Οι απώλειες και τα κέρδη της ασφαλιστικής αγοράς

της Ελενας Ερμείδου

Χάθηκε μέσα στο 2018 η μεγάλη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά να στηρίξει τους αναπτυξιακούς της στόχους. Οι υψηλές υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις βάζουν “πόρτα” στις  τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις, η EIOPA δεν κάνει πίσω και η ΕΕ δεν αντιδρά. Η αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, έχει πρωτεύον ρόλο στην στήριξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνικής ευημερίας, δια στόματος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο για να γίνει πράξη η θεωρία χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις στα κανονιστικά πλαίσια. Το 2020 χαρακτηρίστηκε έτος απωλειών, το 2020 θα είναι έτος ορόσημο για την ασφαλιστική αγορά.

Την ευκαιρία να στηρίξει αναπτυξιακές προτεραιότητες έχασε η Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά το 2018, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Insurance Europe, αν και υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις, ελάχιστες, όμως και με μηδαμινό αντίκτυπο.

Για παράδειγμα η αναβολή αναθεώρησης του περιθωρίου κινδύνου  για το 2020 είναι ένα παράδειγμα χαμένης ευκαιρίας για την ενίσχυση των επενδύσεων που πραγματοποιεί ο κλάδος στην οικονομία. Ο κλάδος ήδη είχε υποβάλλει τεχνικό υπόμνημα ώστε να μειωθεί το περιθώριο προς την EIOPA. Η EIOPA αποφάσισε να μην δώσει συνέχεια και από την άλλη πλευρά η ΕΕ δεν αμφισβήτησε την θέση της EIOPA. Σύμφωνα με την EIOPA ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς το περιθώριο κινδύνου μπορεί να κλιμακωθεί. Οι καθυστερήσεις έχουν, ωστόσο επιπτώσεις στις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις οι οποίες εγκαταλείπονται από τις ασφαλιστικές.

Από την άλλη πλευρά οι προτάσεις για τα κεφαλαιακά αποθέματα για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μετοχές είναι προς μία θετική κατεύθυνση αν και μένει να εφαρμοστούν στην πράξη.

Ετος ορόσημο το 2020

Το 2020 είναι έτος ορόσημο για την ασφαλιστική αγορά όπου θα πρέπει να γίνουν πολλές βελτιώσεις και διορθώσεις στο κανονιστικό πλαίσιο.

Ο κλάδος χαιρετίζει την αναγνώριση του ρόλου των ασφαλειών και το πλαίσιο λειτουργίας του από την ΕΕ που περιλαμβάνει την προστασία των πολιτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών, την παροχή των μακροπρόθεσμων αποταμιεύσεων – συντάξεων, την δημιουργία δυνατοτήτων για επενδύσεις για την στήριξης της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο, την συμβολή των ασφαλιστών στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και όχι στην ενίσχυση του κινδύνου μέσα από τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Το 2020 αποτελεί ευκαιρία να επανεξεταστεί η βελτίωση του πλαισίου βαθμονόμησης, όπως και να επανεξεταστούν οι τομείς που δεν λειτουργούν σωστά και έχουν προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες.  Επίσης μέσα στο 2020 θα πρέπει να υποστηριχτεί ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στην κοινωνία και την οικονομία της Ευρώπης και η ανταγωνιστικότητα τους σε διεθνές επίπεδο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*