back to top
10.3 C
Athens
Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

Οδηγίες για τη δικαστική διεκδίκηση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα

Με αφορμή ερωτήματά υπαλλήλων σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας, μετά τις θετικές πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους, η ΑΔΕΔΥ δημοσιεύει στον διαδικτυακό της τόπο (adedy.gr) σχετικό νομικό γνωμοδοτικό σημείωμα, καθώς και υπόδειγμα αίτησης καταβολής των επιδομάτων, την οποία μπορούν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στην υπηρεσία τους για να διακόψουν την παραγραφή.

Στο γνωμοδοτικό αυτό σημείωμα αναφέρεται ότι, επειδή οι σχετικές αποφάσεις που έκαναν δεκτές αγωγές υπαλλήλων για καταβολή δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας προέρχονται από ένα μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και μάλιστα μονομελών σχηματισμών (ειρηνοδικών ή μονομελών συνθέσεων πρωτοδικείων), και αφενός μεν μπορούν να ανατραπούν σε δεύτερο βαθμό, αφετέρου δε δεν έχουν ευρύτερη σημασία γιατί προέρχονται από έναν μεμονωμένο δικαστή και ασφαλώς δεν παράγουν καμίας μορφής δεδικασμένο, κρίνεται σκόπιμο να αναμείνουν οι ενδιαφερόμενοι τόσο την έκβαση της συγκεκριμένης υποθέσεως σε δεύτερο βαθμό όσο και την έκβαση των λοιπών εκκρεμών υποθέσεων.

- Advertisement -

Ως εκ τούτου προτείνεται η υποβολή αίτησης προς το τμήμα μισθοδοσίας του εκάστοτε οργανισμού / δημοσίου φορέα σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα για να διακοπεί η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

Αναλυτικά το γνωμοδοτικό σημείωμα και το υπόδειγμα της αίτησης έχουν ως εξής:

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

- Advertisement -
  1. Ετέθη υπόψη μου η με αριθμό 892/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για καταβολή δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας που είχαν καταργηθεί με τις διατάξεις του ν.4093/2012, καθώς επίσης και το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί και άλλες αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις από ειρηνοδικεία και μονομελή πρωτοδικεία ανά την επικράτεια.
  2. Συναφώς, μου ετέθη ερώτημα αναφορικά με την σημασία και την δεσμευτικότητα των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων, επί του οποίου λεκτέα τα ακόλουθα:
  3. Οι αποφάσεις αυτές προέρχονται από ένα μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και μάλιστα μονομελών σχηματισμών (ειρηνοδικών ή μονομελών συνθέσεων πρωτοδικείων). Υπόκεινται ασφαλώς σε ένδικα μέσα και ιδίως σε έφεση, η προθεσμία ασκήσεως της οποίας, όπως και η άσκηση της αναστέλλουν εκ του νόμου την εκτέλεση των εκδοθεισών αυτών αποφάσεων. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι αφ’ ενός μεν οι πρωτόδικες αυτές αποφάσεις μπορούν να ανατραπούν σε δεύτερο βαθμό, αφ’ετέρου δεν έχουν ευρύτερη σημασία γιατί προέρχονται από ένα μεμονωμένο δικαστή και ασφαλώς δεν παράγουν καμίας μορφής δεδικασμένο.
  4. Θα ήταν συνακόλουθα σκόπιμο να αναμείνει κανείς τόσο την έκβαση της συγκεκριμένης υποθέσεως σε δεύτερο βαθμό, όσο και την έκβαση των λοιπών εκκρεμών υποθέσεων, προκειμένου να αναφανεί το κλίμα που θα διαμορφωθεί νομολογιακά για να αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες.
  5. Προκειμένου συνακόλουθα να αποφευχθεί το κόστος και η ταλαιπωρία προσφυγής σε δικαστήριο αυτήν την χρονική στιγμή που δεν έχει υπάρξει δεδικασμένο από δευτεροβάθμιο δικαστήριο και έως ότου αρχίσουν να εκδίδονται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ώστε να επανεξεταστεί το εάν είναι σκόπιμο να ασκηθούν ένδικα βοηθήματα, θα πρότεινα να υποβληθεί μία αίτηση προς το τμήμα μισθοδοσίας του εκάστοτε Οργανισμού/δημοσίου φορέα σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα για να διακοπεί η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

