back to top
7.4 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Κλάδος Περιουσίας, Ατυχημάτων: Προοπτικές 2020

Της Ελενας Ερμείδου

Σταθερές είναι οι προοπτικές του κλάδου περιουσίας & ατυχημάτων (P&C) με βάση την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, της καλή κεφαλαιακής θέσης του κλάδου και της θετικής τάσης στην τιμολόγηση. Προκλήσεις αντιμετωπίζει ο κλάδος σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ζημιών από φυσικές καταστροφές, τις αυξημένες αξιώσεις για αποζημιώσεις αστικών ευθυνών, τις χαμηλές αποδόσεις από επενδύσεις.

- Advertisement -

Το σύνολο αυτών συντελούν στο στένεμα των περιθώριων κέρδους σύμφωνα με την Moody’s.

Διαβάστε:

- Advertisement -

Moody’s: Οι 10 πιο ακριβές καταστροφές στο κόσμο

Τα κυριότερα σημεία

Με δεδομένο τάση της οικονομία, η Moody’s μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των στις ανεπτυγμένες οικονομίες και μία μικρή ανάπτυξη των αναδυομένων οικονομιών. Για τους G-20 προβλέπει ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους 2,6% το 2020 και 2,8% το 2021 έναντι ανάπτυξης 2,6% το 2019.

Η κεφαλαιοποίηση του κλάδου είναι καλή με βάση τις βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στην διαχείριση πρακτικών ρίσκου και των προγραμμάτων αντασφάλισης μετριάζεται όμως από τα ισχνά περιθώρια κέρδους  και το προβλημάτων που παρατηρούνται σε ορισμένες γραμμές παραγωγής των ΗΠΑ.

Οι θετικές τάσεις στην τιμολόγηση αντισταθμίζουν την μεταβλητότητα στις αυξημένες απαιτήσεων στο κλάδο περιουσίας και αστικών ευθυνών.

Οι απειλές από καταστροφικούς τυφώνες, σεισμούς, καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες πιθανά εντάθηκαν λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Οι χαμηλές κεφαλαιακές επενδυτικές αποδόσεις ωθούν μερικές ασφαλιστικές να διαφοροποιήσουν την σύνθεση των χαρτοφυλακίων και να παίρνουν θέσεις σε κατηγορίες λιγότερο ρευστοποιήσιμες αυξημένου ρίσκου.

Τα InsurTechs παρεμβαίνουν και διαταράσσουν μερικές γραμμές παραγωγής αλλά οι παραδοσιακοί ασφαλιστές συνάπτουν συχνά συνεργασίες ή προχωρούν σε εξαγορές για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην αγορά.

Η υποχρεωτικότητα από την νομοθεσία ορισμένων επιμέρους κλάδων του P&C για την κάλυψη κανονιστικών απαιτήσεων ενισχύουν το προφίλ του κλάδου.

Στην Ευρώπη οι αυξήσεις τιμολογίων θα βοηθήσουν να καλυφθεί το πληθωριστικό κόστος των απαιτήσεων στις περισσότερες χώρες της Ηπείρου, ωστόσο οι πιέσεις που ασκούνται από τον ανταγωνισμό δεν θα επιτρέψουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια οι οποίες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα χαμηλά επενδυτικά έσοδα.

Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα (combined ratio) κυμαίνεται στο 90% στην Ιταλία μέχρι και 98% στην Γαλλία. Στην Ελβετία ο δείκτης βρίσκεται στο 91%, στην Γερμανία στο 94%, και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 95%. Για όλες τις προαναφερόμενες χώρες οι ενδείξεις σημειώνουν ότι θα κινηθεί προς τα πάνω.

Αντίθετα πτωτικά σύμφωνα με την Moody’s αναμένεται να κινηθούν τα αποθεματικά κεφάλαια των Ευρωπαίων του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων.

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γιατί η S&P βλέπει ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα και υποβαθμίσεις σε περιοχές των ΗΠΑ

Πιθανές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα περιουσίας ιδιοκτητών ακινήτων σε περιοχές των ΗΠΑ προβλέπει S&P Global Ratings, αλλά και υποβαθμίσεις ...

Moody’s ανάγνωσμα για Ιταλικές Ασφαλιστικές, μείωση έκθεση σε UL και Ιταλικό χρέος

Αυξήσεις αποθεματικών λόγω αλλαγών στην νομοθεσία περί σωματικών βλαβών που οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξήσεις αποζημιώσεων αστικής ευθύνης

Επιβεβαιώνει το Α3 με σταθερή προοπτική για την Generali η Moody’s

Στο Α3 με σταθερή προοπτική επιβεβαιώνει η Moody’s Ratings, αναδεικνύοντας την αξιολόγηση χρηματοοικονομικής ευρωστίας του Ομίλου Generali (IFSR).

Συντάξεις: Πώς θα αυξήσετε τον αριθμό των ατόμων που αποταμιεύουν

Ο ρόλος των ασφαλιστών εκτείνεται πέρα από τις απλές προσφορές και πωλήσεις προϊόντων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου