back to top
26.9 C
Athens
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 1.000 επιτυχημένες επεμβάσεις κολεκτομής με τις μεθόδους της Ρομποτικής & Λαπαροσκοπικής χειρουργικής

Η Κλινική Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής, Γενικής, και Ρομποτικής Χειρουργικής, υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Κωνσταντίνου Μ. Κωνσταντινίδη, MD, PhD, FACS,  συμπλήρωσε, τον Ιούνιο, τον αριθμό ορόσημο των 1.000 επιτυχημένων ρομποτικών και λαπαροσκοπικών κολεκτομών, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Οι επεμβάσεις αφαίρεσης παχέος εντέρου και ορθού (κολεκτομές) αφορούν παθήσεις όπως η εκκολπωματίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος Crohn, η πρόπτωση ορθού, οι καλοήθεις πολύποδες και οι κακοήθεις όγκοι. Tο πλέον σύγχρονο σύστημα Ρομποτικής χειρουργικής, da Vinci Xi HD, έκδοση 2019, το οποίο διαθέτει την τεχνολογία πυγολαμπίδας (firefly), που χρησιμοποιεί ο Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του, προσφέρει στον ασθενή όλες εκείνες τις δυνατότητες ασφαλούς και ταχείας αποκατάστασης της υγείας του (μηδαμινή απώλεια αίματος που περιορίζει την ανάγκη για μετάγγιση, ταχεία ανάρρωση χωρίς την παραμονή του στη μονάδα εντατικής θεραπείας και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο).

- Advertisement -

Επιπρόσθετα, η τρισδιάστατη εικόνα που προσφέρει η ρομποτική τεχνολογία επιτρέπει την αναγνώριση και διατήρηση των πολύ σημαντικών νεύρων της πυέλου (nerve sparing) κατά τη διάρκεια χαμηλής πρόσθιας εκτομής παχέος εντέρου, αποφεύγοντας, με αυτόν τον τρόπο, επιπλοκές όπως οι διαταραχές στην ούρηση και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ενώ προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στο χειρουργό, όπως την ακριβέστερη εκτίμηση της αιμάτωσης του εντέρου για τη διενέργεια αναστομώσεων, τη διεγχειρητική πλοήγηση με επιπροβολή απεικονιστικών εξετάσεων (αξονική τομογραφία, υπέρηχος) και την ανεύρεση των λεμφαδένων στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο Κων/νος Κωνσταντινίδης

- Advertisement -

15.000 Λαπαροσκοπικές και 2.000 Ρομποτικές επεμβάσεις στο ενεργητικό του, από το 1992 έως και σήμερα, που καλύπτουν όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής. Αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους χειρουργούς, οι οποίοι παρακολουθούν και εκπαιδεύονται στις τεχνικές της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής. Η Κλινική Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής Γενικής και Ρομποτικής Χειρουργικής έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από 1.000 επισκέπτες χειρουργούς, παγκοσμίως, διοργανώνοντας παράλληλα μαθήματα σε διάφορους τομείς της ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ενώ ταυτόχρονα, είναι αναγνωρισμένη και διαπιστευμένη ως Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας για Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική, από το International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO).

Η ρομποτική τεχνολογία είναι διαθέσιμη από το 2006 στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών με την έλευση του πρώτου ρομποτικού συστήματος, Da Vinci, στην Ελλάδα. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.500 ρομποτικές επεμβάσεις, εκ των οποίων, άνω των  600 αφορούν επεμβάσεις παχέος εντέρου και ορθού και έχουν πραγματοποιηθεί από τον Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη και την ομάδα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης είναι ο πρώτος χειρουργός ο οποίος πραγματοποίησε δεξιά ρομποτική κολεκτομή δια μέσου μίας, μόνο, τομής 2,5 εκατοστών (single site).

Με την αφορμή της συμπλήρωσης των 1.000 επιτυχημένων επεμβάσεων κολεκτομής, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης δήλωσε: «Τεράστιο πλεονέκτημα της χρήσης του ρομποτικού συστήματος είναι η δυνατότητα αποφυγής της παρά φύσιν έδρας ή κολοστομία, σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, σε πολύ χαμηλό σημείο στο παχύ έντερο, στο ορθό. Επίσης, αποφεύγουμε κατά κανόνα την προσωρινή ειλεοστομία σε περιπτώσεις εκτομής ορθού για καρκίνο, που σημαίνει ότι ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται, αφ’ ενός, και δε θα χρειαστεί δεύτερη επέμβαση για σύγκλιση ειλεοστομίας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, που στόχο έχει να προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στους ασθενείς που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια, χειρουργώντας αναίμακτα, με ασφάλεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα, γρήγορη ανάρρωση, χωρίς επιπλοκές».»

Ο Δρ. Κων. Κωνσταντινίδης είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery of Ohio State University, USA, Γραμματέας Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA, Μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της SRS, Επίτιμος Προέδρος του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέος Μαγνητικός Τομογράφος GE ARCHITECT 3 TESLA στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών –

Πιστός στη δέσμευσή του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων επενδύοντας διαρκώς σε νέες τεχνολογίες αιχμής, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προχώρησε στην προμήθεια του νέου Μαγνητικού Τομογράφου GE ARCHITECT 3 Tesla

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 11η Εθελοντική Αιμοδοσία Εργαζομένων

 Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, 12.30-17.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κτιρίου Ε’

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 11η Εθελοντική Αιμοδοσία Εργαζομένων

 Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, 12.30-17.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κτιρίου Ε’

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 11η Εθελοντική Αιμοδοσία Εργαζομένων

 Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, 12.30-17.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κτιρίου Ε’

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Καλοκαιρινός ύπνος: Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητά του

Το Εργαστήριο Ύπνου του Ερρίκος Ντυνάν προτείνει απλές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα Ανοιχτά ΤΕΑ

Μεταξύ άλλων θεσπίζεται το Ομαδικό Ασφαλιστικό Προϊόν Επαγγελματικής Συνταξιοδότησης, που θα εκδίδεται από ασφαλιστικές εταιρείες

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Λαγοκέφαλοι και τσούχτρες στις ελληνικές θάλασσες: μια νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα που απαιτεί ενημέρωση και ψυχραιμία

Η Syndea αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στη θάλασσα, παρέχοντας πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση καλοκαιρινών κινδύνων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σε ελβετικά χέρια βρετανική ασφαλιστική

Η Zurich στοχεύει να καταστεί κορυφαία παγκόσμια εξειδικευμένη ασφαλιστική εταιρεία σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, οι υποδομές και οι ΑΠΕ

Καλοκαιρινός ύπνος: Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητά του

Το Εργαστήριο Ύπνου του Ερρίκος Ντυνάν προτείνει απλές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις

Νέοι οδηγοί: Οι συνήθειες που κάνουν τη διαφορά στην οδική ασφάλεια

Η ERGO Hellas εξηγεί γιατί η πραγματική εκπαίδευση ενός οδηγού ξεκινά μετά την επιτυχία στις εξετάσεις

Ν. Ανδρουλάκης στο ΕΕΑ: 7 παρεμβάσεις για την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχείρησης

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Allianz Research: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Παρότι ο αριθμός των πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε γενικά σταθερός, το κόστος κάθε περιστατικού έχει αυξηθεί σημαντικά