Αθήνα, 11.10.2018

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – juris Oxford

ΚΑΨΑΛΗ 3 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 106 74

ΤΗΛ.210620163

Το υπόδειγμα της αίτησης

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ…

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επιχειρήσεις: Mέχρι πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα;

Προϋπόθεση καταβολής του είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2025 μέχρι 30-04-2025

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Πότε πληρώνεται

Νωρίτερα φέτος η καταβολή του – Ποιοι θα λάβουν περισσότερα χρήματα

Γενική απεργία την 1η Οκτωβρίου – Τα σποτ της ΓΣΕΕ

Βασικά αιτήματα, η απόσυρση των μέτρων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

Σε ποιους καταβάλλεται σήμερα αποζημίωση ειδικού σκοπού και δώρο Πάσχα

Νέα καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 20 Μαΐου.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

O Μ. Νεκτάριος από το DEF26: Αναγκαία η δημιουργία κεντρικού συστήματος ασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Πρόταση για κρατικό οργανισμό υποχρεωτικής ασφάλισης και επιδότηση τουλάχιστον 50% μέσω του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτων

Σεμινάριο ΕΕΑ: Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε Ελλάδα και ΕΕ – Βίντεο

Η εισηγήτρια Λ. Τσαλταμπάση ανέδειξε τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Εξειδικευμένο σεμινάριο από ΕΣΑΠΕ, ΕΙΑΣ και ΕΕΑ για τη Γενιά Ζ και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Για επαγγελματίες που επιθυμούν να οργανώσουν και να αναπτύξουν αποδοτικά δίκτυα πωλήσεων, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της νέας εποχής

Η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει στη νέα γενιά στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας 2026

Η εταιρεία ανέδειξε το δυναμικό της περιβάλλον, όπου οι νέοι μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να εξελιχθούν και να καινοτομήσουν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Φ. Μιχάλη από το DEF26: Το πραγματικό στοίχημα δεν είναι να προσθέτουμε χρόνια στη ζωή μας, αλλά ζωή στα χρόνια που έρχονται

Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε στη συνεργασία μεταξύ φορέων με στόχο ένα ολοκληρωμένο «οικοσύστημα μακροζωίας» για όλες τις ηλικιακές ομάδες

Στο +7,2% η παραγωγή ασφαλίστρων το 1ο δίμηνο 2026

Ανοδικά κινήθηκε τόσο ο κλάδος ζωής (+10,2%) όσο και ο κλάδος κατά ζημιών (+4,9%) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ

Νυχτερινή οδήγηση: Μικρά «μυστικά» εγρήγορσης με μεγάλη αξία για την ασφάλεια

Το Apeiron Insurance Project μοιράζεται λιγότερο συνηθισμένα αλλά αποτελεσματικά τρικ που βοηθούν στη διατήρηση της εγρήγορσης

MDRT Hellas: Νέο «Power Talk» για την ενδυνάμωση των επαγγελματιών της ασφαλιστικής αγοράς

Στις 30/4, με κεντρική ομιλήτρια τη Márti Király, η οποία θα αναπτύξει το θέμα: «Take Control of Your Mind, Take Control of Your Life»

O Μ. Νεκτάριος από το DEF26: Αναγκαία η δημιουργία κεντρικού συστήματος ασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Πρόταση για κρατικό οργανισμό υποχρεωτικής ασφάλισης και επιδότηση τουλάχιστον 50% μέσω του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτων