back to top
11.5 C
Athens
Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2025

Κλάδος Περιουσίας, Ατυχημάτων: Προοπτικές 2020

Της Ελενας Ερμείδου

Σταθερές είναι οι προοπτικές του κλάδου περιουσίας & ατυχημάτων (P&C) με βάση την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, της καλή κεφαλαιακής θέσης του κλάδου και της θετικής τάσης στην τιμολόγηση. Προκλήσεις αντιμετωπίζει ο κλάδος σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ζημιών από φυσικές καταστροφές, τις αυξημένες αξιώσεις για αποζημιώσεις αστικών ευθυνών, τις χαμηλές αποδόσεις από επενδύσεις.

- Advertisement -

Το σύνολο αυτών συντελούν στο στένεμα των περιθώριων κέρδους σύμφωνα με την Moody’s.

Διαβάστε:

- Advertisement -

Moody’s: Οι 10 πιο ακριβές καταστροφές στο κόσμο

Τα κυριότερα σημεία

Με δεδομένο τάση της οικονομία, η Moody’s μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των στις ανεπτυγμένες οικονομίες και μία μικρή ανάπτυξη των αναδυομένων οικονομιών. Για τους G-20 προβλέπει ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους 2,6% το 2020 και 2,8% το 2021 έναντι ανάπτυξης 2,6% το 2019.

Η κεφαλαιοποίηση του κλάδου είναι καλή με βάση τις βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στην διαχείριση πρακτικών ρίσκου και των προγραμμάτων αντασφάλισης μετριάζεται όμως από τα ισχνά περιθώρια κέρδους  και το προβλημάτων που παρατηρούνται σε ορισμένες γραμμές παραγωγής των ΗΠΑ.

Οι θετικές τάσεις στην τιμολόγηση αντισταθμίζουν την μεταβλητότητα στις αυξημένες απαιτήσεων στο κλάδο περιουσίας και αστικών ευθυνών.

Οι απειλές από καταστροφικούς τυφώνες, σεισμούς, καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες πιθανά εντάθηκαν λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Οι χαμηλές κεφαλαιακές επενδυτικές αποδόσεις ωθούν μερικές ασφαλιστικές να διαφοροποιήσουν την σύνθεση των χαρτοφυλακίων και να παίρνουν θέσεις σε κατηγορίες λιγότερο ρευστοποιήσιμες αυξημένου ρίσκου.

Τα InsurTechs παρεμβαίνουν και διαταράσσουν μερικές γραμμές παραγωγής αλλά οι παραδοσιακοί ασφαλιστές συνάπτουν συχνά συνεργασίες ή προχωρούν σε εξαγορές για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην αγορά.

Η υποχρεωτικότητα από την νομοθεσία ορισμένων επιμέρους κλάδων του P&C για την κάλυψη κανονιστικών απαιτήσεων ενισχύουν το προφίλ του κλάδου.

Στην Ευρώπη οι αυξήσεις τιμολογίων θα βοηθήσουν να καλυφθεί το πληθωριστικό κόστος των απαιτήσεων στις περισσότερες χώρες της Ηπείρου, ωστόσο οι πιέσεις που ασκούνται από τον ανταγωνισμό δεν θα επιτρέψουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια οι οποίες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα χαμηλά επενδυτικά έσοδα.

Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα (combined ratio) κυμαίνεται στο 90% στην Ιταλία μέχρι και 98% στην Γαλλία. Στην Ελβετία ο δείκτης βρίσκεται στο 91%, στην Γερμανία στο 94%, και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 95%. Για όλες τις προαναφερόμενες χώρες οι ενδείξεις σημειώνουν ότι θα κινηθεί προς τα πάνω.

Αντίθετα πτωτικά σύμφωνα με την Moody’s αναμένεται να κινηθούν τα αποθεματικά κεφάλαια των Ευρωπαίων του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων.

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Commercial Value: Προσωρινές διανομές στους δικαιούχους ασφαλίσματος κατά ζημιών

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται να προσκομιστούν νέα δικαιολογητικά έως 12.12.2025

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ωριμάζει… πέρα από τους αριθμούς!

Η νέα αναφορά της ΕΑΕΕ για την παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου δίνει σαφή εικόνα της δυναμικής που αναπτύσσεται

«Η Υγεία στο προσκήνιο, με γνώμονα τη διαφάνεια, την κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα» το μήνυμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Για την αναγκαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και πρακτικές όπως τα DRGs μίλησε ο Α. Σαρρηγεωργίου

O Oίκος Moody’s δεν έφερε την έκπληξη, έδωσε όμως ειδήσεις

Μεταξύ άλλων επισημαίνει για την Ελλάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε ορατές θεσμικές βελτιώσεις, ισχυρότερες επενδύσεις και υγιέστερο τραπεζικό τομέα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Η έγκριση που πήρε η Atradius για το 2026

Το Συνδικάτο των Lloyd's 1864 ξεκινά την αναδοχή κινδύνων από την 1η Ιανουαρίου 2026

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Αύξηση 8,1% στα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων το 2024

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την αύξηση του πλήθους των συμβολαίων με καλύψεις CAR, EAR

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» – Η ιστορία του Θάνου Βουλή

Στο επεισόδιο θίγονται ζητήματα όπως η εμπειρία του τροχαίου και της αναπηρίας, αλλά και η στάση της πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών

«Στον δρόμο τα δικά σου λάθη δεν τα πληρώνεις μόνο εσύ»: Η ευθύνη πίσω από το τιμόνι αφορά όλους!

Ένα ιδιαίτερα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την οδική ασφάλεια μεταφέρει η νέα καμπάνια της Ελληνικής Κυβέρνησης – Δείτε το βίντεο

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB