back to top
12.4 C
Athens
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025

Οι «πόρτες» της ασφαλιστικής αγοράς

Της Ελενας Ερμείδου

Εξι είναι οι πιο επίκαιροι τομείς που άπτονται του ενδιαφέροντος της ασφαλιστικής αγοράς για το 2020: η οικολογία, η οικονομία, η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, η τεχνολογία και τα γεωπολιτικά. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πως και γιατί αυτοί τομείς να ενδιαφέρουν την αγορά. Εχουν παρουσιαστεί οι αναλύσεις, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες. Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να έχει ρόλο παντού. Εχει το πλεονέκτημα να πηγαίνει με τα πάντα.

- Advertisement -

Άλλο καλούμαστε από αυτή την στήλη να εξηγήσουμε, ή μάλλον να φέρουμε άλλη μία φορά στην επιφάνεια, από τις τόσες που φορές που έχουμε κάνει. Όταν ανοίγονται τόσες πόρτες, τόσα παράθυρα γύρω μας και εμείς ψάχνουμε να βρούμε την κλειδαρότρυπα για να περάσουμε μέσα από εκεί τότε ‘κλειδωνόμαστε’ και ας παραμένουν όλα διάπλατα ανοιχτά γύρω μας. Δημιουργούμε μόνοι μας τα εμπόδια.

Τρία είναι τα πρώτα βασικά θέματα.

- Advertisement -

Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος να κάνει βήματα εξωστρέφειας, να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα εκσυγχρονισμού μέσα στο 2020 και καλές δημόσιες σχέσεις προς άπαντες και όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διαχωρισμούς.

Να σταματήσουν οι ασφαλιστικές και οι θεσμικοί να εναποθέτουν το βάρος της ανάπτυξης τους μόνο στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Που ναι μεν οι πυλώνες ασφάλισης είναι βασικοί παράμετροι ανάπτυξης, αλλά όχι οι μοναδικοί παράμετροι ανάπτυξης της αγοράς. Υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία θα πρέπει να ενημερωθεί η αγορά και οι πολίτες στα οποία μπορεί να έχει ρόλο η ασφαλιστική αγορά.

Το άλλο θέμα είναι η νοοτροπία και η κουλτούρα. Δεν μπορείς να πείσεις ότι έχεις αλλάξει γράφοντας συγγράμματα …., ή ανακοινώνοντας νέους προσανατολισμούς, μακριά από στραβοπατήματα … Τα έργα είναι πιο δυνατά από τα λόγια. Οι στόχοι δεν είναι μόνο για να ανακοινώνονται είναι και να υλοποιούνται.

Το κενό που υπάρχει στις συντάξεις είναι αναμφισβήτητα πολύ σοβαρό ζήτημα. Τρέχουν όμως οι εξελίξεις. Η αγορά θα πρέπει και αυτή να συμβαδίσει με την οικονομία και την κοινωνία και να ρίξει και μια ματιά εκτός συνόρων για να διακρίνει αυτό που της αρέσκεται πολύ να λέει και να ακούει: Τις βέλτιστες πρακτικές.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξεκινά η απευθείας διαβίβαση συμβολαίων αστικής ευθύνης και βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης διαμεσολαβητών στα μητρώα των Επιμελητηρίων

Το ΕΕΑ χαιρετίζει την έναρξη της νέας διαδικασίας, η οποία ήταν αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας και πολλών συντελεστών

Ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων ΠΑΡΟΝ: Επαγγελματισμός με όραμα αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο

Παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, ανώτατων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, συνεργατών και φίλων του ασφαλιστικού γραφείου

Αυξημένη κατά 5,1% η ασφαλιστική παραγωγή το 10μηνο

Στις ασφαλίσεις ζωής η παραγωγή ανήλθε περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ (+1,6%) και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών στα 2,6 δισ. ευρώ (+8,4%)

Οι ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής το 2024

Εκδόθηκαν 12.616 πολυασφαλιστήρια συμβόλαια, με συνολική ασφαλισμένη αξία 2,02 δισ. ευρώ – Λιγότερες ζημιές και αποζημιώσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δίκτυα πωλήσεων και αυτοματοποίηση: Τιμολόγηση, διαχείριση ζημιών, απάτες

Πώς διαμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη τη νέα εποχή του ασφαλιστικού κλάδου

Γιατί είναι ευχαριστημένες οι ασφαλιστικές περιουσίας – Τι άλλαξε

Μπορεί η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο να αυξήθηκε μόνο 3% το 2024, το άκρως αντίθετο συνέβη ωστόσο με τις αποζημιώσεις

Ο Καποδίστριας στους κινηματογράφους: Μαθήματα ηγεσίας για σήμερα

Ο πρώτος κυβερνήτης δεν ολοκλήρωσε το όραμά του, πρόλαβε όμως να αφήσει το παράδειγμα που χρειάζεται η Ελλάδα –και η ασφάλιση– σήμερα

Το νέο σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δικό της εσωτερικό μοντέλο υπολογισμού κινδύνων σχεδιάζει η εταιρεία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με ρεκόρ συμμετοχών η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ

Στο εορταστικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ανώτατα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, διαμεσολαβητές, συνεργάτες και εκπρόσωποι του κλαδικού Τύπου

Ξεκινά η απευθείας διαβίβαση συμβολαίων αστικής ευθύνης και βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης διαμεσολαβητών στα μητρώα των Επιμελητηρίων

Το ΕΕΑ χαιρετίζει την έναρξη της νέας διαδικασίας, η οποία ήταν αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας και πολλών συντελεστών

Ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων ΠΑΡΟΝ: Επαγγελματισμός με όραμα αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο

Παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, ανώτατων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, συνεργατών και φίλων του ασφαλιστικού γραφείου

Αυξημένη κατά 5,1% η ασφαλιστική παραγωγή το 10μηνο

Στις ασφαλίσεις ζωής η παραγωγή ανήλθε περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ (+1,6%) και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών στα 2,6 δισ. ευρώ (+8,4%)

ERGO Wellness Month 2025: Ένας μήνας αφιερωμένος στην ευεξία των εργαζομένων

Η εταιρεία επενδύει στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων της θέλοντας να είναι εργοδότης πρώτης επιλογής και να εξελίσσεται μαζί τους