πλήρως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και αναμένουμε τη δημοσίευση του νέου δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ» επισημαίνει μεταξύ άλλων η εταιρεία