back to top
14.9 C
Athens
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026

Γιατί η ασφάλιση είναι μοναδική;

Μοναδικά οφέλη στους καταναλωτές προσφέρει ως οικονομική υπηρεσία η ασφάλιση.

Χωρίς αυτή καθίσταται αδύνατη η ορθή λειτουργία  πολλών εκφάνσεων της ζωής, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας, τονίζει η Insurance Europe.

- Advertisement -

Και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, η ασφαλιστική βιομηχανία απαιτεί μια προσαρμοσμένη κανονιστική προσέγγιση που να αντανακλά το επιχειρηματικό μοντέλο της.

Μια νέα δημοσίευση από την Insurance Europe προτρέπει στη χάραξη πολιτικών με τα ειδικά χαρακτηριστικά του κλάδου που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη  στις ρυθμίσεις για την ασφάλιση .

- Advertisement -

«Γιατί η ασφάλεια είναι μοναδική – και προσφέρει μοναδικά οφέλη για τους καταναλωτές» ορίζει τέσσερις βασικούς άξονες:

Όπως υποστηρίζει η Insurance Europe, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, ο ασφαλιστικός κλάδος απαιτεί μια προσαρμοσμένη κανονιστική προσέγγιση που να αντικατοπτρίζει το επιχειρηματικό του μοντέλο. Παροτρύνει λοιπόν, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατά τη διαμόρφωση των κανονισμών για τα ασφαλιστικά προϊόντα να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της βιομηχανίας. Ειδικότερα, ορίζει τα παρακάτω βασικά σημεία:

  • Ελευθερία στην εκτίμηση του κινδύνου- Τα τυποποιημένα ασφαλιστήρια συμβόλαια ή η εισαγωγή υποχρεωτικών συστημάτων μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος και τη διαθεσιμότητα των συμβολαίων. Οι ασφαλιστές πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύσσουν προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών τους, να ταιριάζουν στα προφίλ κινδύνου τους και να πληρούν τις νομικές και φορολογικές εθνικές απαιτήσεις.

  • Προσαρμοσμένες ρυθμίσεις εποπτείας – Το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι ασφαλιστές έχουν συνήθως σταθερή, προκαταβολική και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και χαμηλή έκθεση σε κινδύνους ρευστότητας και μεταβλητότητας της αγοράς.

  • Κανονιστικές ρυθμίσεις που αντικατοπτρίζουν την αποκλειστική κατανομή και τις διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών – Τα ασφαλιστικά προϊόντα διανέμονται εντελώς διαφορετικά από τα επενδυτικά προϊόντα. Οι κανονισμοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό το γεγονός ώστε να μη μειωθούν τα σημεία πώλησης και οι επιλογές για τους καταναλωτές.

  • Ευελιξία στην παρουσίαση των προϊόντων και  του κόστους με ολοκληρωμένο τρόπο – Ο κανονισμός της ΕΕ για τα PRIIPs που αφορά τη γνωστοποίηση πληροφοριών που αφορούν τα ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα δεν καταγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών προϊόντων και κατά συνέπεια παρερμηνεύει ορισμένες πληροφορίες που είναι σημαντικές για τους μικροεπενδυτές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πρόσβαση στα δεδομένα των οχημάτων –  Πρόοδος μετ’ εμποδίων ένα χρόνο μετά την Πράξη της ΕΕ για τα δεδομένα

Τις δυσκολίες που εξακολουθούν να περιορίζουν την αποτελεσματική πρόσβαση στα δεδομένα που παράγουν τα οχήματα ανέδειξε η Insurance Europe

Οι ασφαλιστές ζητούν απλούστερους ψηφιακούς κανόνες στην ΕΕ

Την ανάγκη για σαφέστερους, συνεκτικότερους και λιγότερο σύνθετους ψηφιακούς κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύει η Insurance Europe...

Σχέσεις ασφαλιστικών – ασφαλισμένων: Ο ρόλος της ΔΕΙΑ και του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έχουν επικαλεστεί αμέτρητες φορές οι ασφαλιστές όταν ισχυρίζονται ότι ορισμένες ενέργειες

Λιγότερη πολυπλοκότητα ζητά η ασφαλιστική αγορά στην εφαρμογή της RIS

Η Insurance Europe ζητά απλούστερες και πιο αναλογικές διαδικασίες για τους καταναλωτές στο πλαίσιο της εφαρμογής της Στρατηγικής για τις Λιανικές Επενδύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εγχειρίδιο Προϊόντων Αστικής Ευθύνης

Η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ έχει εντάξει στις δράσεις της τη δημιουργία «Εγχειριδίου Προϊόντων Αστικής Ευθύνης»

Το «Δικαίωμα στη Λήθη» γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα

Με την ψήφιση του Νόμου 5317/2026, η χώρα μας αποκτά πλέον σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει..

ERGO: Έκπτωση 10% στις προληπτικές εξετάσεις μαστού για τις ασφαλισμένες της

Στην πρόληψη και την έγκαιρη ενημέρωση για τον Καρκίνο του Μαστού εστιάζει η ERGO Hellas, δίνοντας στις ασφαλισμένες της τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

UNEP FI Mediterranean Forum 2026 στην Αθήνα από την Πειραιώς

Η Χρηματοοικονομική Πρωτοβουλία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP FI) και η Πειραιώς υποδέχθηκαν στην Αθήνα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Νέα δεδομένα στην ασφάλιση των ηλεκτρικών οχημάτων μικροκινητικότητας  – Το θέμα άνοιξε ο Πάνος Κούβαλης 

Η υποχρεωτική ασφάλιση των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) δημιουργεί νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά

20η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στέλνει για 20η συνεχή χρονιά το μήνυμα: «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!»

Εγχειρίδιο Προϊόντων Αστικής Ευθύνης

Η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ έχει εντάξει στις δράσεις της τη δημιουργία «Εγχειριδίου Προϊόντων Αστικής Ευθύνης»