back to top
24.8 C
Athens
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026

Οδηγίες για τη δικαστική διεκδίκηση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα

Με αφορμή ερωτήματά υπαλλήλων σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας, μετά τις θετικές πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους, η ΑΔΕΔΥ δημοσιεύει στον διαδικτυακό της τόπο (adedy.gr) σχετικό νομικό γνωμοδοτικό σημείωμα, καθώς και υπόδειγμα αίτησης καταβολής των επιδομάτων, την οποία μπορούν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στην υπηρεσία τους για να διακόψουν την παραγραφή.

Στο γνωμοδοτικό αυτό σημείωμα αναφέρεται ότι, επειδή οι σχετικές αποφάσεις που έκαναν δεκτές αγωγές υπαλλήλων για καταβολή δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας προέρχονται από ένα μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και μάλιστα μονομελών σχηματισμών (ειρηνοδικών ή μονομελών συνθέσεων πρωτοδικείων), και αφενός μεν μπορούν να ανατραπούν σε δεύτερο βαθμό, αφετέρου δε δεν έχουν ευρύτερη σημασία γιατί προέρχονται από έναν μεμονωμένο δικαστή και ασφαλώς δεν παράγουν καμίας μορφής δεδικασμένο, κρίνεται σκόπιμο να αναμείνουν οι ενδιαφερόμενοι τόσο την έκβαση της συγκεκριμένης υποθέσεως σε δεύτερο βαθμό όσο και την έκβαση των λοιπών εκκρεμών υποθέσεων.

- Advertisement -

Ως εκ τούτου προτείνεται η υποβολή αίτησης προς το τμήμα μισθοδοσίας του εκάστοτε οργανισμού / δημοσίου φορέα σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα για να διακοπεί η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

Αναλυτικά το γνωμοδοτικό σημείωμα και το υπόδειγμα της αίτησης έχουν ως εξής:

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

- Advertisement -
  1. Ετέθη υπόψη μου η με αριθμό 892/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για καταβολή δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας που είχαν καταργηθεί με τις διατάξεις του ν.4093/2012, καθώς επίσης και το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί και άλλες αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις από ειρηνοδικεία και μονομελή πρωτοδικεία ανά την επικράτεια.
  2. Συναφώς, μου ετέθη ερώτημα αναφορικά με την σημασία και την δεσμευτικότητα των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων, επί του οποίου λεκτέα τα ακόλουθα:
  3. Οι αποφάσεις αυτές προέρχονται από ένα μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και μάλιστα μονομελών σχηματισμών (ειρηνοδικών ή μονομελών συνθέσεων πρωτοδικείων). Υπόκεινται ασφαλώς σε ένδικα μέσα και ιδίως σε έφεση, η προθεσμία ασκήσεως της οποίας, όπως και η άσκηση της αναστέλλουν εκ του νόμου την εκτέλεση των εκδοθεισών αυτών αποφάσεων. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι αφ’ ενός μεν οι πρωτόδικες αυτές αποφάσεις μπορούν να ανατραπούν σε δεύτερο βαθμό, αφ’ετέρου δεν έχουν ευρύτερη σημασία γιατί προέρχονται από ένα μεμονωμένο δικαστή και ασφαλώς δεν παράγουν καμίας μορφής δεδικασμένο.
  4. Θα ήταν συνακόλουθα σκόπιμο να αναμείνει κανείς τόσο την έκβαση της συγκεκριμένης υποθέσεως σε δεύτερο βαθμό, όσο και την έκβαση των λοιπών εκκρεμών υποθέσεων, προκειμένου να αναφανεί το κλίμα που θα διαμορφωθεί νομολογιακά για να αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες.
  5. Προκειμένου συνακόλουθα να αποφευχθεί το κόστος και η ταλαιπωρία προσφυγής σε δικαστήριο αυτήν την χρονική στιγμή που δεν έχει υπάρξει δεδικασμένο από δευτεροβάθμιο δικαστήριο και έως ότου αρχίσουν να εκδίδονται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ώστε να επανεξεταστεί το εάν είναι σκόπιμο να ασκηθούν ένδικα βοηθήματα, θα πρότεινα να υποβληθεί μία αίτηση προς το τμήμα μισθοδοσίας του εκάστοτε Οργανισμού/δημοσίου φορέα σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα για να διακοπεί η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

Αθήνα, 11.10.2018

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – juris Oxford

ΚΑΨΑΛΗ 3 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 106 74

ΤΗΛ.210620163

Το υπόδειγμα της αίτησης

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ…

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επιχειρήσεις: Mέχρι πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα;

Προϋπόθεση καταβολής του είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2025 μέχρι 30-04-2025

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Πότε πληρώνεται

Νωρίτερα φέτος η καταβολή του – Ποιοι θα λάβουν περισσότερα χρήματα

Γενική απεργία την 1η Οκτωβρίου – Τα σποτ της ΓΣΕΕ

Βασικά αιτήματα, η απόσυρση των μέτρων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

Σε ποιους καταβάλλεται σήμερα αποζημίωση ειδικού σκοπού και δώρο Πάσχα

Νέα καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 20 Μαΐου.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

560 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για αναβάθμιση υποδομών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν 150.000+ μαθητές και εκπαιδευτικούς χάρη στη μεγαλύτερη πρωτοβουλία ΕΚΕ της χώρας

Η γνώση που γίνεται πράξη – ένα ακόμη αποκλειστικό προνόμιο των μελών της GAMA Global

Στο webinar του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθεί από Ελληνίδα ομιλήτρια, τη Φάνη Θεοφανίδου

Η HFPA εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή του ΕΙΑΣ Ν. Σωφρονά

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επισημαίνει, το ΕΙΑΣ και η HFPA ανέπτυξαν μια σχέση που ξεπέρασε τα όρια μιας τυπικής θεσμικής συνεργασίας

Η Allianz Trade επενδύει στο νέο ασφαλιστικό ταλέντο μέσα από το Summer Internship Program

Ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων για παιδιά εργαζομένων που φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδισε το στοίχημα των 350.000 και ανεβάζει τον πήχη στις 800.000

Η νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του 2027

SOS της EIOPA για το Nat Cat gap: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των καταστροφών;

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Greek Hospitality Awards 2026: Η κορυφαία συνάντηση της ελληνικής φιλοξενίας σάς περιμένει

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, παρουσία στελεχών του τουριστικού κλάδου, εκπροσώπων φορέων και ΜΜΕ

560 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για αναβάθμιση υποδομών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν 150.000+ μαθητές και εκπαιδευτικούς χάρη στη μεγαλύτερη πρωτοβουλία ΕΚΕ της χώρας